Ако съпоставите общото съдържание на антиоксиданти в десет различни видове боб, кой смятате, че ще излезе на първо място? Пинто боб, маслен боб, червен боб, черен бъбрековиден боб – тук мисля, че имат предвид просто черен боб – бял боб, дребен червен боб, птичи боб, боб мунг, леща или нахут. Кой може да познае победителя и губещия? Бързо, поставете видеоклипа на пауза!
Номер 10, в края на класацията, маслен боб, после бял боб, много тъжно и за двете, после птичи боб, боб мунг, от който обикновено се правят кълновете от боб. След това към победителите, червен боб. Обзалагам се, че някои от вас са помислили, че това ще е победителят, но не, той е едва в средата. Има пет други по-добри вида. Искате ли отново да паузирате видеото и да помислите?
След това пинто боб, черен боб, бронзът отива при дребния червен боб. И кой мислите, че получава златото? Някой иска ли да се обзаложи? Супа от леща или хумус, какво мислите? Лещата печели! Можете да видите как лещата се откроява по отношение на изчистването на свободните радикали. Лещата надминава класациите въз основа на различни показатели, може би защото е толкова малка и хранителните вещества са концентрирани в обвивката на семената. Така че са по-малки означава ли по-голяма повърхност? Това е и моето предположение.
Когато е изправена пред холестерола в епруветка в опит да предотврати окисляването, лещата изглежда сякаш се откроява, което може би я прави най-добрият кандидат за разработване на хранителна добавка за подпомагане на сърдечното здраве и предотвратяване на рака. Или може просто да изядем една супа от леща.
Аз просто я слагам в тенджерата за готвене под налягане с овесени ядки, когато си правя овесена каша. Освен лещата, черният боб, черната соя и червеният боб също оглавяват списъка. Ето я закуската. Сега, ако сервирате също ака и супа от черен боб или просто количеството фибри в тази купа със супа или количеството антиоксиданти, което се съдържа в тази купа със супа, кое мислите, че действа по-добре?
Целите растителни храни могат да бъдат по-богати отколкото само сумата на техните части. В днешно време е популярно да се изолират и продават функционални компоненти на храни като хранителни добавки. Въпреки това екстрахираните съставки могат и да не произведат същите ефекти, когато се приемат извън цялостната си форма. В това проучване например се сравнява способността на черния боб да облекчи метаболитния оксидативен стрес след хранене и възпалителните реакции към някоя вредна закуска и се определя относителният принос на фибрите в храната и антиоксидантния капацитет към цялостния ефект. Това е нещо като липса на мозък. Резултатите на черния боб под формата на цяла храна в едно ядене подобряват метаболитната реакция, което не може да се обясни нито с фибрите, нито с антиоксидантните фракции сами по себе си.
Бобът може да повлияе върху реакцията на организма ни при последващи хранения. Когато тялото ни засече скорбяла в тънките черва, то забавя скоростта, с която стомахът ни се изпразва. Това има смисъл. Тялото иска да завърши храносмилането, преди да дойде следващото хранене. И така, може ли яденето на бавно разградими въглехидрати, като лещата, да задейства тези мощни механизми, които да доведат до забавяне на изпразването на стомаха?
Ето темповете на изпразване на стомаха при второ хранене, 4 и половина часа по-късно, след като сте изяли бързо смилаема скорбяла, съдържаща се в хляба например. Това не показва колко бързо изразходвате калориите от хляба. Това показва колко бързо стомахът ви се изпразва при второто хранене часове по-късно, след като сте яли хляб. Но какво ще кажете за същото хранене 4 и половина часа след приемане на леща? Значително по-бавно, с около един час по-бавно, което означава, че ще се чувствате ето толкова по-сити толкова по-дълго време след обяда, защото сте яли бобови за закуска.
След това, когато всичките фибри и устойчивата скорбяла стигнат до дебелото черво, те могат да захранят добрите бактерии в червото. Изследователи давали на група хора малко над една чаша нахут от консерва на ден и само за три седмици част от лошите бактерии, патогените и разлагащите се бактерии, били заличени, което намалява броя на хората, които развиват бактерии, произвеждащи големи количества амоняк, почти наполовина, а това показва, че нахутът има потенциала да променя чревния ни микробиом, за да подпомогне здравето на червата ни само за няколко седмици.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-lentils-and-chickpeas
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев