Голям брой изкуствени подсладители са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Северна Америка, включително аспартам и сукралоза (продава се като Splenda). Но също така има и естествени подсладители с висока интензивност, които се съдържат в растенията. Глобалният пазар за нехранителни подсладители като цяло, тези некалорийни подсладители, е на стойност милиарди долари, включително всички изкуствени подсладители – и два естествени, извлечени от растения: стевия и монашеския плод. Правил съм видео за стевията; ами монашеския плод?
Плодовете на Луо Хан Гуо – което означава монашеския плод на китайски – очевидно са били използвани в продължение на стотици години като естествен подсладител и народна медицина. Некалоричният сладък вкус идва от могрозидите, група от тритерпенови гликозиди от типа на кукуритан, които съставляват около 1% от плодовете и са около стотици пъти по-сладки от захарта.
Изчислено е, че смесените могрозиди са около 300 пъти по-сладки от захарта, до такава степен, че един екстракт от 80% е почти 250 пъти по-сладък от захарта. Ако прочетете прегледите в китайски журнали по природна медицина, ще видите изявления като това: доказано е, че монашеският плод има свойства против кашлица, астма, антиоксидантен ефект, защитава черния дроб, понижава кръвната захар, имунорегулация и действа противораково. Но това, което не ви казват, е, че тук говорят за намаляване на предизвикана от амоняк кашлица при мишки.
Натурален подсладител за храна със свойства, предпазващи от рак на панкреаса? Монашеският плод „може да се използва за ежедневна консумация като добавка в храните и напитки за предотвратяване и лекуване на рак на панкреаса.“ Да, може и да е така при мишката ви домашен любимец. И, антипролиферативната активност на монашеския плод при рака на дебелото черво и рака на гърлото е изследвана върху ракови клетки дебелото черво и гърлото в съд на Петри. Те наистина установили, че могрозидите убиват раковите клетки на дебелото черво и на гърлото и нашият храносмилателен тракт може да бъде директно изложен на тези съединения, ако се храним с тях, но какво липсва? Точно така, не са го изследвали срещу нормални клетки. Можете да се изпишкате в съд на Петри и да убиете някои ракови клетки. Цялата идея е да намерите нещо, което убива рака, но оставя нормалните клетки незасегнати, нещо, което тук не са успели да покажат.
Има ли някакви проучвания върху хората, които да засягат монашеския плод? Не… до сега. Благодарение на бързо нарастващата популярност на натуралните растителни подсладители, учените сметнали, че ще е интересно да се определи дали естествените подсладители са по-здравословна алтернатива на захарта или изкуствените подсладители. И така, разделили на групи хората, като едната пие напитка, подсладена с аспартам, другата – напитка, подсладена с монашески плод, третата – стевия. а четвъртата – обикновена захар. И след това измерват кръвната захар след 24 часа. Оказва се, че няма никаква значителна разлика между което и да е от тях.
Но чакайте малко. Групата със захарта получава 16 супени лъжици захар, количеството добавена захар в една бутилка Кока-Кола от 500 мл. Така че другите три групи консумират с 16 по-малко супени лъжици захар и все пак имали едно и също ниво на кръвна захар? Но обикновената захар причинява огромно увеличение на кръвната захар. Ето; ще ви покажа. Ако изпиете тази бутилка вода със захар, която се равнява на 20 захарни кубчета, кръвната ви захар ще скочи с 40 единици през следващия един час. Докато ако вземате аспартам, подсладена напитка, монашески плод или стевия, нищо няма да се случи, което бихте очаквали, нали? Това са некалорични подсладители, нямат калории. Също както, когато пиете вода, нали? Така че как е възможно дневните стойности на кръвната захар да са еднакви? Единственият начин, по който това може да се случи, е ако некалоричните подсладители са влошили още повече нивата на кръвната захар по някакъв начин по-късно през деня?
Вижте какво се случва, когато давате на хората Splenda, смесена със захарна вода. Получавате по-голям скок на кръвната захар, по-голямо увеличение на инсулина, при смесване на захарта със сукралоза, въпреки че Splenda сама по себе си не причинява никакво увеличение. И така, дали аспартамът прави същото нещо? След първия час хората получили нормален обяд. И така, кръвната захар отново се повишила и после се понижила, както е нормално да става след хранене. Не се увеличава толкова, колкото ако се пие директно вода със захар, само леко повишение и после понижение. Добре, но това се случва в групата, която пиела захарта един час преди това. В групата с аспартама, въпреки че нивата на кръвна захар не се повишили по това време, един час по-късно на обяд те се издигнали дори още по-високо, сякаш човекът току-що е изпил една бутилка сода.
Добре, но какво да кажем за естествените подсладители, стевия и монашески плод? Същото нещо. Същото увеличение на кръвната захар при хранене един час по-късно. Така че можете да видите как всичко се изравнява по отношение на средните нива на кръвната захар, въпреки че в тези три некалорични подсладители, хората приемали 16 супени лъжици по-малко захар, поне отчасти, защото са яли повече. След като изпиете една диетична кола, е по-вероятно да ядете повече на следващото си хранене, отколкото ако изпиете една обикновена кола. Всъщност толкова повече, че „спестената“ енергия от замяната на захар с некалорийни подсладители напълно се компенсира на следващото хранене; следователно, няма разлика в общия дневен прием на калории.
Напитката, подсладена със захар, довела до голямо повишение както на кръвната захар, така и на инсулина, тези реакции обаче се оказват още по-големи за останалите три напитки след обяда, по-късно. Така че когато става дума за калорийния прием, за кръвната захар или повишението на инсулина, при всички тях се оказва, че има проблем.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-monk-fruit-sweetener-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев