В Съединените щати милиони хора са диагностицирани със злоупотреба на опиоиди и над 80 американци умират всеки ден от предозиране с тях. Откъде идва това? Ами повечето нови потребители на хероин започват с лекарства, отпускани с рецепта, опиоидни болкоуспокояващи с рецепта. Това е важно, защото над 200 милиона рецепти за опиоидни болкоуспокояващи се изписват все още всяка година. Запомнихте ли цифрата? 200 милиона рецепти всяка година в Съединените щати, цифра, която е приблизително близка до тази на цялото пълнолетно население. Това е невероятно.
„Когато човек види нещо като кризата на пристрастяването към опиоиди да се развива в толкова много региони в страната“, каза говорителят на Белия дом Шон Спийкър, „последното нещо, което трябва да правим, е да насърчаваме хората“ да пушат канабис. Но ако пристрастяването към опиоидите започва с хората, приемащи предписаните им болкоуспокояващи, може би канабисът ще намали сериозността на проблема като предлага заместител на обезболяващото средство. Или може да иде в другата посока, където канабисът играе роля на врата или препъникамък към по-тежките наркотици и може да влоши опиоидната епидемия.
Е, първо, действа ли изобщо канабисът? Наистина ли е ефективно лекарство за болката, което е било неправомерно заклеймено и криминализирано от федералното правителство? Или няма никакви медицински ползи и неговите застъпници просто крият зад гърба си димна завеса – умишлено – на погрешно поставено (или умишлено заблуждаващо) състрадание към болните? Официалната позиция на Американската медицинска асоциация е, че марихуаната няма никаква научно доказана и понастоящем приета медицинска употреба за предотвратяване или лечение, на което и да е заболяване, но какво казва науката?
Е, въпреки широкото използване на опиоиди, по-голямата част ит пациентите с напреднал стадий на рак могат да умрат с неудовлетворени нужди от облекчаване на болката. И така, добавянето на канабис може да помогне, както са установили в тайни клинични проучвания с плацебо групи, че съставките на канабиса наистина водят до облекчаване на болката, еквивалентно на умерени дози кодеин, опиоид, използван за лечение на лека до умерена болка. Но чакайте малко, ако умирате от рак, няма ли да искате най-доброто? Защо просто не зарежете морфина?
Вижте, ако искате, можете да вкарате човек в кома, да премахнете цялата болка, но проблемът с тези високи дози опиати, е че вие сте тук, в края на живота си, заобиколени от близките си и сте толкова дрогирани, че дори не можете да кажете сбогом, така че ето тук канабисът може да помогне, да позволи на човек да намали малко опиатната доза без да се прави компромис с контрола върху болката.
Това е, което много хора докладват така или иначе. Ако погледнете Нова Англия, която е като нулевото равнище на земята за опиоидната епидемия, там има достатъчно опиоиди, продадени от аптеките в Мейн за една година, пращайки доставки за всеки в щата в продължение на 16 дни. Какво правят там?
Но сред анкетираните от Нова Англия, които са били на опиоиди, повечето твърдят, че те са намалили употребата на опиоиди откакто са започнали да приемат медицински канабис. Някои хора също така намалили употребата на антидепресанти, алкохол, лекарства против тревожност, медикаменти за мигрена, хапчета за сън. 40% заявяват, че са били в състояние да намалят употребата на опиоиди „много“.
Дори може да се намали употребата на кокаин! Може да изглежда странно да се дават наркотици на наркозависими, но ако хората дори частично минат от по-вредни към по-малко вредни наркотици, цялостната вреда може да бъде намалена. И какво става, след като законите за медицинската марихуана били приети? Покачват ли се опиоидните дози, същите ли остават или намаляват?
Намаляват. Законите за медицинския канабис са свързани със значително по-нисък риск от смърт вследствие от опиоидна свръхдоза, около 25% по-малко смъртни случаи от свръхдоза. Поразителното внушение е, че законите за медицинската марихуана могат да представляват обещаващ подход за спиране на епидемията с предозиране на опиоидите. Ако е вярно, това откритие ще разстрои не само ябълката на конвенционалната мъдрост по отношение на последиците за общественото здраве от легализацията на марихуаната, но и на нейната лечебна полезност. Тук Американската медицинска асоциация казва, че марихуаната не прави нещо полезно за медицината, но ако хората имат достатъчно голяма полза, да намалят рецептите, които им изписват, очевидно нещо се случва.
Ами другите лекарства, отпускани с рецепта? След като се приемат законите за марихуаната, по-малко хора вече попълват рецепти не само за болкоуспокояващи, но и за лекарства срещу тревожност, антидепресанти, лекарства против гадене, антипсихотици, лекарства против епилепсия и хапчета за сън. Ако всички щати го направят, то тогава това може да спести около половин милиард долара годишно. Но това, което се спестява от половин милиард данъкоплатци, е този половин милиард, който губят фармацевтичните компании; така че не е чудно, че фармацевтичните компании са се побъркали.
Защо мислите, че фармацевтичните корпорации бяха основните спонсори за лобитата за забрана на марихуаната, които се опитаха да спрат легализирането – производителите на OxyContin, Vicodin? Други основни спонсори на опозицията включват бирената индустрия и частната затворническа индустрия.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/marijuana-legalization-and-the-opioid-epidemic
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев