От половин дузина лекарства тип Виагра, които са на пазара в момента, самата Виагра може би все още има най-голяма ефективност, но също така има и най-висок процент на поява на странични ефекти като цяло. Това все още е доста безопасно лекарство. Някакъв човек погълнал 65 наведнъж с надеждата, че ще получи взрив, но не се случило. Най-често срещаните остри странични ефекти включват главоболие, зачервяване, стомашно разстройство, течащ нос, нарушение на зрението, но сега, след като Виаграта е налична от около едно десетилетие, може да се появяват и някои хронични ефекти. Например, глаукома, една от водещите причини за слепота, причинена от дегенерация на оптичния нерв. Шансовете за глаукома са до 10 пъти по-големи сред тези, които използват Виагра в дългосрочен план.
Но това, заради което медицинската общност преосмисля безопасността на този вид лекарства, е ракът. Мъже с напреднал стадий рак на простатата често трябва да се подложат на радикална простатектомия, операция, която може да ги остави импотентни и без способност за сдържане, което може да намали качеството им на живот. Ето защо концепцията за лечение, наречена „рехабилитация на пениса“ е въведена, при която лекарства като Виагра се приемат, за да противодействат на страничните ефекти от операцията. Но има изследвания като това, което установява, че Виаграта може да намали активността на естествените клетки убийци, а естествените клетки убийци са първата линия на имунната защита срещу рака. Сега, това е проучване върху жени относно нещо друго, но то наистина предизвика притеснения относно приемането на Виагра от хората, които се борят с рак на простатата.
По отношение на появата на рак на простатата на първо място мъже, лекувани с лекарства от типа на Виагра, се оказва, че имат по-малък шанс да бъдат диагностицирани с рак на простатата; Да, но това може да е просто, защото те еякулират по-често. По-голямата честота на еякулация може да бъде свързана с по-малък риск от рак на простатата. Интересно е защо така мислят. Честите еякулации могат да намалят концентрацията на ксенобиотични съединения в самата простатна жлеза, като например химикали и канцерогени, които нарушават работата на хормоните. Всичко, което ядем, може да се окаже в простатата ни. Ако изпиете чаша кафе, може да си докарате кофеинова сперма 10 часа по-късно. Ако изпушите една цигара, никотинът стига до същото място. Или ако ядете риба, може да се окажете с една седма от здравите сперматозоиди, може би защото има около три пъти по-голяма концентрация на полихлориран бифенил. Но така или иначе няма как да знаем със сигурност, докато не проверим.
Били проследени почти 5000 пациенти, преживели рак на простатата и тези, приемащи лекарства от типа на Виаграта, изглежда имали малко увеличение на риска от връщане на рака, но последващите проучвания не успели да открият такава връзка. Това, което ме накара да направя това видео, е неочакваната връзка между Виаграта и меланомния рак на кожата.
Ако се третира в ранен етап, меланомът може да бъде излекуван чрез изрязване, но поради склонността му към метастази при около 20% от пациентите, той се развива до агресивно и инвазивно заболяване, което може да ви убие за няколко месеца. И част от начина, по който това става, е чрез една генетична мутация в рака, който предизвиква инвазия на меланомните клетки чрез намаляване на действието на един ензим, наречен фосфодиестераза 5. Изглежда ли ви позната тази дума? Именно това прави Виаграта. Виаграта действа, защото е инхибитор на фосфодиестераза 5. Така че Виаграта може да има същия ефект по отношение на насърчаването на растежа на меланома. Няма как да знаем обаче… докато не проверим.
И употребата на Виагра се свързва с 84% по-голям риск от последваща диагноза меланома, а ако вземем заедно всички проучвания, ще се окаже, че връзката остава значително голяма. И така, тук имаме този вид лекарства, което се откриват в медицинските шкафове в цялата страна и Агенцията за контрол на храните и лекарствата прави всичко възможно да се увери в безопасността и ефикасността на такива лекарства, но невинаги човек може да предвиди молекулните последици от възпрепятстването на големи клетъчни пътища.
Има обаче алтернативно обяснение. Може би потребителите на Виагра просто стоят голи по-често, което по този начин дава възможността на партньорите им да забележат някоя подозрителна бенка или нещо подобно, тъй като едва 1 на 3 меланоми биват откривани от самите пациенти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/viagra-and-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев