В последния ми литературен преглед за здравословните свойства и терапевтични приложения на чиата, се сблъсках с много проучвания като това тук: стратегии за включване на чиата в кренвирши като здравословна съставка. В края на краищата, през последните години се наблюдава нарастващ стремеж към по-здравословен начин на живот, по-здравословни хранителни навици. В отговор на това вече има голям интерес към съставки, съдържащи се естествено в растенията, които да осигурят ползи за здравето в истински храни като хотдога. И наистина преобразените кренвирши с чиа съдържат значително по-големи количества растителни протеини, фибри, минерали. Всъщност, предвид този нов хранителен профил, този вид хотдог може да се квалифицира за поставяне на етикет с различни хранителни и здравни претенции. И от къде да знаем, че обогатеното с чиа преработено свинско месо влияе добре на възрастните плъхове, хранени с лоша храна, така че нека да му сложим етикет за здравословна храна.
Хората ядат чиа от хиляди години, така че това би означавало, че е най-малкото безопасна за консумиране. Но има ли някакви специални ползи? Определено е хранителна. Има толкова много фибри, антиоксиданти – черните чиа семена може би имат повече от белите – растителен протеин, разбира се, източник на витамини от вида B, източник на минерали. Така че, хранителна със сигурност, но точно толкова, колкото и всяка друга растителна храна. И отново, има ли някакви специални ползи? Има всякакви видове твърдения от хората, които се опитват да ви продадат чиа семена, но за да определим окончателно действителните им благоприятни ефекти, имаме малко нужда от нещо, наречено научно доказателство, вместо само културни традиции, лични вярвания или „неточна реклама“, което е излишен термин, ако някога го чуете.
Например, има около 50 000 видео клипа в YouTube за чиа семената и коремните мазнини, но какво казва науката? Чиа семената наистина намаляват коремните мазнини при плъховете. Очевидно намаляват теглото и на пилетата. Очевидно хората не обичат да миришат или вкусват пиле, което мирише на риба, така че като храним пилетата с чиа семена, можем да увеличим нивата им на омега 3 без да ги превръщаме в странни пилета. Но какво ще стане, ако просто премахнем „посредника пиле“ и самите ние ядем чиа семена?
Какво ще стане, ако добавим една чаена лъжичка или две чиа семена към кисело мляко като лека закуска? След киселото мляко с чиа участниците докладвали значително по-малко чувство на глад и след това преминали към ядене на по-малко калории два часа по-късно на обяд. Сега, първата ми мисъл беше да даваме повече храна – да добавим чиа към всичко, което ядем – и хората ще са по-малко гладни, ух. Но не, давали на хората по-малко кисело мляко, за да компенсират калориите, така че всяка закуска имала същия брой калории. Така че можем най-малкото да кажем, че чиа семената са по-засищащи от киселото мляко. Но на обяд, 2 часа по-късно, хората не само изяли по-малко храна, но и 25% по-малко калории след чиата. Една чаена лъжичка чиа семена има само около 50 калории, но все пак накрая човек изяжда почти 300 калории по-малко на обяд, това е много повече от компенсация. Така че, ако правите това всеки ден, изяждате малко чиа семена като лека закуска – а 1 чаена лъжичка изглежда действа също толкова добре, колкото и 2 – можете да очаквате да отслабнете с течение на времето. Няма как да знаем, обаче, докато не го изследваме. Група хора приемали една цяла супена лъжица чиа семена два пъти на ден в продължение на месеци преди първото и последното хранене за 12 седмици. И установили, че чиа семената не подпомагат загубата на тегло въпреки всичко. Какво?
Знаем от информацията за лененото семе, че ако дадем на хората мъфини, направени от цели ленени семена, те не изглежда наистина да усвояват всички ползи, в сравнение с мъфините със смляно ленено семе. И същото изглежда се отнася и за чиа семената. Ако ядете цели чиа семена в продължение на 10 седмици, няма да има никакво увеличение на нивата на късоверижните омега 3 мастни киселини или дълговерижните омега 3 мастни киселини. Но ако изяждате същото количество смлени чиа семена, нивата се повишават скорострелно. Така че може би проблемът с това проучване е, че давали на хората цели чиа семена. Но никога до сега не е имало проучване върху смлени чиа семена и загубата на тегло.
Рандомизирано контролирано проучване на две супени лъжици смлени чиа семена на ден в сравнение с контролна група, приемаща подобно количество фибри от най-вече овесени трици. Ето така научаваме, че проучването не е финансирано от компания за производство на чиа семена, защото те ги сравняват едно към едно с истински друг продукт, не само захарно хапче или нещо подобно, като така се контролира и за съдържанието на фибри. И така, ако имаме загуба на тегло, ще знаем, че причината не са само фибрите, но и нещо, което е характерно за чиа семената. И се оказва, че хората, които приемали смлени чиа семена, отслабнали значително повече, значително повече сантиметри от обиколката на талията (мярка за корема мазнини), а като бонус намалели и нивата на C-реактивния протеин, което предполага също и противовъзпалителни свойства. Така че може би някои от тези 50 000 видео клипове от YouTube не са много далеч от истината.
Има обаче една форма на чиа на прах, от която аз лично бих стоял далеч. И преди съм говорил за гел от чиа семена за заместване на яйцата или олио при печене. Смесвате една чаена лъжичка семена с една четвърт чаша вода и ги оставяте така за половин час. Определено е начин за понижаване на холестерола, но също така намалявате и риска от салмонела, имаше преди време едно огнище на салмонела в международен план, свързано с изсушена покълнала чиа на прах. Покълването може да създаде идеалната среда за растеж на бактерии. Деветдесет и четири души били заразени в 16 държави. При условия, че не е толкова опасно, колкото яйцата, заразени със салмонела, от което се разболяват 79 000 американци всяка година, но все пак бих препоръчал да стоите по-далеч от изсушени на прах покълнали чиа семена.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-chia-seeds-help-with-belly-fat
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев