И преди това съм разглеждал използването на спанак за представянето на спортистите и тяхното възстановяване, което се приписва на неговите противовъзпалителни ефекти. Но повечето спортисти не използват спанак, за да се преборят с възпалението, те използват лекарства, обикновено нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, използвани от над 95% от колегиалните спортисти и дори три четвърти от децата, които играят футбол в гимназията, това включва и профилактична употреба в опит да се предотврати болката и възпалението, преди да се случат. Все още липсват научни доказателства за този подход, а спортистите трябва да са наясно с потенциалните рискове, които включват стомашно-чревна болка и кървене, увреждане на бъбреците, увреждане на черния дроб.
Това е проучването, което зашемети всички. Проучване върху хиляди бегачи на маратон, което установява пет пъти по-голяма честота на увреждане на органите сред хората, които приемат болкоуспокояващи без рецепта преди състезанието. Девет души били хоспитализирани: три случая на бъбречна недостатъчност след приемане на ибупрофен, четирима със стомашно-чревен кръвоизлив след прием на аспирин и двама със сърдечен удар, докато нито един от контролната група – без прием на болкоуспокояващи – не се оказва накрая в болница. И изглежда, че лекарствата дори не помагат. Анализът на болката, докладвана преди и след състезанието, не показал никакви реални предимства от приемането на лекарствата, така че се оказва, че има само недостатъци.
Какво ще кажете вместо това да използваме джинджифил? В това проучване на бегачите най-често срещания страничен ефект от приемането на лекарства бил стомашно-чревни болки. Джинджифилът, за разлика от лекарства като аспирина или ибупрофена, може действително да подобри стомашно-чревната функция. Например, издръжливите спортисти могат да страдат от гадене, а джинджифилът е ценен със своите свойства, които облекчават гаденето. Да, но действа ли при болки в мускулите?
Има поне осем рандомизирани тайни проучвания с контролна група върху джинджифила за болки, всичко от остеоартрит до раздразнителни черва и болезнена менструация. Правил съм видео клипове за всичко това, както и за употребата му при мигренозно главоболие. Като цяло екстрактът от джинджифил, както и прахообразната подправка джинджифил, която купуваме от хранителния магазин, е установено, че са клинично ефективни средства за намаляване на болката с по-добър профил на безопасност от лекарствата. В някои от проучванията джинджифилът подействал по-добре отколкото при други, което се счита, че се дължи отчасти на различните дози, които са използвани; има силна връзка между дозата и ефекта. Най-добри резултати по отношение на намаляването на болката имало при 1,5 или 2 грама на ден, което означава пълна чаена лъжичка джинджифил на прах.
Лекарствата действат чрез потискане на един ензим в тялото, наречен циклооксигеназа 2, който предизвиква възпаление. Проблемът е, че лекарствата също така потискат и циклооксигеназа 1, който ензим върши добри неща, като например защитава лигавицата на стомаха и червата. Така че, тъй като възпрепятстването на COX-1 се свързва със стомашно-чревно дразнение, ми се иска само да можехме избирателно да спрем само възпалителния ензим. Това ще предложи най-доброто от двата свята и именно това изглежда прави джинджифилът. Ето го ефекта на две джинджифилови съединения срещу циклооксигеназа 1, „добрият ензим“. Никакъв ефект, но може да намали действието на другия възпалителен ензим.
Добре, но действа ли при мускулна болка? Не точно. Не можете да го приемате като лекарство. Ако давате на хората една чаена лъжичка джинджифил преди качване на велосипеда, няма да има разлика в мускулната болка на краката след 30 минути. Джинджифилът обаче може да смекчи развитието на мускулната болка на дневна база. Приемането на джинджифил пет дни поред изглежда ускорява възстановяването на максималната здравина след вдигане на тежести с голямо натоварване. Ако вземем заедно всички изследвания, ще видим, че една еднократна доза джинджифил не помага много, но една чаена лъжичка или две в продължение на няколко дни или седмици, добавена в смути с тиква или нещо подобно, ще ви помогне да намалите мускулната болка и подуването и ще ускори възстановяването на мускулната сила.
Свежият корен от джинджифил за предпочитане ли е пред този на прах? Може би не. Има различни видове съединения в джинджифила с „креативни“ имена, като джинджъроли, джинджърдиоли и джинджърдиони, но най-мощното противовъзпалително съединение може би е нещо, наречено шогаол. И интересното е, че сушеният джинджифил съдържа повече отколкото свежия, което оправдава медицинската употреба на джинджифила на прах за болести, дължащи се на оксидативния стрес и възпаление. Защо тогава не даваме само извлечения шогаол сам по себе си под формата на хапче? Всеки един от активните компоненти на джинджифила намалява възпалението, някои от тях повече, други по-малко, но целият джинджифил е по-мощен от сумата на неговите части.
Но можете да увеличите концентрацията на шогаол на целия джинджифил като го изсушите, тъй като това са основните продукти, които се получават при дехидратация на джинджерола; те се формират, когато джинджифилът се изсушава. Загряването на джинджифила може да увеличи концентрацията на шогаол още повече, така че може ли загрятия джинджифил да действа по-добре срещу болка, отколкото суровия? Няма как да знаем докато не проверим: 11-дневно изследване с една чаена лъжичка суров джинджифил срещу джинджифил, който се вари за три часа при мускулни болки. Значително намаляване на мускулната болка един ден след вдигане на тежести в групата със сготвен джинджифил и същите ползи при групата със суров джинджифил. Така или иначе ежедневната консумация на суров и топлинно обработен сушен джинджифил може да доведе до умерено до голямо намаляване на мускулната болка след мускулна травма, предизвикана от упражнения.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/ground-ginger-to-reduce-muscle-pain
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев