Ако влезете в интернет, можете да видите твърдения, че кокосовата вода може да има ползи при депресия. И дори се цитират проучвания. Ето го черно на бяло. „Кокосовата вода облекчава симптомите на депресия.“ Дали току-що не си го измислиха това? Не, кликнете върху изследването и ето я информацията в PubMed, точно както казват. И за ограничен период от време само за $39.95, издателят ще ви позволи да го прочетете, но защо да си губите времето? Казва го точно там в заглавието „Кокосовата вода облекчава симптомите на депресия.“ Също така бихте могли да похарчите тези 40 долара за кокосова вода, вместо това, за да подобрите настроението си! И все пак, аз чета всички тези проучвания, за да не ви се налага вие да го правите: това е моята работа!
Ако погледнете проучването, то започва с това, че растенията често биват изследвани за техния антидепресантен потенциал. ОК, звучи добре. Ето защо кокосовата вода, често използвана растителна напитка, била избрана за проучване на нейния антидепресантен потенциал. С вас до сега. Затова били избрани гризачи за това проучване и бил извършен „принудителен тест за плуване“. Какво?!
Принудителният тест за плуване е един от най-широко използваните тестове за изследване на антидепресивната активност. Пълните прозрачен цилиндър с вода над главата на мишката; така че тя е принудена да плува, пускате мишката вътре и наблюдавате колко време това нещо се бори да се спаси от удавяне, преди да го видите просто да се отказва и тялото му да плава на повърхността. И на вашето внимание, първо ги храните с малко кокосова вода и се оказва, че тогава те издържат малко по-дълго преди да се предадат, което показва антидепресантен ефект. Ето защо трябва да използваме кокосова вода за лечение на депресивни разстройства при хората? Какво?! Това ме потиска дори когато го чета, толкова пропилени възможности за научни изследвания. Откъде стигнаха дори тази идея?
Измислена е от група френски учени през 70-те години, за да пресъздадат „поведенческо отчаяние“. Напомня ми за експериментите на Харлоу с „вертикалната затворена камера“, която той нарича „ямата на отчаянието“, а тя представлявала просто метална изработка с наклонени страни. Ако заключите бебе маймуна в нея за 45 дни, ще произведете дълбоки поведенчески промени. Те накрая се сгушват в ембрионална позиция. И след 10 седмици сами в камерата, те проявяват поведение, което прилича на „прилепване към контакт“, където те просто се събират и се прегръщат за дълги периоди от време. Още не е ясно защо задържането във вертикалната камера очевидно е толкова ефективно за произвеждането на ненормално поведение, но не се притеснявайте, има още много проучвания, които трябва да се направят. Ще ви спестя изследванията върху кученца…
Мога да разбера защо човек би искал някакъв модел, върху който да изпробва новите антидепресанти, но ако искате да разберете дали нарът има антидепресантни ефекти, защо просто не храним хората с малко нар, вместо да пращаме някакви мишки на дълбокото? Има буквално хиляди публикувани проучвания върху храни или хранителни продукти, които използват този принудителен тест за плуване, а това позволява на индустрията за яйца да твърди: „Вижте, яйцата могат да бъдат отлична храна за предотвратяване и облекчаване на симптомите на сериозна депресия.“ Защо? Всичко това, защото плъховете са се борели по-дълго? Докато при хората, ако премахнете яйцата от тяхната диета, това ще подобри настроението им, въпреки че тук също премахнали и месото; така че не е ясно кой какво е направил или може би хората просто са яли по-здравословни растителни храни, като соята – на което соевата индустрия е щастлива да ви каже, че соята намалява свързаното с депресия поведение при плъхове след менопауза, които са плували, за да спасят живота си.
При хората обаче най-доброто, което соевите продукти могат да направят, е просто да действат толкова добре, колкото и лекарства като Прозак и Золофт, а всички знаем колко малко всъщност това ни говори. Принудителният тест за плуване е просто реакция към остър стресиращ стимул от това, че сте поставени в контейнер без авариен маршрут, докато човешката депресия отразява хронично субективно емоционално състояние, вътрешно емоционално състояние и досега не сме били в състояние да попитаме животните как те се чувстват. Дори не можем просто да погледнем човешкото поведение и да разберем дали някой има като диагноза депресия; така че е невъзможно да стигнем до заключението, че плувният тест е някакъв тест за човешка депресия.
Лекотата, с която хиляди учени правят това, обаче, е обезпокоителна, защото прави предположения, които не помагат на критичната мисъл. Всъщност всичко това е сравнено с някакъв скеч на комедийната група Монти Пайтън, където наблюдавате дали вещицата плава или не. Но днес това се използва за определяне дали гризачът е депресиран.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/coconut-water-and-depression
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев