Въпреки предупрежденията на Американската академия по дерматология и присъствието му в списъка с „фалшиви лечения на рак“ от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, така нареченият черен мехлем все още се рекламира в интернет чрез анекдотични и неоснователни претенции като естествено алтернативно лекарство за рак на кожата. Той обикновено съдържа каустиков химикал, наречен цинков хлорид, и кървав корен, местна билка, която може да служи като отровен бръшлян за стероидите. Иронично е, че хората я търсят като „естествена терапия“, когато това по-скоро представлява смесица разяждащи химикали, които заедно образуват корозивна паста, която безразборно уврежда, както здравите, така и засегнатите тъкани.
Но не това произлиза от твърденията в интернет пространството. Черният мехлем се изписва като селективно лечение, което убива само раковите клетки и анормална тъкан, докато всъщност в някои случаи е вярно точно обратното. Някои ракови клетки са по-устойчиви на увреждащите ефекти от нормалните клетки. Нормалните клетки на кожата могат да бъдат по-уязвими на токсичните ефекти, отколкото раковите клетки. Когато се вземат тъканни проби от лезии, третирани с черен мехлем, увреждането на нормалната тъкан лесно се забелязва.
Той може директно да ги прогори и да ви остави с една допълнителна ноздра или още по-лошо, с една ноздра по-малко. Това не е просто предупреждение към купувачите, но и към наблюдателите. Това са някои графични изображения, като това, където този човек изгорил половината си нос. Сега, при носа можете да се разминете само с козметични дефекти, но ако го сложите на лицето си, може да разяде всичко и да стигне до артериите. И иронията на всичко това е, че когато попитали потребителите защо са решили да го поръчат по интернет, те казали, че е защото се страхували от болката и белезите от конвенционалната терапия. Но накрая човек се оказва с тези обезобразяващи деформации, докато след конвенционалното лечение, при което ракът на кожата просто се премахва по хирургичен начин, около 9 от 10 души съобщават за задоволителни козметични резултати.
Около три четвърти от анкетираните потребители на черен мехлем не знаели за потенциалните странични ефекти от лечението с черния мехлем. Да, но работи ли? Поради принципа на формиране на струпчета и лющене на кожата, корозивните продукти с черен мехлем могат да унищожат, както раковата, така и здравата кожа до такава степен, че да се изкорени локалния рак. Така че кой го е грижа, ако оставят след себе си естетически неприятни резултати?
Проблемът е, че без биопсия няма как да има гаранция, че ракът е бил напълно премахнат. Ако има останали ракови клетки, рискът от рецидив или метастази остава. И това вероятно е най-големият проблем. Вижте, хората мислят, че ако една бенка или каквото е там бъде премахнато, това означава, че ракът е изчезнал, но може и да не е така. Злокачественото заболяване може да продължи да съществува под белезите от прилагането на черния мехлем и да се разпростира под кожата.
Ето един добър пример за илюстрация. Един случай на жена, диагностицирана с повърхностно разпространение на меланом, която решава да се противопостави на съветите на дерматолога си и вместо това започнала да лекува лезията с черен мехлем. До момента, в който тя била прегледана отново няколко години по-късно, ракът вече се бил разпрострял до лимфните й възли, белите дробове и черния дроб. Ако тя беше лекувана по-рано и лезията беше премахната, нейната прогноза щеше да бъде добра: почти 90% 10-годишна безболезнена преживяемост. Но след като тя се връща и ракът вече се е разпрострял, прогнозата за преживяемост спада на около 2,5%. От 90% на 2,5%.
И така, това е втората ирония. Конвенционалната алопатична медицина има извънредно доказан опит в успешното лечение на рака на кожата. Това е един от малкото видове рак, при които наистина сме добри в лечението му, защото можем да го хванем толкова рано, защото можете да видите, че се появява, и така, лесно можем да го премахнем. Така че, при базовия клетъчен карцином, най-често срещания вид рак на кожата, конвенционалната хирургия има до 99% шанс за излекуване; за сквамозноклетъчния карцином – около 95%; и най-често срещания тип меланом – до 90%. С есхаротичните терапии, какъвто е черният мехлем, няма научно доказателство за ефикасността им, точка по въпроса, тъй като никога не е имало клинични проучвания. И така, всичко, което имаме, са прехвалени анекдоти, които варират от удовлетвореност на пациентите до неприемливи белези, инвазивни рецидивиращи тумори, до усложнения на язва и до смърт.
Защо хората го използват? Защо раковоболните пациенти търсят алтернативни терапии като цяло? Да, част от причината е погрешна информация; те просто са измамени от продавачите на змийско масло. Но по-голямата част може би се дължи на отрицателни преживявания с днешната медицинска система. Много от онези, които отказват конвенционалните терапии, описват онколозите си като плашещи, студени, непоносими, ненужно сурови, мислейки, че те са Бог, който понякога дори не знае името им. Някои съобщават, че лекарите им са се държали противоречиво, когато са ги попитали относно препоръки за лечение. Почти всички хора, които отказват конвенционалните терапии, описват начина, по който се отнасят към тях, като безличен, и малцина вярват, че лекарите им работят в техен най-добър интерес. Така че те оставят конвенционалната медицина в търсене на по-загрижени практикуващи специалисти.
Гледайки назад, мнозина казват, че ако имаха по-добро първо впечатление със своите лекари, може би е щяло да има разлика в избора им на начина на лечение. Те казват, че са щели да бъдат по-склонни да приемат конвенционално лечение по-рано, ако бяха сметнали, че имат загрижени лекари, които се отнасят към тях с уважение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/black-salve-as-an-alternative-cancer-cure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев