Едно скорошно наблюдателно проучване върху акнето съобщава за статистически значима връзка между сериозността на акнето и фактори, свързани с храненето, като консумацията на шоколад и млечни продукти, и за двете, от които имам направени видеа. Но това ме изненада: консумация на слънчогледови семки?
Когато си мисля за слънчогледови семена, си представям просто „добър непреработен източник на хранителни вещества“, за който е доказано, че намалява нивата на холестерола толкова колкото и бадемите, което е много добре. Има обаче правилен и погрешен начин да се ядат. Ако седнете и изядете половин килограм необелено слънчогледово семе, просто ако ги изядете с люспата, накрая може да се окажете задръстени с огромно количество сдъвкани слънчогледови люспи. Как би могъл някой лекар да диагностицира такова нещо? Чрез откриване на „хрупкава маса в дебелото черво“, разбира се. Звучи като зърнена закуска, сервирана в ада. Но по-скоро това става, когато правите преглед чрез напипване на огромна хрупкава ректална маса. Имам снимка за вас, разбира се.
Това може да доведе до остра трънлива маса, ето защо така нареченият синдром на слънчогледовото семе е описан като бодлив проктологичен проблем, като хората, които от време на време консумират здравословни храни, за съжаление попадат в капана на вярванията, че „ако малко от нещо е полезно, то повече е по-полезно“. Не става въпрос за количество обаче; а за това как хората ядат слънчогледовите семена: заедно с люспите. Ето защо този синдром е рядко срещан, освен ако пациентите не са деца, които не знаят как се ядат по друг начин, или възрастни, които или имат някакви увреждания или нямат опит с яденето на слънчогледови семки.
Повечето случаи включват по-малки деца, но тук изследователите описват психологически здраво 13-годишно дете, като подчертават важността на ролята на родителите да напътстват децата си относно възможните проблеми, свързани с поглъщането на твърде много необелени семки.
Човек може да прекали дори и с белени семки, обаче, поради самата природа на слънчогледа. Те са добри в изтеглянето на естествено срещащия се тежък метал кадмий от земята и затова накрая се оказват с по-високи нива на кадмий от повечето храни, дори и ако се отглеждат в сравнително незамърсена почва, въпреки че хората, които консумират големи количества слънчогледови семена не изглежда да страдат от някакви нежелани ефекти или да се окажат със забележимо по-високи нива на кадмий. Тук под големи количества се определят такива, които са по-големи от 30 гр. на седмица, което е равно на една шепа или около 150 семки.
Световната здравна организация препоръчва да не се превишава приемът на кадмий повече от 490 микрограма от храната. Може би ако изяждате по една шепа на ден, ще сте доста под това ниво, но може и да си набавяте по 36 на ден от останалата част от храната ви, така че аз мисля, че една шепа на ден е разумна безопасна горна граница.
Да, но това ще ни докара ли акне? Няма как да знаем докато не проверим. Да, но кой ще проведе рандомизирано контролирано проучване върху слънчогледовото семе и акнето? Никой… до сега.
В края на краищата консумацията на слънчогледови семки е много приятен начин за участие в някое клинично проучване. Петдесет млади хора били разделени в две групи с прием на слънчогледови семена или без за една седмица. В контролната група сериозността на акнето останала същата, но в групата на слънчогледовите семена хората се влошили. Това означава около 3 допълнителни пъпки в групата с прием на слънчогледови семена срещу само около една допълнителна в контролната група. Стига се до заключението, че приемът на слънчогледови семена изглежда влошава акнето; обаче може би има необходимост от повече доказателства преди да се забрани приемът на слънчогледови семена при пациенти с акне.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-sunflower-seeds-cause-acne
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев