Най-добре пазената тайна в медицината е, че при правилните условия тялото може понякога да се излекува само. И когато става въпрос за сърдечно-съдови заболявания, няма заместител на постиженията, свързани с храненето. Така Орниш, Притикин, Бернард, Еселстин, всички големи имена в науката за храненето, но колко хора са чували за програмата ЧИП, проект за подобряване на коронарното здраве, образователна програма, организирана от доброволци, която се прави в домашни условия и образова едновременно лекарите и пациентите за силата на храната като лекарство, като може би най-добрата инвестиция, която можем да направим в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания – по-ефективно, по-евтино, по-безопасно и какви са страничните ефекти? Подобрено общо здраве и не само физическо здраве.
Програмите за промяна на начина на живот, като ЧИП, които са насочени към подобряване на физическото здраве, могат по същия начин да имат дълбок ефект върху психическото здраве. Въз основа на проучвания върху хиляди хора, които се подложили на програмата ЧИП, има значителни подобрения при голям брой нарушения, свързани със съня или стреса, като неспокойния сън и липсата на сън изобщо, стрес, разстроеност, страх, депресия. Ето цифрите: повечето от тези неща намаляват наполовина, сериозни значителни открития. Въпросът е защо?
Е, психическото благополучие на участниците в ЧИП може би е било повлияно чрез увеличаване на усещането за поемане на контрол и правене на крачки към намаляване на теглото им, което подобрява и други здравни показатели. След като започнат да се чувстват по-добре и имат развитие, чувството на отчаяние и неуспех може да се заменят с нарастващо чувство на постижение, засилена социална подкрепа, ново чувство на надежда. Или може би просто се чувстват физически по-добре. Искам да кажа, ако диабетът ви изчезне, това ще е достатъчна причина да се повдигне настроението ви.
Въпреки че тези резултати преди и след изглеждат чудесно, какво липсва? Точно така, контролна група. Сега ще кажете: „Чакай малко, всеки от тях действа и като своя собствена контролна група, преди и след.“ Ах, но забравяте за ефекта на Хоторн. Спомняте ли си? Самият факт, че участват в проучване може да повлияе поведението на хората. Така че ако ви претеглят на кантара и кажат, че ще ви претеглят отново след 6 месеца, хората може съзнателно или несъзнателно просто да се хранят по-добре от само себе си, дори и да не им е казано да правят нещо специално. Колко от тези подобрения биха се случили без програмата ЧИП?
Да, чудесно е, че можете да вземете хиляда души и значително да намалите рисковите им фактори за водещата причина за смърт само за четири седмици – независимо от всичко – но за да знаем точно каква роля могат да изиграят съветите за здравословно хранене и начин на живот, трябва да направим проверка за това като проведем рандомизирани контролирани проучвания.
И както се очаква, има малък брой подобрения дори и в контролната група, но почти всички в групата с интервенцията на ЧИП имали значително по-големи подобрения, толкова големи, за да имат потенциала драстично да намалят рисковете, свързани с чести хронични заболявания в дългосрочен план. По ирония на съдбата ЧИП програмата била толкова успешна в този град Рокфорд, Илинойс, че десетки ресторанти започнали да предлагат специални опции с растително меню. Така че контролната група може и да е приемала някое друго здравословно ястие също.
Добре, но какво ще кажете за подобренията в психичното здраве? Рандомизирано контролирано проучване установява, че в групата по програма ЧИП има значително по-големи подобрения във физическата функция, болката, общите възприятия за здраве, жизненост, социално функциониране, емоционално и психическо здраве. Например, значителни подобрения особено при леката до умерена депресия в сравнение с контролната група. И не само след края на програмата, но и 6 месеца по-късно.
Така че ЧИП започва като проект за подобрение на коронарното здраве, но след като проучванията показват ефикасността на интервенцията в борбата с други хронични заболявания като диабет тип 2 и дори депресия, от тогава програмата е преименувана като Програма за цялостно подобрение на здравето.
Както обяснява Ханс Диел, основателят на ЧИП, ние като общество сме до голяма степен зависими от милостта на силните и манипулативни маркетингови стратегии, които основно ни казват какво да ядем. Навсякъде, където погледнем, ни съблазняват с „добрия живот“, както го определят търговците, но този така наречен „добър живот“ е произвел в тази страна лавина от заболявания и смърт – болест и смърт. Това, което той би искал да види в Америка, не е този така наречен „добър живот“, а „най-добрия живот“, по-прост начин на живот, характеризиран чрез прием на повече цели растителни храни, с други думи, храни в тази форма, в която са отгледани.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/chip-the-complete-health-improvement-program
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев