Мненията относно легализацията на марихуаната варират от тези, свързани с основния напредък в областта на правата на човека до такива, представящи я като катастрофален анархически фалшификат за печалба. Повечето хора могат да се съгласят обаче, че войната за трилиони долари за тревата е неуспешна политика, средство за грозно изразяване на нашия расизъм, който отклонява ресурсите на законодателството от престъпленията, свързани с насилие, и въпреки това не оказва никакъв осезаем ефект върху наличността на марихуаната. Да, легализирането може да освободи законодателството, но противниците твърдят, че легализацията може да увеличи употребата на марихуана сред младежите, не защото те не са можели да се доберат до нея преди, а защото тя ще бъде по-евтина и по-социално приемлива. С други думи аргументът е: помислете за децата.
И така, какво се случи в щати като Вашингтон и Колорадо, след като легализираха марихуаната? Сред тийнейджърите в щата Вашингтон предполагаемата злоупотреба наистина намалява, а употребата на марихуана се повишава, като се удвоява от 2% на 4%. За разлика от Вашингтон, няма никаква промяна в Колорадо, но това вероятно се дължи на факта, че там имат от 5 години насам наличие на комерсиална медицинска марихуана, преди употребата за развлечение да бъде легализирана. И наистина, с първоначалната легализация в Колорадо, възприятията за риска сред тийнейджърите спаднаха повече, отколкото навсякъде другаде, а степента на зависимост се повиши.
Често споменавана загриженост, свързана с легализацията, е, че това би позволило надигането на индустрията за канабис, подобно на тютюна и алкохола. След като производството на канабис успешно победи регулациите за пестициди в Колорадо, защитниците на общественото здравеопазване изпитват усещане на déjà vu, опитвайки се да смекчат неблагоприятните последствия за общественото здраве в лицето на индустрия, която просто цели да увеличи печалбата.
Най-големият проблем обаче може да не е възможността канабисът да се превърне в новата тютюнева индустрия, а по-скоро тютюневата индустрия да се превърне в индустрия за канабис. Застъпниците за легализиране на канабиса може и да са взели предвид потенциалния ефект от това мултинационалните компании за тютюн да навлязат на пазара. Вътрешните послания показват, че тютюневата индустрия просто чака отстрани правилното време, за да удари. Фактът, че те са създали вероятно водещата причина за предотвратима смърт в света показва колко много са загрижени за хората, в сравнение с печалбите си, така че това би трябвало да повдигне някои червени флагове.
Очаква се тютюневата индустрия да се възползва от легализирането, независимо от това дали превземе пазара или не, въпреки че честата употреба на канабис е предвестник на бъдещата зависимост от цигари. За тийнейджърите непушачи употребата на канабис на седмична база прогнозира над осем пъти по-голяма вероятност да преминат от просто трева към цигари. Това може да се дължи на факта, че тютюнът често се смесва с канабис, за да гори по-плавно. По този начин употребата на канабис може директно да изложи човек на влиянието на тютюна, който може да бъде 7 или 8 пъти по-пристрастяващ от канабиса.
Или може би просто тийнейджърите, които пушат марихуана, се разхождат повече с компании, които обикновено пушат повече цигари и това е причината. Въпреки това, дори и след проверка за употреба от връстниците, канабисът все още изглежда като предхождащ наркотик към тютюна, може би като начин за отказване на канабиса. Така или иначе, един от най-големите странични ефекти на канабиса е, че може да доведе до зависимост от никотин, който унищожава близо 5 милиона живота всяка година, около 24 пъти повече от всички незаконни наркотици, взети заедно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/will-cannabis-turn-into-big-tobacco
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев