Когато потърсите в медицинската литература проучвания върху горските плодове, изкачат статии като тази: Боровинки, … обрив от мъфин от боровинки, ах… Или снимки на език след ядене на ягоди, или като начин за описание на външния вид на изпражненията, въпреки че изпражненията, които наистина наподобяват желе от касис, не са много често срещани. Каква е тази любовна афера на патолога с терминологията на храните? – най-гадното е начинът, по който са описани аеробните инфекции в гръдния кош, при които плюеш гной, който изглежда като „сос от аншоа“, което звучи гадно – дори без гнойта.
Съществуват актуални проучвания върху хранителните добавки с горски плодове, като например как те могат да облекчат негативните ефекти от прием на големи количества наситени мазнини върху мозъка и поведението, но тук става въпрос за мишки. Може би по-добър начин би бил да не храните мишката си домашен любимец с масло на пръчка преди всичко.
Има и проучвания за горските плодове, отглеждани в двора – основни хранителни добавки, за които се предполага, че подобряват когнитивното представяне. Вижте как има едно стръмно нарастване в групата с добавки?
По-възрастните веднага ще разпознаят това като вечен трик, който е част от класиката от 50-те години на миналия век, Как да лъжем със статистика. Вижте как не започват оста Y от нулата? Това е, за да се надуе външния вид на графиката. Ако коригирате графиката, ще видите, че ефектът не изглежда чак толкова впечатляващ.
Има проучвания с истински горски плодове върху истински хора, но когато те са финансирани от търговските групи от индустрията за горски плодове, получаваме проучвания като това: следобедна закуска с горски плодове намалява последващия прием на енергия. Страхотно! Но в сравнение с бонбони. Ягоди, малини, къпини, боровинки – фантастично, в сравнение с една шепа Джели Бон, което е точно като гумени мечета с покритие. Горските плодове толкова ли малко неща предлагат, че трябва да се сравняват с бонбони, за да изглеждат добре?
Има едно известно Харвардско проучване, за което направих видео, според което яденето на горски плодове изглежда забавя остаряването с до 2 и половина години, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка, докато… не проверим. И наистина добавянето на боровинки успяло да подобри паметта при по-възрастните хора само за 12 седмици, и това станало чрез прием на 6 чаши диви боровинки на ден. Сега, това е доказателствено пилотно проучване, което има само цел да провери дали има някакъв ефект изобщо. Просто не сме имали никакви проучвания, които да използват по-реалистични дози… до сега.
Какво ще кажете само за една чаша на ден боровинки? Установили, че добавянето на лесно постижими количества боровинки към храната на по-възрастни хора може да подобри някои аспекти на познавателните способности, като например дългосрочната памет. По отношение на броя на грешките, плацебо групата се влошила, а групата с боровинките се подобрила.
Можем дори да свържем когнитивните подобрения с подобреното функциониране на мозъка, използвайки модерните технологии за сканиране на мозъка, за да си представим в действителност подобрения кръвен поток към същите тези региони в мозъка, причинен от консумацията на боровинки.
Действа ли и при деца? Лечението с боровинки е установено, че има положителни ефекти върху когнитивната функция както при плъхове, така и при възрастни индивиди, но означава ли, че тези ползи ги има и при децата – човешките деца? Какво ще кажете за едно рандомизирано двойно тайно проучване с плацебо контролна група, което да сравнява една чаша боровинки с 2 чаши и нула чаши? Какво установили? Подобрение на когнитивното представяне за всички показатели и колкото повече горски плодове се консумират, толкова по-добре. И това не се случва 12 седмици след ядене на плодове, а само няколко часа след едно-единствено ядене на плодове. Звучи като добра закуска за всеки ден, в който децата ни имат изпити.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-blueberries-for-the-brain
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев