Твърде много холестерол в кръвта отдавна се счита, че действа като основен рисков фактор за развитие на Алцхаймер и вероятно и болест на Паркинсон. Показвал съм и преди тези шокиращи изображения на това как изглеждат мозъчните артерии на болни от Алцхаймер при аутопсия, задръстени с мазнини и холестерол, в сравнение с тези на възрастните хора, които нямат деменция. Но почакайте малко, холестеролът не може директно да преминава през кръвно-мозъчната бариера, така че той не може директно да навлезе в мозъка или да излезе от него. Ами ако мозъкът има твърде много холестерол и трябва да се отърве от някаква част? Има един ензим, който служи като предпазна клапа в мозъка, който окислява холестерола и в тази си форма той може да излезе от мозъка и накрая от кръвта. А, но ето я уловката: Въпреки че този факт означава, че мозъкът може да елиминира излишното количество от тези продукти на окисление, това би могло да бъде двупосочна улица. Тя би могла да позволи токсични количества оксистероли – окислен холестерол – да навлязат в кръвния поток, да стигнат до другия край и да се натрупат в мозъка.
Това не е загриженост само на теория. Това елегантно проучване показва, че чрез нивата на окисления холестерол в кръвта, която идва от мозъка, измерени в жлебулната вена в шията, в сравнение с нивата, които навлизат в мозъка през артериите, можете да измерите разликата и това показва, че ако имаме твърде много оксидиран холестерол в кръвта си, той може накрая да стигне до мозъка. Това е проблем, защото натрупването на оксистероли може да бъде цитотоксично, създаващо мутации в гените, атерогенно и вероятно канцерогенно – с други думи токсично за клетките, токсично за ДНК-то и допринасящо за поява на сърдечни заболявания и може би за рак. Да, проби от атеросклеротичните плаки при аутопсия съдържат 20 пъти повече холестерол в сравнение с нормалните артерии, но съдържат 45 пъти по-високи нива на окислен холестерол.
Продуктите от окисляването на холестерола могат да бъдат до сто пъти по-патологични, по-токсичен от неокисления холестерол, допринасяйки не само за сърдечно-съдови заболявания, но и за много различни други хронични заболявания, включително Алцхаймер. Добре, но как можем да намалим количеството на тези оксистероли в тялото? Един от начините е просто да не ги консумираме.
Оксидираният холестерол се съдържа в млякото на прах, месото и месните продукти (включително риба), в сиренето, яйцата и яйчните продукти.
Доскоро разбирането ни беше ограничено поради липсата на методи за изследване, които с точност да анализират количеството, открито в различни храни до сега. Намерени в животинските храни. Консервираната риба тон има изненадващо високи нива, но маслото гхи печели първа награда.
Гхи, което е пречистено или варено масло, често се употребява в индийската кухня. Методът на приготвяне изглежда увеличава нивата на окисления холестерол десет пъти. Това излагане на влиянието вследствие на окисления холестерол може да помогне да се обясни защо субконтиненталната част на Индия бива опустошавана до такава степен от сърдечно-съдови заболявания, въпреки че значителна част от населението не консумира месо и яйца. Редица индийски млечни десерти също се правят по подобен начин.
Окисленият холестерол от храната е източник на окисления холестерол в кръвта на хората, където може лесно да прекоси кръвно-мозъчната бариера и да достигне до мозъка, а това може да предизвика възпаление вътре в мозъка, натрупване на амилоид, като всичко това настъпва години преди да се диагностицира влошаването на паметта. Тези ранни проучвания, които показват натрупването на окислен холестерол в кръвта на тези, които се хранят с продукти, богати на окислен холестерол, където просто получавате това увеличение на нивата в кръвта няколко часа след хранене, са проведени с неща като например яйца на прах, които могат да се открият в много преработени храни, но човек обикновено не изяжда цяла порция от това. Може да се получи същото нещо обаче при ядене на нормални източници на храна. Ако дадем на група от хора малко салам и пармезан, които са естествено богати на продукти на окисления холестерол, по-късно на същия ден той ще започне да циркулира в тялото им.
И по-високите нива могат да бъдат свързани не само с леко когнитивно увреждане, но и с болестта на Алцхаймер. Повишение концентрации в мозъка могат да стимулират клетъчното увреждане, да причинят дисфункция на нервните клетки, дегенерация и могат да допринесат за възпалението на нервите и на мозъка и образуването на тези амилоидни плаки. Можем да видим този тласък на възпалението на генната експресия директно в съд на Петри. Можете да поставите човешки нервни клетки в епруветка, да накапете малко холестерол и ще получите бум във възпалението, но ако добавите същото количество окислен холестерол, ще стане много по-лошо. И ако погледнете промените в мозъчните оксистероли на различни етапи от болестта на Алцхаймер при аутопсия, ще видите как трите основни продукти на окисления холестерол изглежда се натрупват. Установено е, че нивата драстично се увеличават в мозъка на болни от Алцхаймер, което допълва доказателствата, че окисленият холестерол може да бъде движещата сила зад развитието на болестта на Алцхаймер.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/oxidized-cholesterol-as-a-cause-of-alzheimers-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев