През 1854 г. е публикуван един случай в предшественика на британския медицински журнал, който предполага, че 2 до 3 супени лъжици бирена мая всеки ден могат да излекуват диабет в рамките на 6 седмици. Но отнема още 150 години преди това реално да бъда подложено на проверка в рандомизирано двойно-сляпо контролирано клинично проучване с около половин чаена лъжичка бирена мая на ден в продължение на три месеца. Какво станало? Значителен спад в нивата на кръвната захар на гладно и хемоглобин A1c, както и подобрение на инсулиновата чувствителност. Но какво означават тези цифри?
Хемоглобинът A1c е мярка за това колко висока е била кръвната ви захар във времето. Под 6 означава, че сте имали нормални нива на кръвна захар. Между 6 и 6,5 означава, че имате пред диабетно състояние и всичко над 6,5 означава, че имате диабет. Сега, можете да имате добре контролиран диабет или диабет, който е извън контрол, но всичко над 6,5 се счита за диабет.
В проучването плацебо групата започнала с около 9 и си остана там. Но групата с бирената мая намалила стойностите от 9 на 8. Така че плацебо групата е останала на 9, а групата с бирената мая е слязла от 9 на 8, така че те не се излекували, но за 3 месеца успели да постигнат значително по-добър контрол над диабета само чрез прием на половин чаена лъжичка бирена мая на ден, което би струвало около 9 стотинки на ден, 7 стотинки на ден.
Ами за седем седмици? Отново, общо около половин чаена лъжичка бирена мая на ден. Започва се с нива на А1c 8. Плацебото изглежда помогнало малко, но бирената мая помогнала повече. От 8 към 6,6 – състояние почти без диабет. Това е невероятно; как е възможно? Фармацевтичната индустрия се опитва от десетилетия да открие така наречения фактор на поносимостта на глюкозата в маята. В края на краищата никой акционер няма да е доволен от терапия, която можете да си купите само за 7 стотинки на ден.
Знаем, че каквото и да има в маята, то съдържа минерала хром. Може ли човек просто да приема хранителна добавка с хром само? Приемът на хром сам по себе си не изглежда да е особено ефективен. Може ли специалните фибри в маята, бета глюканите, да играят роля?
Допълването с количеството бета глюкани, които се съдържат в 2 до 3 чаени лъжици бирена мая на ден наистина водят до по-тънка талия и намаляване на кръвното налягане в рамките на 6 седмици. Хората намалили талията си с около 2,5 см., въпреки че нямало значителна промяна с приема на калории. Кръвното налягане също се понижило, ефект, който се наблюдава и с чиста бирена мая. Само половин чаена лъжичка бирена мая на ден довежда до значителен спад в кръвното налягане, което по случайност има основен принос за сърдечно-съдовите и бъбречните усложнения, характерни за диабета.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-brewers-yeast-for-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев