Как се унищожава епидемията от сърдечно-съдови заболявания на национално ниво? Според Центъра за наука в обществения интерес един от най-добрите подходи за предотвратяване на заболяванията на първо място е „програмата ЧИП“, която казва на хората да ядат повече цели храни от растителен произход и по-малко месо, млечни, яйца и преработени боклуци. Тя се счита за основна намеса в начина на живот, насочена към хронични заболявания, като програмата се предлага вече повече от 25 години и над 50000 души са се подлагали на нея. А повечето класове са водени от доброволци, които произхождат основно от адвентистката църква на седмия ден, която има интерес в това да повлияе положително върху здравето на местната общност. Защо адвентистите? Ами те имат философия за здравето, изградена около библейската представа, че човешкото тяло трябва да бъде третирано като храм и много от участниците в програмата са също и адвентисти. Затова ли програмата работи толкова добре – защото те просто имат вяра? Няма как да знаем… докато не проверим.
Влиянието на религиозната принадлежност относно реакциите към Програмата за цялостно подобрение на здравето. Разглеждат 7000 участници. Въпреки че адвентистите съставляват по-малко от 1% от американското население, около 1 на всеки 5 участници в програмата ЧИП са част от църквата. Как се справили те в сравнение с невярващите? Значително намаляване на избраните рискови фактори било постигнато както за адвентистите, така и за останалите хора, но някои от намаленията всъщност били по-големи сред хората, които не са адвентисти. Това показва, че адвентистите от седмия ден нямат монопол над доброто здраве.
Средната класа образовани хора също непропорционално съставят част от ЧИП класовете. Би ли работило това по същия начин и при бедното население? Не знаехме… до сега. Какво ще кажете за опита за намаляване на рисковите фактори за хронични заболявания сред хората, които живеят в селските райони на Апалачия, една от най-бедните части на страната? Конвенционалната мъдрост показва, че човек трябва да има някакви финансови залози, за да се отдаде наистина на такива програми за промяна на начина на живот. Така че, ако се предлага безплатно за бедните общности, може би резултатите не биха били толкова добри, но общите клинични промени били подобни на тези в другите 4-седмични класове от програмата ЧИП в САЩ, което означава, че от ЧИП има полза за всички социално-икономически нива, независимо от източника на заплащане. Така че, защо работодателите не го предлагат безплатно за служителите, за да спестят от разходи за здравеопазване? ЧИП е описана като постигаща някои от най-впечатляващите резултати, публикувани в медицинската литература, също клинични ползи и рентабилност.
Лий Мемориъл, здравната мрежа във Флорида, предложила програмата на някои от своите служители като пилотна програма. За съжаление здравните работници могат да бъдат също толкова болни, колкото всички останали. Съобщава се за средна загуба на тегло от 7,7 кг., 20 пункта спад на LDL холестерола и нормализиране на кръвното налягане при повечето участници. Инвестирали около $38 000, за да се случи програмата, но след това спестили само за следващата година $70 000 с намалените разходи за здравеопазване, защото станали много по-здрави, като финансовата възвръщаемост на инвестициите от около 1,8 пъти от това, което вложили. Но не е имало проучване изследващо възвръщаемостта на инвестициите, публикувано в медицинските журнали… докато Декстър Шърни не се включва и не публикува това проучване на работното място във Вандербилт.
Сега, имало е висока степен на скептицизъм по време на етапа на планиране на проучването, че активното включване може да се осъществи около програма за начина на живот, която има като основни цели движение и растително хранене. Вандербилт е, в края на краищата, в Тенеси, точно в средата на щата, познат е с ребърцата си от Мемфис; все пак те успели да подобрят нивата си на кръвна захар и холестерол, имало е също и позитивни промени в докладваното от самите тях здравословно състояние и благополучие. Разходите за здравеопазване значително намалели; например, близо една четвърт успели да елиминират едно или повече от своите лекарства и по този начин получили 2 към 1 възвръщаемост на инвестициите само за 6 месеца, което осигурява доказателства, че само образоването на населението относно ползите от пълноценното растително хранене е осъществимо и може да намали разходите за здравеопазване.
Най-голямото проучване за ЧИП програмата на работното място, направено до днешна дата, включва 6 групи служители, включително, по ирония на съдбата, една фармацевтична компания. Една смес от бели яки и сини яки, и вижте какво станало с най-лошото. Тези, които стартирали с кръвно налягане от около 170 на 100, спаднали до около 140 над 85. Тези с най-висок LDL холестерол спаднали с 60 пункта, 300 пункта спад в триглицеридите, 46 пункта спад на нивата на кръвната захар на гладно. На теория някой, който идва както с високо кръвно налягане, така и с висок холестерол, може да има спад от 64% до 96% в общия риск от сърдечен удар, нашият номер 1 убиец.
На цената на едно Хъмви Майкъл Джейкъбсън от Центъра за наука в обществения интерес изчислил, че всеки един град може да има собствена програма ЧИП. А за цената на една подводница или фермерска субсидия, цялата страна може да получи ЧИП програми в своя подкрепа.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/a-workplace-wellness-program-that-works
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев