В световен мащаб обръщат внимание на възможната стойност на алоето след Втората световна война, когато изгарянията по кожата при жертви на атомни бомби в Япония очевидно се лекували успешно с гел от алое вера, но няма как да знаем докато не се направи проучване за това.
Днес повечето радиационни изгаряния са причинени от лекари, които предоставят радиационни лечения на пациентите си за рак. Това може да причини тежки, болезнени кожни реакции и белези, които могат да се намесят в терапията, но все пак за съжаление трябва да измислим добри профилактични мерки за лечение на кожата за предотвратяване на тази токсичност за кожата, причинена от радиацията. Тук влиза в употреба гелът от алое вера, използван за кожни изгаряния в продължение на векове. И така, проведено е двойно сляпо проучване с плацебо група: гел от алое вера срещу плацебо гел и не са установени никакви ползи.
След завършване на проучването обаче, много от участващите изследователи смятат, че пациентите, които участвали в проучването, имали по-малко възпаление на кожата от обичайното, което предполага, че може би и плацебо гелът помага. И така, те всъщност провели втори експеримент, за да проверят дали алоето е по-добро от нищо. И отново се оказало, че алоето няма изобщо никакъв ефект. И в двете проучвания тестовете за сериозност на случаите били на практика еднакви, което означава, че гелът от алое вера просто не работи.
Какво ще кажете за едно още по-голямо проучване, стотици пациенти, разделени на групи с алое вера гел или просто обикновен лосион за тяло, не само по време на радиационната терапия, но и две седмици след това? И се оказва, че плацебо лосионът за тяло е още по-ефективен по отношение на намаляване на беленето на кожата и болката. И така, алоето се провалило отново. И наистина, ако направите систематичен преглед на всички тези изследвания, просто няма доказателство, което да предполага, че алоето помага.
Пациентите с рак на главата и врата страдат от допълнителната тежест от радиационното увреждане на лигавицата на устата и гърлото си, но алоето не изглежда да помага и за това.
Добре. И така, алоето може би не помага при лечението на рак, но какво да кажем за самия рак? В съд на Петри алоето се оказва, че е инхибитор на пролиферацията на човешки ракови клетки от гърдата, от шийката на матката и белите дробове. И така, дали алое вера е естествено облекчение за рака? За съжаление ин витро потентността, което означава проучвания в съд на Петри, често не е същата в клинични условия, защото съединенията не са достатъчно бионалични, за да се натрупат в нива, близки до тези в епруветка, в рамките на тумора в тялото. Така че, докато някои проучвания предполагат наличие на антипролиферативен ефект върху ракови клетки в ин витро условия, доказателства от клинични проучвания понастоящем липсват… до 1998 г.
Петдесет пациенти с напреднал стадий на рак, който е нелечим, са били третирани с мелатонин, за който се смятало, че може да увеличи имунитета срещу рак, или с мелатонин и около 20 капки екстракт от алое вера допълнително два пъти на ден, който направили чрез накисване на 1 част листа от алое вера към 9 части алкохол. И групата с алое вера се оказва, че се справила по-добре, почти два пъти по-вероятно е да има частична реакция или поне някаква стабилизация, а най-важният резултат бил подобрена преживяемост.
Ето я кривата на оцеляване. Така например 6 месеца след проучването 80% от групата с алое вера са били все още живи, докато повече от половината от групата без алое вера били мъртви. Изследователите стигат до заключението, че мелатонинът и алоето могат да се препоръчват при пациенти с много напреднал, нелечим стадий на рак, тъй като не изглежда да причинява никакви странични ефекти и наистина помага.
Не знаем дали алоето би помогнало само по себе си обаче, а едно последващо проучване от същата група допълнително замърсява водите като добавя и трети компонент, тинктура от смирна, но основният проблем с тези проучвания е, че те не са рандомизирани. Така че ако по-болните пациенти са били умишлено или неумишлено разпределени в контролната група без алое, това би могло да обясни очевидните ползи от алоето. Проблемът е, че никога не е имало никакви рандомизирани проучвания върху алоето при напреднали ракови заболявания до сега, или поне до 2009 г., което ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/aloe-for-the-treatment-of-advanced-metastatic-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев