В продължение на над половин век преработвателите и дистрибуторите на гела от алое вера, въоръжени с библейски цитати и анекдотични показания, търсят признание за своите продукти – твърде често обаче придружавани от дезинформация, нищо от което е по-сложно от рекламата на алое вера за лечение на рак. Но вижте този скорошен докладван случай. 64-годишна испаноговоряща жена с тумор на очната ябълка, който изглежда като класически случай на плоскоклетъчна неоплазия на очната повърхност, един вид рак на очите. Поради това била препоръчана операция за премахване. Но пациентката отказала операцията и вместо това започнала да използва концентрирани капки за очи с алое вера 3 пъти на ден, въз основа на предложение на един приятел. Просто някакъв продукт с гел от алое вера от рафта на магазина и за изненада на лекарите, лезията показала значително подобрение само след един месец. И два месеца по-късно тръгва от тук и стига до тук, напълно изчезнала. Във времето, в което този текст е бил написан, са минали вече 6 години и се оказва, че ракът е изчезнал и не се е появил повторно.
Сега, обикновено се прави операция за изрязването му с широки граници, за да е сигурно, че всичко е премахнато, защото въпреки най-добрите усилия на очния хирург, вероятността от повторна поява е толкова често срещана, колкото при залози с хвърляне на монета, защото има останали малки парченца рак, които се пропускат по време на операцията. И ето го този тумор, който изчезва без операция.
Сигурни ли сме обаче, че това е рак? Ами тя отказва биопсията; така че няма как да знаем със сигурност. Въпреки това наистина е имало всички определящи характеристики. И така, това, че изчезва напълно без никакви нежелани реакции и стои надалеч, е доста необичайно. Хирургичната резекция все още си остава препоръчаното лечение, но поне имаме опция за пациентите да опитат, ако не искат да вървят по този път.
Разбира се, това е само един докладван случай, няма контролна група; не е като жената да е имала тумори и в двете очи и просто да е опитала алоето на едното. Има едно проучване с контролна група, което предполага, че алоето може да удължи живота на хора с напреднал и нелечим рак, но това не е било рандомизирано проучване с контролна група, но едно десетилетие по-късно вече имаме такова.
Стотици пациенти с метастази били разделени на групи на случаен принцип, като получават химиотерапия с или без алое вера и групата с алое имала три пъти по-голям брой пълна реакция, значително по-голяма обективна туморна реакция и две трети имали някакво ниво на контрол над болестта, в сравнение със само половината при групата без алое. Но дали това означава подобряване на процента на оцеляване? Да. Например, след една година 70% от групата с алое вера все още са живи, докато повечето хора от групата без алое са вече умрели.
И като бонус, химиотерапията била по-добре поносима в групата с алое, с по-малко умора, например, и по-добро поддържане на имунната им система. Така че като се има предвид по-добрия контрол върху болестта, по-големия процент на оцеляване, това изследване изглежда предполага, че алоето може би е успешна допълваща терапия по отношение както на скоростта на регресия на тумора, така и на оцеляването.
Сега, това е едно рандомизирано контролирано проучване, но не и рандомизирано проучване с плацебо контролна група. Не е като контролната група да получава някаква фалшива алое напитка; и така, част от тази реакция от тумора може и да е била плацебо ефект от типа ум-над-материя.
Сега, има други потенциални недостатъци. Както обясних в едно предишно видео, поглъщането на алое може в редки случаи да предизвика възпаление на черния дроб и да причини дисбаланс на електролитите поради диария или повръщане. Например, има докладван случай на ниски нива на калий, предизвикани от алое при пациентка с рак на гърдата, което бързо се разрешило като проблем веднъж, след като тя спряла да пие алоето, а това се смята, че се дължи на лаксативния ефект на алоето.
Ако искате да говорите с лекаря си за това да опитате, имайте предвид, че не става въпрос за алое вера, а за алое арборскис, алое, наподобяващо дърво, което може да стане високо 3 м. Разтворът, който се прави, е смес от около 150 гр. свежи листа от алое към половин килограм мед заедно с около три супени лъжици 40% алкохол, който се прилага като доза от две чаени лъжички три пъти на ден, започвайки 6 дни преди началото на химиотерапията.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-aloe-cure-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев