Дали наистина яденето на една ябълка на ден държи лекаря надалеч? Това е поговорка относно здравето, която съществува от 1866 г., но дали е вярна? Няма как да знаем докато не проверим. „Връзката между консумацията на ябълки и посещенията при лекаря“, публикувана в списанието за вътрешна медицина на Американската медицинска асоциация. Цел: да се изследва връзката между изяждането на една ябълка на ден посещенията при лекаря.
Насърчавано от медиите и специалните групи по интереси, включително американската асоциация на ябълките, толкова мощна, че индустрията за ябълките наскоро похарчи главозамайващите $7000 за лобиране на политиците. Благоприятните ефекти от консумацията на ябълки могат да включват ускоряване на загубата на тегло, защита на мозъка, потискане на рака, намаляване на симптомите на астма, подобрено сърдечно-съдово здраве. Така че хората, консумиращи ябълки, би трябвало да се нуждаят от по-малко медицински грижи, нали? „Въпреки че някои могат да се присмиват на това, като се има предвид сравнително ниската цена на ябълките, предписанието на консумиране на ябълки може да намали разходите за здравеопазването, ако афоризмът е истина.“
И така, сравняват се хората, които ядат ежедневно ябълки с тези, които не ядат ябълки и те били попитани дали са посещавали лекар през последната година, дали са влизали в болница, дали са посещавали психиатър или са вземали рецепта за лекарство през последния месец. Били разпитани 8000 души и само 1 на 10 души съобщава, че е ял ябълка през последните 24 часа, а доказателствата не подкрепят твърдението, че една ябълка на ден държи лекаря надалеч. Така че може би е нужно повече от една ябълка на ден. Може би трябва да съсредоточим цялостното си хранене около растителните храни. Въпреки това, малката част от американците, които ядат по една ябълка на ден, наистина изглежда, че използват по-малко лекарства, отпускани по лекарско предписание. Така че, може би поговорката трябва да се актуализира, за да изясни, че ако не друго, яденето на ябълки може да помогне да стоите далеч от фармацевтите.
Но, хей, въз основа на средната цена на медицинските предписания, разликата в годишните разходи за лекарства по лекарско предписание на глава от населението между хората, консумиращи ябълки и тези, които не консумират, би била стотици долари. Така че, ако всички американци ядяха ябълки, можехме да спестим почти 50 млрд. долара. Разбира се, ако вземете предвид и цената на самите ябълки, ще спестим чисто само около 19 млрд. долара. Ако всичко това ви изглежда просто фалшиво възхваляване на ябълките, ще забележите, че това е публикувано подозрително близо до 1 април, деня на шегата. И наистина, това е част от традицията на британския медицински журнал и неговото ежегодно коледно издание, което се отличава с научно строги, но все пак леко хумористични изследвания, които поемат въпроса за ябълката, за да отразят ефектите на смъртността от инсулт и сърдечен удар при всички по-възрастни пациенти, на които им се предписва или лекарство със статин, което понижава холестерола, или по една ябълка на ден.
Като цяло вземат изследвания, като това, където се вижда тази реакция на доброто дозиране, при което колкото повече плодове ядете на ден, толкова по-нисък ще оказва рискът от инсулт – и подобни са данните за сърдечно-съдовите заболявания – сравнение с познатия ефект на лекарството, и стигат до заключението, че предписването на една ябълка на ден е възможно да има подобен ефект върху смъртността от инсулт и сърдечен удар за населението, както приемът на лекарства със статин. И, хей, ябълките имат само положителни странични ефекти. Избирането на ябълките пред статините може да предотврати повече от хиляда излишни случаи от мускулни увреждания и над 12000 диагнози диабет, защото статините увеличават риска от диабет. И това е направено във Великобритания. Искам да кажа, тук в САЩ бихме очаквали 5 пъти по-големи цифри, въпреки че по ирония на съдбата цената на ябълките е вероятно да е по-голяма от онези лекарства със статини. Лекарството Generic Lipitor струва по около 20 цента на ден.
Така че, да, с подобно намаляване на темповете на смъртност, това 150-годишно послание относно здравето и яденето по една ябълка на ден може да съвпадне със съвременната медицина и е възможно да има по-малко странични ефекти. Но ябълките са с няколко стотинки по-скъпи, да не говорим за увеличеното време и трудностите, свързани с консумирането на една ябълка на ден в сравнение с лекарствата със статин. Само една глътка от лекарството, в сравнение с цялото това продължително дъвчене.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-an-apple-a-day-really-keep-the-doctor-away
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев