Лихен планус е хронично автоимунно заболяване, обикновено на влажните мембрани, като например вътрешността на устата, но също така може да засегне и други повърхности на тялото и не е толкова рядко срещано, около 1%, което го прави едно от най-честите заболявания, наблюдавани в клиниките по орална медицина.
Текущите лечения нямат действие на излекуване, а са по-скоро палиативни, насочени към облекчаване на болката. Опитвали сме стероиди, антибиотици, химиотерапия и операция и нито едно не изглежда особено ефективно. Така че дори и за палиативно облекчаване на болките нямаме много възможности; ето защо докладвани случаи като този са толкова вълнуващи. Ето снимка преди и ето след един месец, после 2, 3, 6 и 7 месеца по-късно, след пиене на 60 мл. сок от алое вера на ден и също така мазане с алое върху засегнатите места с тези случаи преди и след, което води до статии от списания като тази: „Алое вера като лекарство за лихен планус.“
Но дали оралният прием на алое вера е отвара или по-скоро отрова? Вътрешната употреба на алоето може да причини остър хепатит – възпаление на черния дроб, както и дисбаланс в електролитите и определено не трябва да си инжектирате алое директно. Но оралната употреба също не се препоръчва.
Това се дължи главно на докладвани случаи за хепатит, предизвикан от алое. Алоето по ирония на съдбата се представя като детоксикиращ продукт, но всъщност може да доведе до увреждане на черния дроб, както при този човек, който се опитал да защити черния си дроб и се озовал в болница. Откъде знаем, че причината е алоето обаче?
Оценката на предполагаемото чернодробно увреждане, предизвикано от алоето, е предизвикателство, защото има стотици други неща, които могат да увредят черния ви дроб. Ето списъка, през който трябва да минете като лекар, за да изключите други причини, преди да започнете да обвинявате растението. Имате ли някакъв вирусен хепатит или друг вид чернодробна инфекция, или причината може да са различни лекарства, токсини или заболявания. Така че може би е някое от тези други неща и е просто съвпадение, че проблемът е започнал след пиене на алое. Златният стандарт по отношение на опита да се докаже причинно-следствена връзка, е положителен тест при повторно излагане – ето как можете да диагностицирате чернодробно увреждане, предизвикано от някакво лекарство. Възпалението на черния дроб изчезва при спиране на лекарството и след това отново се появява когато добавите лекарството обратно, което рядко се прави по очевидни причини.
Е, имало ли е някога докладван случай на повторно приемане на алое? Да. Токсичен хепатит, предизвикан от алое вера, който отново се появява след като е отшумял, при повторен прием на алое.
Консумацията на алое вера също се свързва с проблеми с щитовидната жлеза. Една жена с лихен планус започнала да приема по 2 супени лъжици сок от алое вера всеки ден. Тя започнала да се чувства странно уморена. Лабораторните изследвания установили, че функцията на щитовидната й жлеза е ниска, но тя се оправила веднага след спирането на алоето, а функцията на щитовидната й жлеза се нормализирала. Ами ако вместо да го приема през устата, тя просто не изплаква устата си с алое вера, в опит да облекчи състоянието на лихен планус и след това не го изплюе? Не знаехме… докато не беше направено проучване за това.
Едно рандомизирано тайно проучване с плацебо контролна група: 54 пациенти, разделени на групи с локално прилагане на гел от алое вера или плацебо гел в продължение на 8 седмици. 81% от групата с алое вера се подобрили, в сравнение със само 4% в групата с плацебо. Освен това двама от пациентите, лекувани с алое, имали пълна клинична ремисия. Това е рядко. Заболяването се счита за хронично състояние; и все пак, няколко седмици на локално прилагане на алое гадните ерозивни лезии изчезнали.
Ами ако сравним алоето със стероиден мехлем? Локалното мазане с гел от алое вера го превъзхожда – по-ефективен от стероидите, значителна разлика се появява в рамките на 2 седмици. Така че, въпреки че кортикостероидите все още се считат за златния стандарт, гелът от алое вера показва обещаващи резултати, особено при липсата си на странични ефекти, когато се прилага локално, в сравнение с различни странични нежелани ефекти от кортикостероидите.
Това обаче е за оралния лихен планус. А каква е ефикасността на гела от алое вера при лечението на лихен планус на гениталиите? Лихен планус на вулвата е доста често срещано заболяване, което засяга 1-2% от населението и може да бъде още по-трудно за лечение. Има огнища и частична ремисия, но никаква тенденция за пълна ремисия. И наистина, именно това е наблюдавано с плацебо групата. Само една жена получила добри резултати, но повечето имали прекалено малка или незначителна реакция, но при локално прилагане на гел от алое вера вместо това 9 от 10 души се подобрили, а една жена имала пълна клинична ремисия. Стига се до заключението, че гелът от алое вера е безопасно и ефективно лечение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-aloe-vera-gel-the-best-treatment-for-lichen-planus
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев