Създаването и популяризирането на „женската сексуална дисфункция“ като психично разстройство изглежда като случай от учебник за заболявания от фармацевтичната индустрия, която призовава за връщане обратно към първия наръчник за диагностика в психиатрията, който посочва безплодието като ментално разстройство, заедно, разбира се, с хомосексуалността. Последното му проявление е хипоактивното разстройство на сексуалното желание, едно заболяване, измислено от фармацевтичните компании. Това е същото както когато Прозак беше на път да премахне патента си, компанията спонсорира създаването на ново психично заболяване на пазара, лекарство, наречено Сарафем, което представлява просто Прозак с нова опаковка в розова капсула. Състоянието, което преди беше известно като срамежливост, било наименувано „социално тревожно разстройство“, така че и децата да могат да приемат Паксил.
Определено има жени, които са обезпокоявани от ниско либидо, но няма никакви надеждни научни доказателства, че хипоактивното сексуално желание е истински медицински проблем. И жените могат да бъдат диагностицирани с него дори и да имат нормално либидо. Една жена, която е истински заинтересована от секса, само не и (по каквато и да е причина) със сегашния си партньор, все още може да се класифицира за диагнозата и за лекарството. Дори една жена, която е напълно доволна от сексуалния си живот, може все още да се квалифицира, ако партньорът й не е доволен.
Нашата история започва през 2009 г., когато една фармацевтична компания опитва да предлага неуспешен антидепресант, наречен Флибасерин, одобрен за лечение на хипоактивното сексуално желание. Единственият проблем…? Той не действал. Отново бил пуснат на пазара след повече проучвания и отново бил отхвърлен, както и обжалването. Но през 2015 г. Агенцията за контрол над храните и лекарствата одобрила лекарството. Какво се променило? Нищо по отношение на ефикасността му; не действало по-добре. Това, което се променила, е, че фармацевтичната компания, която го купила, помогнала за стартирането на фалшива група, замаскирана като част от обществото, е подкрепа на лекарството. „Дори и резултатът“ лобира за одобрение с подкрепата на една феминистка група.
Мъжете си имат свои лекарства; защо жените не получават никакви лекарства за сексуалното желание, което твърдение беше изложено като един вид горчива ирония. Но хей, в рамките на 48 часа след одобрението от Агенцията, лекарството се разпродава за един милиард в брой. Много задоволително за фармацевтичната компания, но какво да кажем за жените, които приемат лекарството (сега продавано под името Ади)? Не много. Лекарството просто не действа така както казва рекламата.
Да, може и да стимулира маймуните да се закачат помежду си повече. Но когато изследователите задълбочили непубликуваните данни за лекарството, установили, че каквито и клинични ползи да има, те са незначителни и лекарството е установено, че има големи странични ефекти. Освен че е неефективно, може да е опасно. Съчетаването му с алкохол може да причини опасна хипотония и припадък – толкова сериозни проблеми, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата направили кутията черна, за да има предупреждение за това, най-сериозният сигнал за опасност на етикета (което, разбира се, никой не чете). Дори и без алкохол може да причини сериозен спад на кръвното налягане и да причини внезапно продължително безсъзнание. Сега, сериозните странични ефекти могат да бъдат приемливи за някакъв друг вид чудотворно лекарство за рак или нещо подобно, но са напълно неприемливи за лекарство, което се дава на здрави жени за някакво измислено състояние.
Има ли някакви безопасни и естествени решения? Ами, има много проучвания върху храненето и сексуалното здраве на мъжете, но какво да кажем за жените? И преди съм разглеждал доказателствата за жените с високи нива на холестерол, които съобщават за намалена сексуална функция в редица измерения. Това би могло да обясни защо растителното хранене, богато на разнообразие от цели растителни храни, може да бъде ефективно при подобряването на проблемите със сексуалната функция при жените, както и при мъжете, повече пълнозърнести храни, бобови, зеленчуци и плодове и по-малко месо, млечни продукти и захар, което е свързано с намален риск от еректилна дисфункция, защото анатомията и физиологията от сексуалните отговори са всъщност доста сходни; те могат да имат подобен ефект. Можете да измерите уголемяването на клитора с модерни технологии на ядрено-магнитния резонанс в рамките на минути след излагане на влиянието на еротично видео.
И сега знаем, че овлажняването е изцяло свързано с кръвния поток. В рамките на сексуално възбудената вагина именно хидростатичното налягане от цялото допълнително кръвоснабдяване от таза принуждава течността да излезе на повърхността под формата на вагинално овлажняване.
Как можем да подобрим кръвоснабдяването? Флавоноидните фитонутриенти в какаото могат да помогнат с отварянето на артериите, увеличавайки амплитудата на пулсовите вълни от това в началото до това, след пиене на какао в рамките на четири дни, като те достигат кулминация след около 90 минути от консумацията на какао.
И така, може ли шоколадът на Свети Валентин да има някакъв ефект? Жените, които ядат шоколад, наистина са склонни да имат по-високи индексни резултати на женската сексуална функция, но ефектът изчезва веднага след като възрастта е взета предвид. Така че, въпреки всички тези потенциални биологични механизми в подкрепа на ролята на шоколада като храна афродизиак, проучването не успява да установи ползи. Човек би предположил, че шоколадът може да подобри притока на кръв, но не забравяйте, че тук става въпрос за какао на прах. Може би мазнините и захарта в шоколада противоречат на ползите. Кои са източниците на флавоноиди от цели непреработени храни? Ами, лукът съдържа много. И наистина, сокът от пресен лук подобрява коагулационното поведение – при плъхове, но за тези от нас, които не са толкова заинтересовани от увеличаване на процента на еякулиращи плъхове и търсейки нещо друго, различно от сок от лук преди някоя среща, какво ще кажете за тази ябълка?
Не е имало проучване, което да адресира потенциалната връзка между дневната консумация на ябълки и сексуалната функция на жените… до сега. Заглавието си го казва, но жените са разделени на такива, консумиращи ябълки ежедневно и такива, които консумират по-малко от една ябълка на ден, оказва се, че стотиците жени, които ядат редовно ябълки, отбелязали значително по-високи резултати в проучването по отношение на индекса на женската сексуална функция.
Сега, имайте предвид, че се включват само жени, които ядат необелени ябълки, защото фитонутриентите са концентрирани в кората: така че няма как да знаем дали има връзка с белените ябълки. И това е просто едно наблюдателно проучване: така че ще са необходими допълнителни проучвания, които да изяснят връзката между приема на ябълки и женската сексуалност. Въпреки това, настоящите данни могат да позволят „развитието на бъдещи проучвания за идентифициране на нови съединения и хранителни добавки за употреба при възстановяване на сексуалността на жените.“ Или просто можете да опитате да ядете ябълки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-apples-the-best-food-for-a-better-sex-life-in-women
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев