Съществуват недвусмислени доказателства, че обичайното или редовно пушене на марихуана не е безвредно и причинява дихателни симптоми и възпаление на дихателните пътища. Ако вземете биопсии от дихателните пътища на хората, които пушат трева, канабис или тютюн и ги сравните с тези на непушачи, ще видите значително по-големи щети в белите дробове на пушачите на кокаин, пушачите на марихуана и на тютюн. И нивата на щетите изглеждат сравними, особено между пушачите на марихуана и на тютюн, което е забележително, тъй като пушачите на тютюн пушат около една кутия на ден, докато пушачите на марихуана пушат едва около 20 цигари на седмица, а не 25 цигари на ден, а пушачите на кокаин ползват само около 1-2 грама на седмица. Така че, за да видим такива подобни нива на увреждания при пушачите на марихуана и пушачите на тютюн, се предполага, че всеки един джойнт е далеч по-лош от всяка една цигара.
И наистина, знаем от 30 години, че пушенето на 3 или 4 джойнта е еквивалентно на пушенето на една кутия цигари на ден що се отнася до симптомите на бронхит и на остри белодробни увреждания. Как е възможно това? Е, може би причината е в начина, по който се пуши. Пушачите на марихуана вдишват по-дълбоко и после задържат дима четири пъти по-дълго, което води до по-голямо отлагане на катрана в белите дробове. И джойнтът е натъпкан по-свободно и няма филтри, което води и до по-горещ дим и по-опушен пушек. Така че, въпреки че в много отношения пушекът си е пушек, различният метод на пушене може да обясни как няколко джойнта на ден изглежда причиняват толкова възпаление, колкото една цяла кутия цигари на ден.
Визуалното доказателство за уврежданията на дихателните пътища е понякога поразително. Ето как би трябвало да изглеждат вашите дихателни пътища, тръбите в белите дробове. Това са белите ви дробове; това са белите дробове, когато пушите тютюн. Виждате ли как белите ви дробове се възпаляват? А това са белите ви дробове когато пушите марихуана. Получавате същото възпаление и странното е, че това става само с 5 джойнта на ден, в сравнение с 26 цигари на ден при пушачите на тютюн.
Ако сравните симптомите на дихателните пътища, свързани с марихуаната, сравнени с тютюна, както и сравнени със ситуацията при непушачите, ще видите, че пушачите на марихуана и на тютюн имат повишени нива на хронична кашлица и излишък от производство на храчки, остри епизоди на бронхит и хрипове. Сега, след като спрете цигарите, тези дихателни симптоми в крайна сметка отшумяват. Случва ли се същото нещо с марихуаната? Какви са ефектите от прекратяването на пушенето на канабиса върху дихателната система?
Около 30 до 40% от потребителите на обикновен канабис страдат от кашлица, излишно количество храчки, хрипове и недостиг на въздух. Хиляди младежи били проследени в продължение на години и при тези, които продължили да пушат, дихателните им симптоми се влошили или си останали същите. Но тези, които спрели да пушат, започнали да се подобряват.
Ако не спрем, какви са последствията за белите дробове в дългосрочен план? Какво ще кажете за ХОББ? (Хронични обструктивни белодробни заболявания), като емфизем например? Дори и изпушването на един-единствен джойнт компрометира белодробната функция толкова, колкото 5 цигари, вие все още ще пушите 15 пъти по-малко като цяло и така ще имате по-малко дълготрайно увреждане на белите дробове, нали? Наистина именно това е установено.
Дори дългогодишните пушачи на марихуана не изглежда да страдат от трайни белодробни увреждания. Ако проследим хората в продължение на 20 години, ще видим, че пушенето на джойнт от време на време изглежда няма забележим ефект върху белодробната функция в дългосрочен план, макар че може да има някакъв ускорен спад във функцията сред хората, които пушат джойнт всеки ден в продължение на години и така се препоръчва „умерена употреба на марихуана“.
С други думи, предпазливост срещу редовната прекомерна употреба на марихуаната е нещо разумно, но дори и редовната прекомерна употреба на марихуана е нищо в сравнение с тежките белодробни последици от тютюна. Токсичността на марихуаната бледнее в сравнение с най-големия легален убиец в света днес. Всъщност най-големият риск за нашите бели дробове от употребата на марихуана би могъл да се изразява в това, че тя може да бъде входна врата към пушенето на цигари.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/effects-of-smoking-marijuana-on-the-lungs
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев