В предговора на „Можем да сме здрави“, след като се оплаках от факта, че никога не са ме канели на вечеря от Биг Броколи, написах, че вероятно никога няма да видите реклама по телевизията за цели натурални храни, просто защото няма особена печалба; те нямат дълъг срок на годност, не можете да ги брандирате, да ги патентовате, да им сложите запазена марка. Истинската храна просто не е толкова рентабилна, колкото вредната храна. Но може да се наложи да си върна думите назад; очевидно има реклама по телевизията за авокадото и се появява не по-малко по време на Супер купата. Не като реклама на Доритос чипс с вкус на авокадо или нещо подобно, а действително реклама за плодове, благодарение на милиарди бройки авокадо, продавани всяка година, което води до $50 милиона, постъпващи в борда на авокадото не само за реклами, но и за изследвания.
И преди съм говорел за това проучване върху бургерите, в което добавянето на авокадо намалява нивата на възпалението, което човек получава в рамките на няколко часа след ядене на месо. И така, добавили повече мазнини, повече калории, но получили по-малко възпаление, може би защото добавили тези мазнини и калории под формата на цяла растителна храна, която по принцип е пълна с антиоксиданти, които могат да спрат образуването на окислени мазнини, които се образуват при приготвянето на месото и после, когато влязат в контакт със стомашната ви киселина.
Дали другите високомазнинни и висококалорични цели растителни храни имат същия защитен ефект? Какво ще кажете за фъстъците например? Не знаехме… до сега. За да не се предава на индустрията за гуакамоле, „Институтът за фъстъците“ финансира това проучване с разбирането, че повечето от нас прекарват по-голямата част от будните си часове в постпрандиално състояние, с други думи, състояние след хранене, а мазнините, които протичат през тялото ни от тази храна, са добре познат рисков фактор за атеросклероза, убиец #1 на мъжете и жените, и се проявява като нарушена ендотелна функция, което означава нарушена артериална функция, в рамките на часове след хранене с вредна храна, като например един млечен шейк: 1200 калории от предимно захар и сметана. Добре, ами ако изпиете същия този млечен шейк с добавяне на 85 грама добавени фъстъци? Сега, за да съчетаят добавените мазнини и протеини, е трябвало да добавят малко олио и яйчен белтък и дори и допълнително фибри, за да се опитат да са максимално близо от хранителната стойност на добавените фъстъци. И така, тук имаме два шейка, почти същите калории, същото количество захар, същото количество протеин, същото количество мазнини – същото количество наситени мазнини, същото количество фибри. Така че на теория те би трябвало да причиняват същата реакция в организма, но фъстъците са цели растителни храни; и така, това, което не виждате тук, са хилядите фитонутриенти в млечния шейк с фъстъци, които липсват в млечния шейк без фъстъци. Има ли това някакво значение? Това е целта на проучването, да разбере.
Това изобразява артериалната функция преди приемането, на който и да е от двата шейка, способността на нашите артерии да се отпускат и да се разширяват нормално. В рамките на часове след консумирането на шейка без фъстъци всичките тези наситени мазнини и захар запушват артериалната функция с около 20% – един млечен шейк! Добре, но ако изядете същото количество захар и наситени мазнини, но с малко истинска храна, плаваща вътре? Никакъв значителен спад. Така че фъстъците спомогнали за запазването на артериалната функция в отговор на ендотелното нападение, ефект на защита на сърцето, който вероятно се дължи на активните фитонутриенти във фъстъците.
Сега, орехите може да действат дори още по-добре. Ако изядете един сандвич със салам, сирене и малко зехтин, артериалната функция спада с около една трета, но ако замените този зехтин със същото количество растителни мазнини под формата на цели орехи, не само ще потушите ефекта на на салама и сиренето, но и ще го обърнете, накрая ще сте по-добре, отколкото в началото.
Ами авокадото? Изследванията показват, че висококалоричните храни увеличават възпалението и окисляването, като по този начин допринасят за развитието на артериално заболяване. Не е ясно обаче дали голямото количество калории само по себе си, независимо от хранителното съдържание на приетата храна, произвежда тази постпрандиална, след хранене, активност на окисляване и възпаление. Така че това, което това проучване е направило, е да сравни въздействието на висококалоричните боклучави храни, сладолед с много мазнини и захар, храна с „намалено количество фитонутриенти“ – това е подценяване – в сравнение с ефектите от същия брой калории на висококалорийна, богата на фитонутриенти, цяла растителна храна, авокадото. Ако става въпрос само за концентрацията на калории, концентрацията на мазнини, те би трябвало да имат същия ефект. Тествани са реакции към 4 различни храни, сладолед срещу авокадо, сравнени само с мазнините и протеините от сладоледа, за да се отдели захарта и после само същото количество захар в сладоледа, за да се отделят ефектите от наситените маслени мазнини.
И така, около 1 литър сладолед, в сравнение само с крема, в сравнение само със захарта – без мазнините, в сравнение с около 4 броя авокадо, което се оказва, че има около три пъти повече мазнини от сладоледа и същото количество наситени мазнини, както и същото огромно количество калории. Добре, какво станало? Ако изядете сладоледа, или само съставките без захарта или само захарта, нивото на оксидативния стрес в кръвта на хората ще се покачи, но това не се наблюдава след прием на една цяла растителна храна със същото количество калории.
За разлика от сладоледа, приемът на авокадото като цяла храна, въпреки че е пълно с калории и мазнини, не води до повишаване на оксидативната или възпалителната активност, което предполага, че оксидативният стрес след хранене, наблюдаван след консумация на храни като сладоледа, може да се дължи на тяхната изолация от хранителните вещества като антиоксиданти.
Захарта е полезна под формата на плодове, защото идва естествено пълна с антиоксиданти; по подобен начин мазнините в целите растителни храни, като ядки и авокадо, идват естествено пълни с богата гама от фитохимикали и следователно нямат същия потенциал за оксидативното увреждане.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-effects-of-avocados-on-inflammation
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев