В една секция от Британския медицински журнал, озаглавена Минерва, където събират интересни малки откъси, била публикувана снимка на жена, която залепила зелево листо на коляното си. Тя казала, че това е единственото средство, което осигурило облекчение от симптомите на нейния остеоартрит. Някои лекари реагирали с объркване; други обърнали внимание, учудени при вида на снимката, не защото било използвано зелево листо, а защото това се считало за толкова важно, че да присъства в новините. Лекарят разкрива, че тя може и да е била малко предубедена обаче, тъй като признава, че самата тя използва зелеви листа.
„Няма нищо ново за това древно лекарство“, пише друг читател, зелевите листа са използвани за намаляване на всякакъв вид болезнени отоци.“ „Прясно измитите зелеви листа са познати в европейската народна медицина като мехлем за бедния човек.“ Така че няма нищо необичайно или глупаво относно поставянето на зелеви листа върху коленете ви! Добре. Не осъзнавах, че това е толкова скандална тема.
Разбира се, никога няма да разберем дали наистина работи. Искам да кажа, никога не е имало рандомизирано контролирано проучване върху „локалното прилагане на зелеви листа за остеоартрит“, и никога няма да има… до сега.
Ефикасността на компресите със зелеви листа при лечението на симптоматичен остеоартрит на коляното: Рандомизирано контролирано проучване. Чакайте малко, как изобщо е било финансирано това? Една семейна фондация просто пристъпила напред и платила за него. Това ми харесва. Всъщност бившият президент и първа дама на германската фондация. В края на краищата остеоартритът на коляното е едно от най-често срещаните хронични заболявания сред възрастните хора; така че нека да изпитаме ефектите на компресите от зелеви листа. Защо не?
Пациенти с потвърден остеоартрит на колената били разделени на случаен принцип до 4 седмици лечение със зелеви листа върху коленете всеки ден или гел за локално мазане, който съдържа противовъзпалително лекарство, или нищо. Още по-добре щеше да бъде, ако имаше четвърта група, която да прилага примерно листа от айсберг, но аз ще се примиря с това.
Ето графика на интензивността на болката през 28-дневния експеримент. Ето как подействало лекарството: не много по-добре от прилагане на нищо. Но зелето подействало по-добре. Като цяло проучването открило, че 4-седмичното прилагане на зелеви листа е по-ефективно от обичайното лечение по отношение на болката, функционалното увреждане и качеството на живот. Това обаче го нямало в окончателния анализ, превъзхождащ 4-седмичното приложение на лекарствата за локално приложение. Но, хей, зелевите листа са безопасни, могат да се използват в по-дългосрочен план; и така, защо да не опитаме?
Също така няма да навреди, ако и хапнете малко, тъй като зелето може да има също и вътрешни противовъзпалителни свойства. Противовъзпалителните свойства могат да обяснят ползите за здравето от зеленчуците от семейството на зелето. Не само силни противовъзпалителни свойства в лабораторни условия, но и при хора. Десет дни на консумация на броколи при пушачи намалява нивата на C-реактивния протеин с 40%! Добре, а какво ще кажете за артрита?
Сулфорафан в епруветка, вълшебният химикал в зелето, предпазва хрущяла от унищожаване, което предполага, че хранене, богато на зеленчуци от семейството на зелето и броколите, може да бъде полезно средство както за предотвратяване, така и за забавяне на развитието на остеоартрита. Но дори и сулфорафанът да може да предпазва хрущялни клетки в съд на Петри, откъде знаем, че това съединение изобщо достига до ставите, когато го ядем? Искам да кажа, че никой до сега не е провеждал проучване, при което карате хората да ядат броколи и след това пробождате игла в колянната им става за проверка. Никой… до сега.
И сулфорафанът наистина е бил открит в синовиалната течност на 40 пациенти с остеоартрит след консумация на броколи, което е последвано от значителни епигенетични промени в генната експресия в ставата. Следващата стъпка е да видим дали това може действително да подобри заболяването.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-cabbage-leaves-on-the-knee-for-osteoarthritis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев