[Първо, представяне на д-р Грегър от д-р Макдъгъл. Надписите на речта на д-р Грегър започват скоро.]
Добре дошли отново. Ето ни тук сега с отбора на Макдъгъл, група сътрудници, всъщност приятели от 20, 30 години. И следващият ни водещ е един от онези мъже, които са работели с нас заедно в унисон с нещата, които правим, подкрепяли сме се един друг, имали сме подобна публика. Нещото, което наистина се отличава за нашия следващ водещ, е неговата способност да общува. Разбирам, просто съм шокиран, че е изнасял над хиляда лекции до сега и понякога трябва да води по четири лекции на ден – невероятно, какъв отдаден човек. Също така най-накрая излезе първата му книга. Нарича се „Можем да сме здрави“, какво заглавие само – и това го вкарва в списъка на Ню Йорк Таймс с най-продаваните книги през последните седем седмици.
И така, благодарение на нашето дългогодишно приятелство и огромното ми уважение към него, той е бил лектор на поне една презентация всяка година в продължение на кой знае колко време до сега и знам, че ще ви хареса д-р Майкъл Грегър. „Можем да сме здрави: Ролята на храната за предотвратяване, спиране и излекуване на водещите 15 убиеца“ Взел съм толкова много страхотни идеи от д-р Макдъгъл, така че ще е справедливо той да ми отреже брадата.
Позволете ми да започна с една лична история. Това е моя снимка, точно около времето, когато баба ми беше диагностицирана със сърдечно-съдово заболяване напреднал стадий и беше изпратена вкъщи, за да умре там. Тя вече имаше толкова много операции с байпас на сърцето – накрая свършиха тръбите – прикована към инвалидна количка, смазваща болка в гърдите. Нищо повече не можеха да направят. Животът й беше свършил на 65-годишна възраст. Тогава тя разбра за този човек, Нейтън Притикин, един от ранните пионери на промяна в начина на живот в медицината.
И това, което се случи впоследствие, е отразено в биографията на Притикин. Баба ми беше един от хората „на прага на смъртта“. Франсис Грегър пристига в една от първите сесии на Притикин в инвалидна количка. „Г-жа Грегър имаше сърдечно заболяване, ангина, накуцваше; състоянието й беше толкова лошо, че тя не можеше да ходи без да я прорязва огромна болка в гърдите и краката. В рамките на три седмици обаче тя не само стана от инвалидната количка, но също и успяваше да извърви над 15 км. на ден.“
Това е баба ми на сватбата на своя внук 15 години след като й поставят смъртната й присъда и благодарение на здравословното хранене тя живя още 31 години на тази земя до 96-годишна възраст, за да се радва на своите шест внука, включително и на мен.
Ето защо започнах да се занимавам с медицина.
Когато д-р Дийн Орниш публикува своето проучване върху сърцето и начина на живот години по-късно, доказвайки с количествена ангиография, че сърдечните болести могат да се излекуват – артериите се отварят без лекарства, без операция, само с растително хранене и други промени към здравословен начин на живот, аз помислих, че това ще внесе зашеметяващ обрат в мисленето. Имам предвид, моето семейство го беше видяло със собствените си очи, но ето го тук, черно на бяло, в един от най-престижните медицински журнали на планетата. Но нищо не се случило, което ме оставя да си мисля дали лекът на нашия убие номер 1 би могъл да се изгуби някъде по трасето и да се игнорира, какво друго има в медицинската литература, което може да помогне на пациентите ми? Мисията на живота ми беше да разбера.
За тези от вас, които не са запознати с работата ми, всяка година изчитам всеки брой на всеки англоезичен журнал на хранителна тематика в света, така че на заети хора като вас да не им се налага да правят същото.
След това събирам най-интересните, най-новаторските, най-практичните открития, нови видеа и статии се публикуват всеки ден на сайта ми с нестопанска цел NutritionFacts.org.
Всичко на сайта е безплатно. Няма реклами, няма корпоративни спонсорства. Той е строго некомерсиален; не продава нищо. Просто го създадох като обществена услуга, като труд на любовта.
Нови клипове и статии всеки ден относно най-новото в храненето, основано на научни доказателства. Каква идея!
Откъде Притикин е взел доказателства? Една мрежа от мисионерски болници, създадена в Африка, на юг от Сахара, установява това, което може би е най-важният напредък в здравеопазването, според една от най-известните медицински личности на 20 век, д-р Денис Бъркит. Фактът, че много от нашите най-често срещани и основни заболявания на Западния свят са иначе редки в останалата част от света, като например сърдечното заболяване.
„В африканското население на Уганда коронарна болест на сърцето е почти несъществуваща.“ Чакайте малко! Причина номер 1 за смъртните случаи у нас е почти несъществуваща? Какво са яли тези хора?
Яли са много зеленчуци със скорбяла, пълнозърнести храни и зеленолистни, протеините им произхождали изцяло от растителни източници и нивата им на холестерол го доказват. Всъщност, много подобно на това, което може да се види в ъгъла на хората, които са на растително хранене в днешно време. Казах, чакайте малко.
Може би африканците умират просто по-рано от друго заболяване, никога не доживяват достатъчно дълго, за да се сдобият със сърдечно заболяване. Не. Ето процента сърдечни удари в Уганда в сравнение с този в Сейн Луис на хора на една и съща възраст. От 632 аутопсии в Уганда само един инфаркт на миокарда. От 632 аутопсии със съвпадащи възраст и пол в Мисури, 135 миокардни инфаркта: над 100 пъти повече случаи на нашия убиец номер едно.
Изследователите били толкова изненадани, че се върнали отново, направили още 800 аутопсии в Уганда и отново намерили само този малък излекуван инфаркт, което означава, че не той е бил причина за смъртта, от 1427 пациенти – по-малко от 1 на хиляда – докато тук сърдечно-съдовото заболяване е епидемия.
Това е списък на заболявания, често срещани по тези места, където хората се хранят и живеят като в САЩ, но те са редки или дори не съществуват при населения, които основно се хранят с цели растителни храни.
Това са най-често срещаните заболявания, като затлъстяването например, или хиаталната херния: един от най-често срещаните стомашни проблеми. Разширените вени и хемороидите, два от най-често срещаните венозни проблеми, рак на дебелото черво, водещата причина за смърт, причинена от рак, дивертикулит, най-честата болест на тънките черва, апендицит, причина номер едно за спешна коремна операция, заболявания на жлъчния мехур, причина номер едно за неспешна коремна операция, както и исхемичната болест на сърцето, най-често срещаната причина за смърт тук, но рядко срещана сред популациите, които ядат предимно растителна храна.
И така, това предполага, че сърдечно-съдовите заболявания може би са въпрос на избор, също както кариесите. Ако се вгледате в зъбите на хората, които са живеели преди повече от 10 000 години, преди изобретяването на четката за зъби, те не са имали кариеси. Не са си мили зъбите нито един ден от живота си, нито са ползвали конец за зъби, но все пак не са имали кариеси. Защо? Защото вафлите и бонбоните не са били изобретени все още.
И така, защо хората продължават да имат кариеси, след като знаем, че те могат да се избегнат с диета? Лесно. Вероятно, защото удоволствието от десерта като цяло надделява над разходите и дискомфорта от зъболекарския стол за много хора. Няма проблем.
Стига хората да осъзнават последствията от действията си, като лекар какво повече мога да направя? Ако си мислите, че ползите надделяват над рисковете за вас и вашето семейство, няма проблеми. Определено обичам от време на време да се наслаждавам на сладкото. Имам добър дентален план.
Ами ако вместо плаката по зъбите говорим за плаката, която се натрупва по артериите? Добре, това е друго заболяване, което може да се предотврати с промяна на начина на хранене.
Какви са последствията за вас и вашето семейство? Тук не говорим само за премахване на зъбен камък. Говорим за неща, които са на живот и смърт. Най-вероятната причина, поради която повече от любимите ни хора ще умрат, е сърдечно-съдово заболяване. Така че присъствието ви на събитие на д-р Макдъгъл е най-добрият възможен подарък за Св. Валентин. Зависи от всеки от нас да направи своя собствен избор за това какво да яде и как да живее, но ние трябва да вземаме решения съзнателно, да се образоваме за предвидимите последствия на нашите действия.
Коронарната болест на сърцето, атеросклерозата, втвърдяването на артериите започва в детството.
До 10-годишна възраст почти всички деца, отгледани със стандартна американска диета вече имат мастни натрупвания, първи стадий на заболяването.
И после тези плаки започват да се образуват на 20-годишна възраст, на 30 започват след това да ни убиват. За сърцето се нарича сърдечен удар; за мозъка същото заболяване се нарича инсулт.
Ако има някой тук в залата на повече от 10-годишна възраст, въпросът не е дали се храните здравословно или не, за да предотвратите сърдечен удар; а е дали искате да излекувате сърдечното заболяване, което вече имате.
Възможно ли е това? Когато изследователите взели хора със сърдечно заболяване, подложили ги на такава диета, сравнявайки резултатите с популации, които нямат сърдечни заболявания, надеждата им била, че ще забавят развитието на заболяването и може би дори ще го спрат, но вместо това се случило нещо невероятно.
Заболяването започнало да влиза в ремисия, хората се подобрили. Веднага след като пациентите спрели да ядат храна, която запушва артериите, техните артерии започнали да се отварят. Тялото им успяло да разгради част от плаката без лекарства, без хирургическа намеса. Дори в някои случаи на сериозна тройна сърдечно-съдова болест, артериите започнали да се отварят, което предполага, че тялото иска да бъде напълно здраво, но просто никога досега не му се е дало шанс за това. Това подобрение в притока на кръв в ляво, ако можете да видите, това е само след три седмици на здравословно хранене.
Нека споделя с вас това, което е най-строго пазената тайна в медицината. Най-строго пазената тайна в медицината е, че понякога, при правилните условия, тялото ни може само да се излекува.
Ако си ударите пищяла наистина сериозно върху масата за кафе, мястото ще почервенее, ще е горещо, ще се подуе и възпали, нали? Но ще се излекува от само себе си, ако просто застанете настрана и оставите тялото да си свърши магическите способности. Ами ако продължавате да си удряте пищяла на същото място всеки ден, всъщност три пъти на ден: на закуска, обяд и вечеря? Никога няма да се излекува мястото.
Отивате при лекаря и казвате: „Ох, пищялът много ме боли.“ Той ще каже: „Няма проблем“, ще извади едно листче и ще напише рецепта за обезболяващи. Вие ще продължавате да си удряте пищяла по три пъти на ден, „Ох, все още е много зле – но е много по-добре с тези обезболяващи хапчета. О, да.“ Благодаря на Бога за съвременната медицина.
Това е като да вземате нитроглицерин за смазващата болка в гърдите: огромно облекчение, но определено не лекувате първопричината за заболяването.
Тялото ни иска да се върне към здравето, ако ние му позволим. Но ако продължаваме да го нараняваме по три пъти на ден, то може никога да не се излекува.
Това е като с пушенето. Едно от най-невероятните неща, които научих за цялото си медицинско образование, е, че в рамките на 15 години след като спрете да пушите, рискът от рак на белите дробове е почти толкова висок, колкото този на непушач. Това не е ли невероятно? Белите ви дробове могат да изчистят целия този катран и в крайна сметка ще изглежда така, сякаш никога не сте пушили.
И всяка сутрин от живота ви с цигари, този процес на излекуване започва докато… бам, не запалите първата цигара за деня, увреждайки белите си дробове с всяко всмукване, също както можем да увредим артериите си с всяка хапка, след като всичко, което сме могли да направим, това чудодейно лекарство, е просто да се отдръпнем, да излезем навън и да позволим на естествените лечебни процеси на тялото си да ни върнат здравето.
Сега, със сигурност можете да изберете и умереността и да се ударите с по-малкия чук, но защо изобщо трябва да се биете?
Знаем за това от десетилетия. Американският журнал за сърцето, 1977 г.: случаи като този на г-н Ф.У. Толкова тежка ангина, че той дори не можел да стигне до пощенската си кутия, после започнал да се храни по-здравословно и няколко месеца по-късно: катерел планини без болка.
Сега, има някои модерни лекарства против ангина на пазара, струват хиляди долари на година. Но дори и с най-високата доза те могат успешно да удължат продължителността на движенията с 33,5 секунди, дами и господа.
Не изглежда така, сякаш хората, които избират пътя на лекарствата, ще изкачват планини скоро.
Вижте, храненето на растителна основа не само е по-безопасно и по-евтино, но може и да работи по-добре. Сърдечното заболяване е нашият убиец номер 1.
Убиец номер 2 е ракът. Какво се случва, ако подложите рака на растителна диета? Д-р Дийн Орниш и неговите колеги установили, че развитието на рака на простатата може да бъде поставено в ремисия с растителна диета и други промени към здравословен начин на живот, а това не е изненада.
Ако накапете кръвта на хора, хранещи се със стандартната за американците храна, върху ракови клетки, които се развиват в съд на Петри, растежът на рака ще намалее с 9%. Но ако подложите хората на растителна диета за една година, кръвта им ще може да направи това. Кръвта, която циркулира през телата на хората, които се хранят с растителна храна, има почти 8 пъти по-голяма възпираща сила, когато става въпрос за растежа на ракови клетки.
Сега това се отнася за рака на простатата, водещият раков убиец, характерен за мъжете. При жените това е рак на гърдата. И така, искали да повторят изследването, използвайки вместо това жени и ракови клетки от гърдата. Но вижте, тук не искали да чакат цяла една година, за да получат резултати. Така че те казали, добре, нека видим както може да направи растителната храна за две седмици срещу три линии от човешки ракови клетки от гърдата.
Ето преди: растежът на раковите клетки се оттегля на 100%. Ето само след две седмици здравословно хранене.
Ето това е нещо като картината преди: това е снимка, направена под микроскоп. Това, което направили, е да сложат сливащ се слой като килим от човешки ракови клетки на гърдата и после накапали кръвта на жени, които се хранят със стандартната за американците диета, върху клетките и както можете да видите, тя един вид разградила рака в тези ракови участъци тук. Така че дори и жените, които имат недобри хранителните навици, не са напълно беззащитни. Но след това те вземат същите тези жени, подлагат ги на растителна диета. Две седмици по-късно, те служат за своя собствена контролна група. Същите жени, две седмици по-късно след следване на растителна диета. Положили още един слой рак на гърдата и накапали кръвта на същите жени две седмици по-късно и се оказва, че кръвта им може да прави това. Само няколко останали отделни ракови клетки, като телата им се изчистили.
Преди и след, само две седмици на здравословно хранене. Кръвта им станала много по-враждебна към рака.
Забавянето на растежа на раковите клетки е хубаво; но да се отървете от него напълно е дори още по-хубаво. Това се нарича апоптоза, програмирана смърт на клетките. Телата им били в състояние някак си да препрограмират раковите клетки, принуждавайки ги да се пенсионират преждевременно.
Това се нарича тунелно изображение, което измерва ДНК фрагментацията или клетъчната смърт. Така че умиращите ракови клетки се показват като малки бели точици. Както можете да видите в този малък ъгъл там, има една умираща ракова клетка. Отново, това е след като накапете кръвта на жените, които се хранят със стандартната за американците диета, върху тях. После вземате същите тези жени, две седмици на здравословно хранене по-късно, накапвате отново кръвта върху рака и виждате това. Все едно сте съвсем различен човек от вътре.
Същата кръв, сега преминавайки през тялото на жените, придобила силата значително да намали и спре растежа на ракови клетки на гърдата само за две седмици на хранене на растителна основа.
Каква кръв искаме в нашето тяло? Каква имунна система? Искаме ли кръв, която просто се преобръща, когато се появят нови ракови клетки или искаме кръв, която да циркулира до всеки ъгъл и всяко кътче в тялото ни със силата да забави и спре раковите клетки?
Сега, това драстично укрепване на противораковите защитни сили е било след 14 дни на диета на растителна основа и физически упражнения. Карали са тези жени да ходят между 30 и 60 минути на ден. Така че да, чакайте малко. Ако правите две неща едновременно, искам да кажа, как ще разберете каква роля играе храненето? Така че учените решили да проверят. Това е измерването на изчистването от ракови клетки. Това видяхме преди, ефектът на кръвта, взета от онези, които се хранят с растителна храна, в този случай за 14 години заедно с леки упражнения, като например ходене всеки ден. Растително хранене и ходене пеша, ето това е изчистването на раковите клетки, което получавате. Сравнете това с възпиращата сила на рака на един средностатистически човек, който яде месо – виждате там един бургер; Не знам дали можете да видите това, което всъщност не съществува.
Сега, тази средна група е интересна. Вместо 14 години на растителна диета, 14 години на стандартното за американците хранене, но и 14 години ежедневно, едночасово интензивно физическо натоварване, като калистеника.
Искали да знаят дали, ако човек тренира достатъчно дълго, ако тренира достатъчно интензивно, може да съперничи на хората на растително хранене, които единствено ходят пеша като движение?
И отговорът е, че физическото натоварване помогнали без съмнение, но буквално 5000 часа във фитнеса не могат дори да се доближат до растителната диета.
Същото е, както видяхме преди, дори ако имате заседнал начин на живот и ядете само пържени картофи, пак не сте напълно беззащитни. Можете да убиете няколко ракови клетки. Ако тренирате по 5000 часа, ще можете да разбиете раковите клетки от ляво и от дясно. Но нищо не изглежда, че потушава раковите клетки така, както растителното хранене.
Смятаме, че това е така поради животинските протеини – месо, белтъци и млечни протеини, които повишават нивата на IGF-1 в тялото ни; инсулиноподобен фактор на растежа-1, хормон, който стимулира растежа на рака и участва в появата и развитието на злокачествените тумори.
Но ако намалим приема на протеини, ако подложим хората на растително хранене, нивата на IGF-1 спадат. Това е графиката в ляво. Ако подложим хората на растително хранене в продължение на години, нивата ще спаднат дори още повече.
И нивата им на IGF-1 свързващите протеини се покачват. IGF-1 свързващият протеин е като аварийна спирачка на тялото ни. Това е един от начините, по които тялото ни защитава себе си от прекомерния растеж. Разбира се, след две седмици можете да намалите производството на IGF-1 от черния дроб, но почакайте малко. Ами целия този IGF-1, който циркулира в тялото заради бекона и яйцата, които сте изяли преди три седмици? Ами, тялото ви освобождава този отряд от свързващи протеини в кръвта, за да свърже излишъка от IGF-1, ако има такъв. Както можете да видите, нивата на свързващия протеин се покачват за няколко седмици, колкото по-дълго хората се хранят здравословно, толкова повече се подобряват.
Ето го експеримента, който наистина установява, че IGF-1 е виновник. Същото като миналия път. Ако преминете на растително хранене, растежът на ракови клетки намалява, смъртта на раковите клетки се изстрелва нагоре. Но ето я тази интересна извадка. Ами ако добавите обратно към рака само количеството IGF-1, което е изхвърлено от организма, защото сте се хранили здравословно в продължение на две седмици? Какво ще се случи? Премахваме ефекта от храненето и физическите упражнения. Изглежда така сякаш никога не сте започвали да се храните здравословно.
Така че причината, поради която най-голямото проучване върху храненето и рака, правено някога, да установява, че случаите на рака, взети заедно, са по-малко сред хората, които са на вегетарианско хранене в сравнение с тези, които ядат месо, е може би, защото те се хранят с по-малко животински протеини, така че в крайна сметка се оказват с по-малко IGF-1 и съответно с по-малък растеж на рака.
За колко по-малко рак говорим? Мъжете и жените на средна възраст с висок прием на протеини: 75% увеличение на общата смъртност, 4-кратно повишаване на риска от смърт от рак. Но не всички протеини. Конкретно животински протеини, което е логично, разбира се, като се имат предвид по-високите нива на IGF-1.
Академичната институция изпратила съобщение до пресата със забележително въведение. „Това пилешко крилце, което ядете, може да бъде също толкова смъртоносно, колкото една цигара,“ обяснявайки, че храненето с високо съдържание на животински протеини на средна възраст, ви прави четири пъти по-склонни да умрете от рак, което е сравнимо с това, което виждаме при тютюнопушенето.
И така, какъв бил отговорът към това откритие, че храненето, което е богато на месо, яйца и млечни продукти, може да бъде също толкова вредно за здравето, колкото и тютюнопушенето? Ами, един учен отговорил, че е много опасно да сравняваме ефектите от пушенето с ефектите от месото и сиренето. Защо? Защото един пушач може да си помисли: „Чакайте малко. Защо да се занимавам да отказвам цигарите, ако сандвичът ми с шунка и сирене е също толкова вреден за мен?“ Така че ние не бива да казваме на никого за всичко, свързано с месото и сиренето. Шшшт…
Това ми напомня за една известна реклама на цигарите Филип Морис, който се опита да омаловажи рисковете, като казва: „Мислите си, че вторичният дим е вреден и увеличава риска от рак на белите дробове с 19%, пиенето на 1 или 2 чаши мляко може да бъде три пъти по-вредно, 62% по-голям риск от рак на белите дробове.“ Или двойно по-голям риск чрез честото готвене с олио, или тройно по-голям риск от сърдечно-съдово заболяване чрез невегетарианско хранене или 6 пъти по-голям риск чрез ядене на много месо и млечни продукти. И така, стига се до заключението: „Нека запазим някаква перспектива тук.“ Рискът от рак на белите дробове в резултат на вторичния дим е доста под риска от други ежедневни активности. Така че дишайте дълбоко.
Това е като да се каже: „Да, не се притеснявайте, че ще бъдете наръгани с нож, защото застрелването с пистолет е много по-гадно.“
Какво ще кажете за нито едното, нито другото? Два риска не правят правило.
Разбира се, ще забележите, че Филип Морис спират да се отнасят така с млечните продукти след като закупили Крафт Фудс. Просто казвам.
Добре, ами останалите 13 водещи причини за смърт? Хайде да го направим.
Трите най-големи убийци бяха сърдечно-съдовите заболявания, ракът и инсултът. О, това е за 2007 г. Сега това са сърдечно-съдовите заболявания, ракът и ХОББ, хронични обструктивни белодробни заболявания, като емфизем. За щастие ХОББ може да бъде предотвратен с помощта на растителна диета и дори излекуван с растително хранене, което ще подобри белодробната функция с течение на времето.
Разбира се, тютюневата промишленост разглежда тези забележителни открития малко по-различно. Ако добавянето на растения към храненето на един човек може да подпомогне функцията на белите му дробове, не е ли по-лесно просто да добавяме растения към цигарите? И наистина, нека се върнем обратно. Добавянето на акай берита към цигари очевидно има защитен ефект срещу емфизем при мишки пушачи. Кой би си помислил за това?
Следващата стъпка е да започнат да слагат горски плодове в месото. И наистина, не бих могъл да си го измислям, дами и господа. Добавянето на плодови екстракти към екстракти от плодове не е без недостатъци. Например, бургерите, боядисани с боровинки, с отличителен лилав цвят, един вид отказвали хората малко или много. Очевидно можете да подобрите крехкостта на агнешките трупове чрез смесване със сок от киви преди трупното вкочаняване. Можете дори да подобрите хранителния профил на кренвиршите чрез добавяне на гроздови семена на прах. Въпреки че има оплаквания, че частици от гроздови семена били видими в крайния продукт. И вижте, ако има едно нещо, което знаем за хората, които ядат хотдог, то това е, че те са взискателни за това, което има в чинията им.
Анус на прасе? Става. Но гроздови семена? Гадост!
Инсултът е убиец номер 4. Предотвратяването на инсулта може да бъде свързано изцяло с храни, богати на калий, но все пак повечето американци дори не се доближават до препоръчителната минимална дневна доза, като под повечето имам предвид над 98%. 98% от нас имат режим на хранене с недостиг на калий, защото 98% от хората не се хранят с достатъчно растения.
Думата калий произхожда от думата калиева сол. Взимате, което и да е растение, поставяте го в саксия, редуцирате го до пепел и получавате калиева сол, калий, така наречените растителен алкали. Истина. Но кой може да ми каже едно растение, което е с особено високо съдържание на калий?
Банани, нали? Не знам защо: това е основното, което всички знаят по отношение на науката за храненето. Мисля, че Чикита трябва да са имали невероятна ПР фирма или нещо подобно. Но се оказва, че бананите дори не успяват да достигнат до първите 50 най-големи източници на калий, нека видим, те са под номер 86, точно след ваниловия млечен шейк от верига на бързо хранене. Първо е ваниловият млечен шейк и после са бананите. Смешно е.
Докато пишех книгата си, исках да се върна и да се уверя, че списъкът не е подновен и наистина го бяха подновили. Оказва се, че бананите не са дори част от първите 1000 най-големи източници на калий, идват на 1611-то място, точно след вафличките Reese’s. Не се шегувам. Най-концентрираните източници на калий от цели храни в американската диета са бобовите, зеленолистните храни и фурмите.
А бананите дори не стигат до първите 1000. Всъщност, ако погледнете следващите водещи причини за смърт (непреднамерени наранявания), бананите биха могли да бъдат направо опасни.
Болест на Алцхаймер, шестият водещ убиец, сега вече засяга поразителният брой от 4 милиона американци. Сега, преди 20 години дори не е била част от първите 10. Според най-новите насоки за превенция на Алцхаймер, двете най-важни неща, които можем да направим, е да намалим консумацията на месо, млечни продукти и боклучави храни и да ги заменим със зеленчуци, бобови, плодове и пълнозърнести храни.
Това се основава от части на информацията от преди 20 години. Хората, които ядат месо – червено месо, бяло месо, няма значение – имат между два и три пъти по-голям риск от това да имат деменция по-късно в живота. И колкото по-дълго човек се храни здравословно, толкова по-малък ще е рискът от деменция.
Следващ в списъка е диабет тип 2, който можем да предотвратим, спрем и обърнем в ремисия с растително хранене – нещо, което знаем от 30-те години на миналия век. В рамките на пет години около една четвърт от диабетиците са успели да се отърват от инсулина.
Но растителното хранене е относително с ниско съдържание на калории. Вижте, може би диабетът им се е подобрил, защото са отслабнали толкова много. За да разберем, това, което трябва да направим, е да проведем проучване, където да подложим хората на здравословно хранене, но да ги принудим да ядат толкова храна, че да не отслабват, въпреки че се хранят здравословно. Тогава бихме могли да видим дали растителната храна има някакви ползи, уникални ползи, освен само загубата на тегло. Ами, трябваше да чакаме 44 години, но ето го. Участниците били претегляни всеки ден и ако започнат да отслабват, са принуждавани да ядат повече. Всъщност толкова повече, че някои от участниците са имали проблеми с това да изяждат всичко. Казали си: „О, не, стига толкова тостади. О, не, стига толкова салата.“ Но те в крайна сметка се адаптирали. Без значителни промени в теглото, въпреки ограничаването на месото, млечните, яйцата и боклуците.
Така че с нулева загуба на тегло, дали растителното хранене помогнало? Общо нуждата от инсулин намаляла с около 60% и половината от хората успели да спрат инсулина напълно, въпреки липса на промяна в теглото. Колко години отнело това? Не, 16 дни!
Тук говорим за диабетици, които са имали диабет в продължение на 20 години, които приемали 20 единици инсулин на ден и после 13 дни по-късно, спиране на инсулина изцяло, благодарение на следване на растителна диета за по-малко от две седмици. Диабет в продължение на 20 години и спиране на инсулина за 2 седмици. Диабет в продължение на 20 години, защото никой не им е споменавал за растително хранене. Ето пациент 15. 32 единици инсулин на контролната група и после, 18 дни по-късно, никакъв инсулин. По-ниски нива на кръвна захар на 32 единици по-малко инсулин. Това е силата на растенията.
И като бонус, холестеролът спада рязко под 150, само за 16 дни. Също както промените в храненето, получавате само умерени промени на холестерола. Колко умерен искате да бъде вашият диабет?
Всичко в умереност е по-истинско твърдение отколкото много хора осъзнават. Умерените промени в храненето могат да оставят диабетиците с умерена загуба на зрението, умерена бъбречна недостатъчност, умерени ампутации – може би само няколко пръста на краката или нещо подобно. Умереността във всичко не е непременно нещо хубаво.
Знаете за това изследване, което претендира, че установява, че хранене с високо съдържание на месо, яйца и млечни продукти може да бъде също толкова вредно за здравето, колкото и пушенето, което предполага, че хората, които ядат много животински протеини, са четири пъти по-склонни да умрат от рак или диабет. Но ако се вгледате в действителното проучване, ще видите, че това не е вярно. Хората, които приемат много животински протеини, нямат 4 пъти по-голяма вероятност да умрат от диабет. Те имат 73 пъти по-голям риск от смърт от диабет.
Сега тези, които избират умереност, приемайки умерено количество животински протеини, имали само 23 пъти по-голям риск от смърт от диабет.
Убиец номер 8 е бъбречната недостатъчност, която може да бъде както предотвратена, така и излекувана с растително хранене и това не е изненада. Бъбреците са органи с много съдове. Изследователи от Харвард открили три рискови фактори за намаляване на бъбречната функция, свързани с храненето. Номер едно, животински протеини; номер две, животински мазнини; и номер три, холестерол – разбира се, среща се само в една-единствена храна. Животинските мазнини могат да променят реалната структура на нашите бъбреци, въз основа на проучвания, като това, което показва запушвания от мазнини, които буквално запушват бъбреците при аутопсия.
И животинските протеини могат да имат дълбок ефект върху нормалната функция на бъбреците, предизвиквайки така наречената хиперфилтрация, която увеличава натоварването на бъбреците, но същото не важи за растителните протеини. Ако хапнете малко риба тон, ще видите повишеното налягане върху бъбреците: 1, 2, и 3 часа след хранене, драстично се повишава. Но ако вместо сандвич със салата с риба тон изядем сандвич със салата с тофу със същото количество протеини: никакъв ефект. Бъбреците могат да се справят с растителните протеини без да им мигне окото. Чакайте малко.
Защо животинските протеини причиняват такава реакция на претоварване, а растителните протеини не? Изглежда се дължи на възпалението, което е предизвикано от животинските протеини. Откъде знаем това? Защото, ако дадете мощно противовъзпалително средство заедно с рибата тон на един човек, можете всъщност да премахнете ефекта на хиперфилтрация, този ефект на изтичане на протеин като отговор на поглъщането на месо.
След това, разбира се, че имаме и киселинно натоварване. Животинският протеин предизвиква образуването на киселина в бъбреците, която може после да доведе до така наречената тубулна токсичност: увреждане на деликатните тръби, които произвеждат урина в бъбреците. Животинските храни обикновено образуват киселина, докато растителните храни са или неутрални или всъщност алкални, те всъщност формират основата, която да се противопоставя на тази киселина. Така че решението за спиране на развитието на хроничната бъбречна болест може да се намира на пазара за плодове и зеленчуци, а не в аптеката.
Нищо чудно, че растителното хранене се използва за лечение на бъбречна недостатъчност от десетилетия. Ето изтичането на протеин при традиционно хранене с ниско съдържание на натрий, на което лекарите биха подложили тези пациенти, те преминават после към веганско хранене, придружено от хранителни добавки, конвенционално хранене на растителна основа, което е способно да включва и изключва бъбречната дисфункция като ключ за осветление, в зависимост от това какво се случва в устата на човека.
Убиец номер 9 са инфекциите на дихателните пътища. Каква възможна роля би могла да играе храната? Е, очевидно не сте гледали видеото ми „Кейлът и имунната система“, в което говорим за имуностимулиращото действие на кейла. Има ли нещо, което кейлът не може?
Увеличаване на производството на антитела 7 пъти, но това се случва в съд на Петри. Ами при хората? Вземете две групи, по-възрастни мъже и жени и ги разделете. Половината продължават да се хранят както обикновено; на другата половина добавяте няколко порции плодове и зеленчуци към храната им. И след като биват ваксинирани за пневмония, можете да забележите значително подобрение в защитния имунен отговор на антителата им само чрез добавяне на няколко порции плодове и зеленчуци към храната им. Като тук дори не изключват месото от диетата си; просто добавянето на плодове и зеленчуци може значително да подобри имунната функция.
Убиец номер 10 е самоубийството. Известно е, че хората, което се хранят по-здравословно, имат и по-здрава психика. Всъщност случаите на депресия, тревожност, стрес са едва наполовина на тези, които се хранят с месо. Изследователите подозират, че причината е арахидоновата киселина, тази възпалителна дълговерижна омега 6 мастна киселина, която се съдържа предимно в пилешкото месо и яйцата; именно там се среща най-вече в стандартната за американците храна. Но няма как да разберем дали има причинно-следствена връзка, докато не направим изследване.
И така, взели хора, които се хранят със стандартната за Америка храна, махнали месото, махнали рибата, махнали пилешкото и яйцата от храната. Значително подобрение в настроението само за две седмици, благодарение може би на премахването на арахидоновата киселина от тялото, за която те смятали, че има неблагоприятно въздействие върху психичното здраве чрез поредица от възпаление на нервите, възпаление на мозъка, но ние можем да победим това възпаление в мозъка в рамките само на две седмици чрез премахване на яйца, пилешко и други видове месо.
Аз дали не си подбирам просто проучванията? Ами всички други проучвания, рандомизирани контролирани проучвания, които показват, че други видове диети подобряват настроението? Няма такива. Един скорошен преглед стига до заключението, че само интервенцията с растително хранене се вписва в картинката. Трудно е човек да си подбира информацията, когато има данни само за едно нещо.
Действа и на работното място: значително увеличаване на физическия тонус, общо здраве, жизненост, психично здраве и не е изненадващо, че това означава и подобрена производителност. Най-голямото такова проучване, проведено в 15 офиса в Geico, установява, че растителното хранене води до значителни подобрения на депресията, тревожността, стреса, подобрение на емоционалната стабилност и т.н. Така че промените в начина на живот, както физическите упражнения, могат да помогнат както на психичното, така и на физическото здраве, а една от най-ефективните такива промени е растителното хранене.
Убиец номер 11, инфекции на кръвта. Разбира се, че бактериите в храната могат да се промъкнат през червата към кръвта, а при жените могат да стигнат до пикочния мехур.
Знаем от десетилетия, че именно една бактерия, която идва от ректума, е всъщност причина за инфекции на пикочните пътища, едва наскоро разбрахме откъде идва този ректален резервоар от бактерии, причиняващи инфекции на пикочните пътища и сега вече знаем, че е пилешкото месо. Имаме като доказателство ДНК анализ на пряката връзка между селскостопанските животни, месото и инфекциите на пикочните пътища, солидни доказателства, че инфекциите на пикочните пътища може би са така наречената зооноза, заболяване, предавано от животното на човека.
Чакайте малко. Не мога ли просто да използвам термометър за месо; за да се сготви месото напълно? Не, поради двойното замърсяване. Знаем от десетилетия, че ако дадете на някого замразено пиле, което да се сготви в собствената му кухня, както обикновено, множество резистентни на антибиотици бактерии ще скочат от пилето в червата на доброволеца, преди дори той да е започнал да яде! Така че можете да изгорите това нещо до пепел. Дори няма нужда да го ядете. Вие сте заразени още преди пилето да стигне до фурната. Дори обработването му е проблем.
В рамките на няколко дни бактерии в пилето, устойчиви на лекарства, са се размножили до степен на превръщането им в основна част от чревната флора. Бактериите в пилето сякаш превземат червата.
Ами ако следваме указанията за безопасно обработване? Никой всъщност не го прави, но официалните препоръки на министерството на земеделието в САЩ са, че трябва да дезинфекцираме всички кухненски повърхности с препарат, съдържащ белина. След това се пръска с белина навсякъде… Добре, ами ако вече сте направили това и после дойдете и покриете всички общи кухненски повърхности? И след като го направите, изследователите намират патогенни фекални бактерии: салмонела, кампилобактер – сериозни за хората патогени – които все още са там, в кухнята. Причината, поради която повечето хора имат повече бактерии от изпражнения в кухненската си мивка, отколкото на тоалетната чиния, е защото повечето хора изплакват пилето на кухненската мивка, а не в тоалетната. Така че, освен ако кухнята ни не е някаква биологична лаборатория с опасни вещества, единственият начин, по който да се гарантира, че няма да остане инфекция около кухнята, е да не внасяме пилето у дома преди всичко.
Но добрата новина е, че няма как да хапнете пиле само веднъж и да колонизирате тези бактерии до живот. В това проучване бактериите от пилето изглежда издържали само 10 дни преди добрите бактерии да надделеят и да ги премахнат. Проблемът е, че много семейства ядат пиле по-често от веднъж на всеки десет дни, така че те постоянно могат да въвеждат тези бактерии от пилето в организма си.
Чакайте малко. Човек не може да продава необезопасени коли; не може да се продават необезопасени играчки. Как е възможно да се продава законно необезопасено месо?
Ами правят го, като обвиняват потребителите. Като един микробиолог по домашните птици казва: „Вижте, суровото месо не е защитено от идиоти. То може да бъде третирано по погрешен начин и когато това се случи, това е като да хвърлиш граната. Ако дръпнете щифта, някой ще пострада.“
Докато никой не поставя под съмнение продажбата на ръчни гранати в супермаркетите и ние се разболяваме, си е наша вина. Според експерта по птиците от министерството на земеделието предполага „това е отговорност на потребителите, но ние просто отказваме да го приемем.“ Това е все едно компания за производство на коли да каже: „Да, наистина сложихме повредени спирачки, но вината е ваша, че не сте сложили колан на детето си.“
Ръководителят на отдела по хранително натравяне на Центъра за контрол и превенция на заболяванията реагирал на този вид отношение на месната индустрията в стил „обвинете жертвата“. Тя попитала: „Приемливо ли е, ако един потребител не доготви напълно хамбургера и заради това 3-годишното му дете почине?“ Това приемливо ли е?
Не се притеснявайте обаче: месната индустрия е с вас. Те просто имат одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата за бактериите, които се хранят с вируси, които могат да се напръскат върху месото. Сега индустрията е притеснена относно съгласието на потребителите на тези така наречените бактериофаги и че те могат да представляват до известна степен предизвикателство за хранителната индустрия, така че разбира се, че те няма да му сложат етикет или нещо подобно. Но ако си мислят, че това ще е предизвикателство, вижте другата им блестяща идея.
„Ефектът на извлечени какавиди от мухи върху съхранението на свинското месо.“ Това е начинът на науката да каже, че иска да намаже месото със смлени ларви от мухи.
Чакайте сега, това е евтин и прост метод. Помислете за това. Вижте, ларвите живеят върху гниещо месо. Въпреки това не е имало никакви доклади на… Съжалявам, това е ново дистанционно за мен. Ще видим дали можем да минем през това. Въпреки че няма съобщения за това ларвите да причиняват някакви сериозни заболявания, нали? Виждали ли сте някога ларва да киха? Не мисля. Те трябва да са пълни с някакви антибактерии или нещо такова, нали?
И така, нека вземем няколко ларви, да ги отглеждаме за 3 дни, да ги измием и да ги подсушим, блендираме ги малко с блендер и воала! Ето ви по-безопасно месо!
Минахме през бъбречната недостатъчност. Какво ще кажете за чернодробната недостатъчност? Знаем от десетилетия, че растителното хранене може да се използва за лечение на чернодробна недостатъчност, значително намалява токсините, които в противен случай ще се натрупат от яденето на месо без напълно функциониращ черен дроб, който да детоксикира кръвта.
Ами, трябва да призная обаче, че някои хора има някои хора, които се хранят само с растителна храна и функцията на черния дроб се влошава. Те се наричат алкохолици, които живеят само на ечемик, царевица и грозде. Строго растителна диета, но не се справят толкова добре. Не е ясно какво…
Високото кръвно налягане е следващата причина, засяга почти 78 милиона американци; почти един на всеки трима. И докато остаряваме, кръвното се покачва все повече и повече, така че на 60-годишна възраст засяга повече от половината хора.
Чакайте малко. Ако засяга повече от половината, то тогава това не е толкова заболяване, колкото по-скоро неизбежно последствие от остаряването. Не. Знаем от 20-те години на миналия век, че високото кръвно налягане не е нужно да се появява.
Изследователите измерват кръвното налягане на хиляда души в селските райони на Кения, които се хранили с какво предимно? Цели растителни храни. Нишестени зеленчуци, зърнени храни, зеленчуци, плодове и зеленолистни. Кръвното ни налягане се покачва докато остаряваме; тяхното кръвно се понижава докато те стареят.
А колкото по-ниско е, толкова по-добре. Това с 140 на 90 е спорно. Дори хора, които започват с кръвно налягане под 120 на 80 – отивате на лекар, имате кръвно 120 на 80, получавате златен медал. Но дори и хора със 120 на 80 изглежда имат полза от намаляване на кръвното. И така, идеалното кръвно налягане, при което няма полза от по-нататъшното му спадане, е всъщност 110 на 70. Чакайте малко. Възможно ли е изобщо да свалим кръвното до 110 на 70? Не само е възможно, но е и нормално за тези хора, които ядат достатъчно здравословно.
В рамките на над две години в една селска болница в Кения били приети 1800 души. Колко случаи на високо кръвно налягане установили? Нула. Брей! Но те би трябвало да са имали и малко случаи на сърдечно-съдови заболявания, нали? Не, не са имали никакви случаи на сърдечно-съдови заболявания. Нито един случай на атеросклероза (убиец номер 1) не е открит.
В селските райони на Китай също, около 110 над 70 през целия им живот. 70-годишните също: същото средно кръвно налягане като 16-годишните. Сега, разбира се, Африка, Китай: много различни режими на хранене, но те споделят тази обща тема, че се хранят с растителна храна всеки ден, като месото се яде само при специални поводи.
Сега, защо си мислим, че именно растителната природа на тяхното хранене играе такава защитна роля? Защото в Западния свят единствената група, която има такова ниско кръвно налягане, според Американската асоциация по сърдечни болести, са тези, които ядат стриктно растително хранене, като кръвното им е средно 110 на 65.
Въз основа на най-голямото проучване върху хората, които ежедневно се хранят с растителна храна – това е изследване на 89 000 калифорнийци – изглежда, че има едно такова постепенно понижение на кръвното налягане колкото повече човек се храни с растителна храна, докато се преминава от етап на ядене на месо към етап на флекситарианец, етап само с риба, само яйца и млечни и накрая напълно растително хранене.
Същото нещо важи и за затлъстяването и диабета: колкото по-здравословно се храним, толкова по-добре. Така че, разбира се, можем да елиминираме по-голямата част от риска, но това, което е важно за този слайд също така, е че не става въпрос за всичко или нищо. Това не е черно и бяло. Всяка стъпка, която можем да предприемем към по-здравословното хранене, може да натрупа значителни ползи за здравето, които са все повече и повече колкото повече го правите.
По отношение на кръвното налягане, можем да видим нагледно нещата. Взимате група вегетарианци, давате им месо и им плащате достатъчно, за да го ядат и кръвното им веднага се покачва. Или премахвате месото от храненето им и кръвното им налягане се понижава след 7 дни в тази загадъчна програма Макдъгъл, каквото и да е това. И това е след като по-голямата част от хората вече са спрели или са намалили лекарствата си за кръвно налягане напълно. Те е трябвало да намалят лекарствата за кръвно налягане, защото лекуват първопричината за заболяването. И така, ако нямате повече високо кръвно налягане и сте на лекарства за кръвно налягане, кръвното ви може да спадне прекалено много, може да паднете и да си ударите главата. Ще трябва да намалите лекарствата… И така, имаме по-ниско кръвно налягане на по-малко лекарства. Това е силата на растенията.
И така, препоръчва ли Американската асоциация по сърдечни болести диета без месо? Не, те препоръчват диета с ниско съдържание на месо, така наречената диета DASH. Защо не вегетарианска диета? Когато диетата DASH била създадена, не са ли знаели за това забележително проучване, направено от Франк Сакс от Харвард? Не, знаели са за това забележително проучване. Председателят на комитета, който създава диетата DASH, е точно Франк Сакс.
Вижте, диетата DASH е изрично създадена с цел номер едно да вземе ползите от вегетарианската диета за намаляване на кръвното налягане, но все пак съдържа достатъчно животински продукти, за да бъде достатъчно приемлива за широката публика. Те не смятали, че хората ще приемат истината.
Сега в тяхна защита, можете да видите какво те са мислели. Също както лекарствата, които никога не действат, освен ако наистина не ги приемате, диетите никога не действат, освен ако наистина не ги следвате. И така, те си казват, добре, никой няма да иска да се подлага на стриктна вегетарианска диета, нали? Затова, ако ние омекотим истината за хората, може би ще можем да помогнем на повече хора. Добре, кажете това на хилядите семейства на ден, които губят някой член на семейството си в резултат на високо кръвно налягане. Може би е време да започнете да казвате истината на американското население.
Убиец номер 14 е болест на Паркинсон. Намалява ли растителното хранене риска от поява на Паркинсон? Е, повечето проучвания до днешна дата смятат, че има връзка между млечните продукти и Паркинсон, но защо?
Е, има доказателства, че млякото е замърсено с невротоксични химикали. Високи нива на остатъци от пестициди са открити, както в млечната индустрия, така и в мозъците на хората, които са умрели от болест на Паркинсон. Това са съединения като тетрахидро-изохинолин, който всъщност е това, което се използва за предизвикване на болест на Паркинсон при маймуни в лаборатории, а тези съединения са открити предимно в сиренето. И така, има призиви, че трябва да се прави проверка за токсини в млечната индустрия. Да, успех с това начинание.
Разбира се, може просто да не пиете мляко, но тогава какво ще стане с костите ви? Това е подходът на пазара. Ако разгледате реално научните изследвания, млякото не изглежда да защитава срещу риска от фрактури на бедрената кост, независимо дали пиете мляко като възрастен или като тийнейджър. Ако не друго, то консумацията на мляко е свързана с увеличаване на риска от фрактури. Може би именно заради това рискът от фрактури на тазобедрена става е най-голям при популации, които пият най-много мляко. Така че шведските изследователи решили да направя проучване.
100 000 мъже и жени били проследени в продължение на 20 години и се оказва, че жените, които пият мляко, имат най-високи нива на смъртност: повече сърдечно-съдови заболявания, значително повече рак при всяка следваща чаша мляко. Три чаши на ден били свързани с почти двойно по-голям риск от преждевременна смърт.
И те имали също и значително повече костни и тазобедрени фрактури. Колкото повече мляко, толкова повече фрактури. Мъжете, които пият мляко, също имали по-високи нива на смъртност, но поради някаква причина, никога няма да видите реклами за мляко като тази. Не е ясно защо.
И накрая, аспирационна пневмония, която се причинява от проблеми с преглъщането, в резултат на инсулт или болест на Алцхаймер или Паркинсон, неща, за които вече говорихме.
Та, до какво заключение ни води всичко това? Това са първите 15 причини, поради които умират американците, а растителната диета може да помогне да предотвратим почти всяка една от тях, може да помогне за лечение на над половината от тях и дори да предотврати и постави в ремисия хода на заболяването, включително в някои случаи първите три най-големи причини.
Вижте, има лекарства, които в някои случаи също могат да помогнат. Има лекарства-статини, които понижават холестерола. Има обикновено цял куп различни класове медикаменти, понижаващи кръвното налягане, които човек трябва да приема.
Има хапчета за кръвна захар и инжекции с инсулин. Но помислете за храната. Това хранене прави същото. Не е като да има една диета за здрав черен дроб, друга диета за здраво сърце и трета диета за здрав мозък. Не, диетата за здрав черен дроб е и диета за здрави бъбреци и здраво тяло като цяло. Една диета, която властва над всички.
А какво да кажем за страничните ефекти на тези лекарства? Не говоря за някакъв малък обрив или нещо такова. Лекарствата, предписани с рецепта, убиват над 100 000 американци всяка година. Чакайте малко, 100 000 американци умират всяка година от нежелани странични ефекти от лекарствата?
Чакайте малко. Това означава, че шестата водеща причина за смърт в САЩ са всъщност лекарите!
Шестата водеща причина за смърт съм аз! За щастие, аз мога да бъда предотвратен с растителна диета.
Сериозно обаче, в сравнение с 15 000 американци-вегетарианци, хората, които ядат месо: имат около два пъти по-голяма вероятност да приемат аспирин, хапчета за сън, транквиланти, антациди, обезболяващи, лекарства за кръвно налягане, лаксативи (разбира се), както и инсулин. Така че растителното хранене е страхотно за хората, които не обичат да приемат лекарства; за хората, които не искат да плащат пари за лекарства и за хора, които не искат да поемат риска от нежелани странични ефекти от лекарствата.
Искате ли тази криза в здравеопазването да се разреши? Имам едно предложение.
Има само една диета, която някога е доказала, че може да излекува сърдечно-съдовите заболявания при по-голямата част от пациентите, диетата на растителна основа. Така че всеки път, когато някой се опита да ви убеди да започнете някоя нова диета, за която е чул, направете ми услуга и попитайте един обикновен въпрос: „Чакай малко. Доказано ли е, че тази нова диета лекува сърдечно-съдовите заболявания? Нали знаеш, най-вероятната причина, поради която аз и всички мои близки ще умрат един ден?“ Ако отговорът е не, тогава защо изобщо бихте си помислили да започнете тази диета? Ако това е всичко, което растителното хранене може, а именно да ни избави от нашия убиец номер 1, не би ли трябвало това да е храненето ни по подразбиране до доказване на противното? И фактът, че може да въздейства върху предотвратяването, спирането и излекуването на други водещи смъртоносни болести като диабет тип 2 и хипертония, изглежда, че прави случая безспорен.
Повечето смъртни случаи в Съединените щати могат да бъдат предотвратени и са свързани с храненето. Според най-строгия анализ на рисковите фактори, който някога е бил публикуван, причина номер едно за смъртните случаи в Съединените щати и причина номер едно за уврежданията е нашето хранене, което оттогава насам е изпратило тютюнопушенето на номер 2. Цигарите убиват около половин милион американци всяка година, докато начинът ни хранене убива стотици хиляди повече.
Така че позволете ми да завърша с един мисловен експеримент. Представете си, че сте пушач, живеещ през 50-те години на миналия век. Средната консумация на цигари на глава от населението е по 4000 цигари годишно. Това означава, че средностатистическият американец пуши по половин кутия на ден.
Медиите ви казват да пушите, известните спортисти ви казват да пушите. Дори Дядо Коледа иска да пушите. Искам да кажа, вие искате да сте във форма и да сте слаби, да останете стройни и да се поддържате като ядете много хот-дог. И така, вие си пушите, ядете си хот-дог. И за да останете слаби и стройни, ядете и много захар. Много по-добре от онази ябълка там. Можете ли да видите това? Искам да кажа…
Въпреки че ябълките наистина „са свързани с доброта и свежест“, според един надпис на тютюневата промишленост, който предвижда много възможности за цигарите, ориентирани към младите хора. Искали да направят цигари с вкус на ябълка за децата. Безсрамие!
„В името на храносмилането, пушете.“ Искам да кажа, няма лечебна сила, която да е заявена от цигарите на Филип Морис, но вижте, един грам превенция струва един килограм лек, така че е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате и да пушите.
„Дъхнете в лицето й и тя ще ви последва навсякъде.“ „Нито една жена никога не казва не.“ Те са „толкова кръгли, толкова твърди, толкова пълни!“
В края на краищата, Джон Уейн е пушил докато не се е разболял от рак на белите дробове и не умрял.
Тогава дори и хората на Палео диета пушели, също и лекарите.
Не казвам, че не е имало противоречия сред лекарите. Да, някои лекари пушели Кемалс, а други предпочитали Лъки, така че имало е малък конфликт там.
Лидерът на Сената на САЩ се съгласява. Искам да кажа, кой не би искал да даде почивка на гърлото си? Как може да има дори един случай на раздразнение на гърлото, когато „цигарите са просто толкова чисти колкото водата, която пиете?“ Може би във Флинт, Мичиган.
И ако все пак получите раздразнение, няма проблеми. Лекарят ви винаги може да ви предпише цигари. Това е реклама в Американската медицинска асоциация. Така че когато традиционната медицина казва, че умереното пушене е полезно за вас, когато Американската медицинска асоциация го казва, на къде ще се обърнете, ако искате просто научните факти? Какви са най-новите научни доказателства? Тя беше „твърде уморена за забавление и затова запали една цигара Кемал.“
Бейб Рут говори за медицинска наука, основана на доказателства, но това е когато все още е можел да говори, преди да умре от рак на гърлото.
Сега, ако по някакво чудо имаше сайт SmokingFacts.org по онова време, той щеше да доставя науката директно на хората, заобикаляйки търговските корупционни институционални филтри, щяхте да знаете още тогава за проучвания като това. Това е проучване на адвентистите в Калифорния, публикувано през 1958 г. То показва, че непушачите имат най-малко 90% по-малък риск от рак на белите дробове от пушачите. Но това не е първото такова проучване.
Когато известният хирург Майкъл Дибейки бе попитан защо неговите проучвания, публикувани още през 30-те години, свързващи тютюнопушенето с рака на белите дробове, били просто игнорирани, той трябвало да напомни на хората, че тогава е било така. Ние сме били едно общество на пушачи. Било е във филмите; било е навсякъде. Медицинските срещи били една тежка мъгла от дим. Пушенето е било, с една дума, нормално. И така, обратно към мисловния ни експеримент.
Ако сте пушач през 50-те години, какво ще направите? Променяте ли се или чакате? Ако чакате докато лекарят не ви каже, измежду дима, че трябва да спрете да пушите, до тогава може да сте развили рак. Ако чакате докато властите не го признаят официално, както направи ръководителят на Американската здравна служба на САЩ миналото десетилетие, може би ще сте мъртви до тогава.
Трябвало е да минат 25 години, за да излезе наяве доклада на ръководителя на американската здравна служба. Отнело е повече от 7000 проучвания и смъртта на безброй пушачи, преди да излезе първият доклад на Ръководителя на Американската здравна служба за вредите от тютюнопушенето. Човек би си помислил, че може би след първите 6000 проучвания хората ще се осъзнаят или нещо подобно? Не. Мощна индустрия. И така, човек може да се зачуди колко хора в момента страдат ненужно от заболявания, свързани с храненето? Може би трябваше да спрем пушенето след излизането на 700-то проучване.
Като пушач през 50-те от една страна, цялото общество, правителството, самите лекари ви казват да пушите. А от друга страна всичко, което имате, е науката, ако изобщо сте знаели за наличието на проучвания като това.
Сега нека преминем в периода 55 години по-късно. Има едно ново проучване на адвентистите в Калифорния, което предупреждава американците за рисковете от едно друго нещо, което те е възможно да слагат в устата си. И това не е само едно проучване. Според най-новия преглед, общата сума от доказателствата предполага, че смъртността от всички причини, взети заедно, много от най-омразните ни болести – инсулт, рак, диабет и т.н., е значително по-ниска сред хората, които се хранят с растителна храна.
Така че вместо човек да върви наравно с пушачите в Америка от 50-те години, представете си вие или някой, когото познавате, да върви наравно с хранителните навици на Америка днес. Какво ще направите? С достъп до науката осъзнавате, че най-добрият наличен набор от доказателства показва, че хранителните ви навици не са толкова полезни за вас. И така, променяте ли се или чакате? Ако чакате докато лекарят ви не каже, докато яде, да се храните по-здравословно, може вече да е твърде късно.
Всъщност, дори и след появата на доклада на Ръководителя на американската здравна служба, медицинската общност продължила да си затваря очите. Американската медицинска асоциация продължавала да отказва да признае доклада на Ръководителя. Защо? Може би защото те току-що били получили чек за 10 милиона долара от тютюневата индустрия. Може би не, може би е съвпадение.
Добре, сега знаем защо АМА е била на страната на тютюневата индустрия но защо отделните лекари не са говорили за това? Е, имало е няколко смели души, които изпреварили времето си, както има и сега, изправени срещу институции, убиващи милиони души, но защо не е имало повече? Може би, защото повечето лекари са пушели цигари, също както повечето лекари днес консумират храни, които допринасят за епидемията от заболявания, свързани с храненето. Какъв е бил лозунгът на Американската медицинска асоциация тогава? Всичко в умерени количества. „Научните изследвания са доказали, че пушенето в умерени количества –“ О, това е добре. Познато ли ви звучи?
Днес хранителната индустрия използва същата тактика на тютюневата индустрия, предоставяйки дезинформация, усуквайки науката.
Същите наети учени, на които им се плаща да омаловажат рисковете от вторичния дим и токсични химикали, са същите учени, на които Националната асоциация на сладкарите плаща, за да омаловажи рисковете от прекомерна консумация на захарни изделия и същите учени, на които месната индустрия плаща, за да омаловажи рисковете от консумация на месо.
Консумацията на животински продукти и преработени храни причинява най-малко 14 милиона смъртни случаи по света всяка година. 14 милиона ду̀ши мъртви. Растителното хранене може да се смята за един вид еквивалента на отказването на цигарите.
Колко още хора трябва да умрат преди Центъра за контрол и превенция на заболяванията да каже: „Не чакайте да стигнете до операция с отваряне на сърцето, за да започнете да се храните здравословно“?
Докато не се промени системата, ние трябва да поемем лична отговорност за нашето собствено здраве, здравето на нашето собствено семейство. Не можем да чакаме повече обществото да настигне отново науката, защото това е въпрос на живот и смърт.
Миналата година д-р Ким Уилямс беше назначен за президент на Американския колеж по кардиология. Той бил попитан защо следва собствените си съвети, които дава на своите пациенти да се хранят с растителна храна. „Нямам нищо против да умра“, отговаря д-р Уилямс. „Просто не искам да е по моя вина.“
Много ви благодаря.
[Коментари и време за въпроси и отговори след аплодисментите.]
Много ви благодаря! Ако искате да споделите лекцията, тя всъщност е комбинация – това е един вид най-доброто от последните четири годишни лекции на DVD върху водещите причини за смърт, водещите причини за увреждания, най-често срещаните заболявания, най-страшните болести. Тук имаме всички тези DVD-та. Сега съм до серия номер 30, мисля.
Всички приходи от продажбата на всичките ми книги, DVD-та и лекции, всичко отива за благотворителност. Толкова се вълнувам, за първи път тук, при д-р Макдъгъл, че книгата ми присъства тук. „Можем да сме здрави“. Спомням си как през септември си казвах: „След три месеца излиза книгата ми“, и сега, най-накрая толкова се вълнувам, че тя е тук. Разбира се, цялата информация е достъпна безплатно на сайта на NutritionFacts.org, да!
Майкъл, ти си страхотен. Благодаря ви, д-р Грегър. Това беше прекрасна презентация. Имам един въпрос към теб, понеже ти си най-добрия в проучванията, като ги разпространяваш на хората. Знаеш ли – знам, че цитираш проучването относно въздействието върху рака с храненето на растителна основа, проучването на д-р Дийн Орниш върху рака на простатата. Знаеш ли за някои други клинични проучвания върху хора, които се случват сега, и от които можем да очакваме някакви резултати, показващи действително влиянието на растителното хранене върху лечението на рак, сравнено с предотвратяването на появата на рак?
Професор Кембъл, това няма ли да бъде едно удивително проучване? Да! Добре. Единствените проучвания, които имаме – има някои проучвания върху отделни храни, но по отношение на растителното хранене, не. Имаме само проучването на Орниш, докато не излязат други проучвания за в бъдеще, надявам се скоро. Но в момента имаме например, имам видео клипове относно влиянието на ягодите върху развитието на рак на хранопровода, в това проучване просто вземат хора с такива предракови лезии на хранопровода и им дават основно – мисля почти 1 килограм на ден в продължение на един месец. Това са много ягоди, но само ягоди. И се установява, че при повечето пациенти – мисля, че при 80% от пациентите, лезиите се подобрили, и мисля, че при половината от пациентите те изчезнали напълно. И после направили биопсии и открили всички тези генетични промени, които се случили, онкологичните гени намалели, гени, потискащи туморите, се увеличили.
Има и други подобни проучвания върху черните малини и влиянието им върху раковите лезии в устата както и приемането на свещички с черни малини на ракови лезии на ректума. Да, само не опитвайте сами вкъщи това. Проучвания върху лененото семе и проучвания върху соята за пациентки с рак на гърдата и така нататък, където имаме отделни храни. Но когато си кажете: чакай малко, ами ако цялата ни диета се състои само от растителни храни? И всички ние трябва да се уповаваме, имам предвид по отношение на клиничните проучвания, на забележителната работа на д-р Дийн Орниш, отвъд всякакви други външни дейности, както видяхме с пациентките с рак на гърдата, при които, да, използваме това, което се случва в тялото ни след здравословно хранене в продължение на две седмици, какво се случва със способността на кръвния поток да потиска растежа на рака. Но това е различно от това да вземем хора с рак, да променим начина им на хранене и да видим всъщност както се случва. Ще кажете, чакайте малко. Защо никой не е направил такова проучване до сега? Опасявам се, че Биг Броколи не разполага със същия голям бюджет за научни изследвания, който има Биг Фарма. Но бихте ли… аз определено бих дарил пари, за да имаме такова проучване. Не бихте ли си казали: „Аз искам това проучване да бъде направено.“
И така, например, д-р Кембъл направил предложение за такова проучване и няколко изследователски институции се включили и казали: „Нека вземем пациенти с рак, подложим ги на растително хранене и да видим какво ще се случи, като ще направим програма за събиране на средства в Kickstarter“. Казах им, че ще съберем пари за нула време. Ще го промотирам и в сайта. Ще излезем навън и мисля, че ще стане. И така, да се надяваме, че следващата година ще се върнем с по-добри новини, нали?
Майк, прости ми за това отклонение по темата, но нещо много важно се случи на 13 февруари 2015 г. и това е денят, в който Американското общество на рака излезе напред и започна да препоръчва хората с рак да следват диета в тази насока, защото това ще подобри шансовете им за оцеляване. И има множество направени проучвания, които показват, че хората с рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво, дори меланома, когато се хранят по-здравословно, живеят по-дълго. Така Американското общество на рака излиза напред и започва да подкрепя лечението на рак с промяна в режима на хранене. Ако имате рак, трябва да следвате този режим на хранене и до ден-днешен, като често се споменава този февруари, когато те ми изпратиха същото заключение. Част от това основополагащо лечение на всички пациенти с рак трябва да бъде пълноценното растително хранене. Има много информация за това. Определено е имало проучвания, които показват например че жените, които приемат повече наситени мазнини след поставена диагноза рак на гърдата, живеят значително по-малко и имат по-голяма вероятност за повторна поява. И така, абсолютно вярно е, че трябва да има прием на повече растителна храна. Но по отношение на действителното разделяне на хората, които се хранят с растителна храна, за съжаление няма достатъчно такива проучвания, но да се надяваме, че това ще се промени.
Чудех се дали има някаква връзка между добрата диета и лошата диета и и заместителите на ставите, защото изглежда сякаш вече всеки има такива проблеми.
Да, добре, има – искам да кажа, вероятно причина номер едно, така че когато говорим за подмяна на коляното, причината коленете на хората да се износват толкова бързо, е защото те носят 90 кг. върху себе си, не на гърба си, а на талията. Искам да кажа, че това е един вид основната причина, поради която ние получаваме остеоартрит на коленете. Коленете ни се разкъсват и трябва да бъдат подменени. И така, има ли нещо общо режимът ни на хранене със затлъстяването? Ако мислите, че има някакъв възможен механизъм, то тогава, наистина това са най-често срещаните операции по подмяна на някоя част на тялото. Но тук не става въпрос за това да си кажете: „О, трябва да си направя подмяна на коленете следващата седмица. Добре, значи трябва да си променя храненето, за да се излекувам.“ Не, това трябва да започне десетилетия преди този момент, така че да можете да предотвратите тази реакция на ставите.
Много ви благодаря за лекцията. Аз съм преподавател по нутрициология и въпросът ми е дали има някакви проучвания, където хората правят по-драстични промени, ако им се каже истината за растителното хранене, в сравнение с това, ако им се каже да направят някои промени, да ядат малко повече растителна храна, докато едновременно с това продължават да ядат животински храни? Коя група от хора прави повече промени в храненето си в дългосрочен план? Като преподавател трябва ли да преподавам по програмите на Лекарския комитет за отговорна медицина или да работя в полза на общественото здраве и да преподавам, но да не излизам директно и да казвам: „Минавайте на растително хранене, защото то може да излекува диабета ви?“
Има всъщност едно проучване; има много литература за психологията на поведенческите промени и се оказва, че колкото повече искате, толкова повече ще получите. Така че аз мисля, че лекарите си казват: „Ами, аз ще изплаша хората, ако им кажа направо истината, затова ще им казвам само: яжте ябълки от време на време.“ Но се оказва, че това е остаряло разбиране, стремите се към звездите и се оказвате на луната. Мисля, че е обратното, но астрономически няма логика, така че ще трябва да обърнем нещата. Сега, това не означава, че пациентът някога ще последва препоръките ви, но ние казваме на пациентите си не да намалят цигарите на кутия на ден. Ние им казваме да ги спрат напълно. Дали пушенето по половин кутия на ден е по-добре от пушенето на две кутии на ден? Вероятно. Но това не е добре за вас. В идеалния случай трябва да поставяме само здравословни неща в устата си и именно това трябва да казваме на пациентите си. И така, казваме на пациентите си „това е най-добрият вариант“.
В моята книга, от всички един вид радикални идеи, получавам постоянно критика за препоръките ми за физически упражнения. Нали знаете, аз просто преглеждам научните доказателства за това кое е най-доброто. Ето защо препоръчвам по 90 минути физическо натоварване на ден, като например ходене пеша. И хората се изненадват: „90 минути на ден?“ Аз казвам: „Ами вижте, науката показва…“ „Чакайте малко. Защо тогава правителството препоръчва само по 22 минути на ден?“ Защото те се опитват да го направят приемливо, опитват се да го направят осъществимо. Не искат да плашат хората, като вместо това им кажат истината. Но ако погледнете научните доказателства, ще разберете, че е съвсем ясно: 30 минути е по-добре от 22 минути; 60 минути е по-добре от 45 минути, а 90 минути са по-добре от 60 минути. И няма никакви проучвания, при които човек да тренира повече от 90 минути, така че ние дори нямаме проучвания, които да надхвърлят това времетраене. Така че най-добрият набор от доказателства показва, че е по-добре да са 90 минути на ден.
Добре, така че вижте, това не означава, че трябва да го правите всеки ден, но просто трябва да знаете, че това именно е оптималното. И всичко, което можем да направим срещу това е… И същото нещо важи и за храненето. Трябва да казваме на хората коя е най-добрата диета. „Това е диетата, която всъщност ще излекува заболяването. И после всичко зависи от вас. Вие сте възрастни. Искате да пушите цигари? Това си е вашето тяло, това си е вашият избор, но трябва да знаете за предвидимите последствия от вашите действия.“ Като лекари това е нашата роля: информирано съгласие. Стремя се към звездите. Добре!
Майкъл, без съмнение всички в публиката ще се съгласят с мен, бихме могли просто да си седим тук и да те слушаме цял следобед. Но времето ни изтече и Майкъл, моля те излезеш навън, защото знам, че там те очаква огромна тълпа от хора, а ние ще се върнем след шест минути. Благодаря ви.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев