В отговор на една снимка, показваща една жена, която слага зелево листо върху коляното си, за да облекчи остеоартрита си, лекарите добавили потвърждението, че зелевите листа могат да помогнат с възпалението на всяка част от тялото. Можете дори да видите, че има пликче със зеле в хладилника на местното родилно отделение. Защо? Зелето не само е по-евтино от компресите с гел, но и коленете не са единствената анатомична форма, към която зелевите листа реагират толкова добре.
Уголемяването на гърдите, когато гърдите се препълнят с мляко по време на кърмаческия период, стават твърди, стегнати и болезнени, може да има отрицателно въздействие както върху майката, така и върху бебето. И така, защо ни е да слагаме зелеви листа върху тях? Един консултант по кърмене в списание за кърменето предлага да се поставят зелеви листа. Очевидно действа и веднъж след като подуването спадне, честото кърмене може да помогне да не се препълват гърдите прекалено.
От къде изобщо й е хрумнала идеята за това? Синът й попаднал в автомобилна катастрофа, тя обвила крака му със зеле и останалото е история. Единственият нежелан страничен ефект от това е оплакване от страна на сина, който се чувствал „като зеленчук“.
Въз основа на събраната от нея информация, тя стига до заключението, че хладните компреси със зелено зеле имат противовъзпалителни, противооточни – спиращи подуването – и противоинфекциозни свойства, но няма как да знаем докато не… направим проверка. Да, но кой ще направи рандомизирано контролирано проучване върху зелевите листа? Учените, ето кой. Предотвратяват ли зелевите листа възпаляването на гърдите? Нека да разберем!
120 жени, разделени на групи, които или слагат зелеви листа върху гърдите си или не и… Въпреки че групата със зелето съобщава за по-малко уголемяване на гърдите, разликата не била статистически значима, макар че едно от най-важните неща, които ни интересува, е преждевременното отбиване на кърмачето, а групата с прилагане на зеле наистина изглежда удължила времето, в което бебетата са били изключително кърмени. И така, въпреки че не можели да изключат възможността зелевите листа да имат директен ефект върху уголемяването на гърдите, това може и да е допринесло към по-големия успех при кърменето в опитната група. Те считат, че положителният ефект по-вероятно се дължи на психологически механизми, с други думи, плацебо ефект. Това наистина потушило някои от истинските вярващи, макар че някои жени отказали да участват в проучването от страх, че може да се окажат в контролната група и няма да могат да използват зелевите листа.
Едно подобно проучване, проведено наскоро, установило, че, въпреки че добавянето на зелеви листа към ранната грижата за гърдите не намалява значително болката, то наистина изглежда, че значително намалява твърдостта на гърдата. Тъй като вероятно няма да навреди, някои жени биха могли да опитат, но би било добре да получим по-конкретни отговори. Както това: какво ще кажете за проучване върху ефекта за лечение, вместо просто за превенция? Можете да пробвате горещи зелеви листа срещу студени зелеви листа. За контрол върху плацебо ефекта, може да се използва плацебо зеле, като листа от маруля айсберг или нещо подобно? Всъщност, тъй като и двете гърди са засегнати, жените биха могли да действат като своя собствена контролна група, със зелето на едната гърда и слагане на друго листо на другата.
Какво ще кажете за сравнение между охладени зеле листа и компреси за охлаждане с гел? Самото студено намалява кръвния поток и може следователно да намали и възпалението. От друга страна, може би зелевите листа съдържат някаква съставка, която се абсорбира през кожата на майката и която по някакъв начин помага? Няма как да знаем, докато не… направим проверка.
Тридесет и четири кърмачки с възпалени гърди: едната гърда получава зелето; другата гърда получава компреса с гел. Установяват се нивата им на болка преди и след и не се установява никаква разлика. И двете изглежда действат еднакво добре, като две трети от жените докладват облекчение в рамките на няколко часа така или иначе, макар че интересното е, че по-голямата част от майките предпочели зелевите листа.
Сходството в ефекта може да се дължи на факта, че и двете били студени, въпреки че бихме си помислили, че ефектът от студенината на зелевите листа би бил преходен. Така че, може би има все пак нещо специално в зелевите листа преди всичко. Това, което трябва да се направи, е сравнение на охладени зелеви листа и такива, които са със стайна температура. Ето, започваме! Едната гърда получава охладените зелеви листа, а другата – зелеви листа на стайна температура и… няма разлика между двете; и двете изглежда действат, което предполага, че причината не е студенината сама по себе си. Но ние все още не знаем каква е ролята на плацебо ефекта.
Ако ще правим проучване, което да определи дали има някаква специална съставка в зелето, която може да намали възпалението на гърдите, какво бихме направили? Бихме могли да опитаме с айсберга, но ако жените са чували вече за ефекта от зелето, те може да са предубедени в очакванията си в полза на зелето. Аха! Ами ако използваме екстракт от зелеви листа? Тогава най-после може да се направи двойно таен експеримент, при който жените не знаят коя гърда е изложена на зелето, като ги помолим да втриват крем, съдържащ екстракт от зелеви листа на едната гърда и плацебо крем на другата. Добавили малко розова вода и в двата крема в опит да се прикрие остатъчната миризма на зеле и… нямало разлика в облекчението. Сега, намаляването на дискомфорта, който се получава от крема, не е толкова силно колкото ефекта от истинските зелеви листа в предходните проучвания.
Предимството на целите листа може да се обясни с факта, че екстрактът не съдържа потенциално активното вещество или може би това вещество се е разградило или може би не е било в достатъчна концентрация, или може би просто има силен плацебо ефект от носенето на зелеви листа. Заключението е, че дори и да не са открити никакви активни фармакологични вещества в зелевите листа, удобната им форма, ниската цена, широката достъпност и предполагаемият успокояващ ефект ги правят търсено лечение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-cabbage-leaves-for-relief-of-engorged-breasts
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев