Три изследвания на Харвард, които проследяват над 100 000 жени за повече от едно десетилетие, установяват, че хората, които консумират най-голямо количество антоцианини (ярко оцветените пигменти, открити) в горските плодове, като боровинки и ягоди), имат 8% намаление на риска от развитие на високо кръвно налягане, а групата, която консумирала най-много всеки ден, приемала количество от около само шест ягоди или 11 боровинки, една десета от чашата.
Но може би хората, които ядат най-много боровинки, просто имат и други здравословни навици и това е истинската причина те да се справят по-добре. В края на краищата по-вероятно е да си сложите малко боровинки върху овесената каша, отколкото върху бекона и яйцата. Но в проучването разглеждат и приема на пълнозърнести храни, фибри и сол, пушене и физическа активност, както и цял куп други неща, и ползата от горските плодове се запазила. Но няма как да разберем със сигурност, докато не проверим.
Едно рандомизирано, двойно тайно клинично проучване, контролирано с плацебо, заглавието разкрива вълнуващото заключение: „Ежедневната консумация на боровинки подобрява кръвното налягане“ Как може обаче да се проведе двойно тайно проучване с храна? Как можете убедително да създадете фалшиви плацебо боровинки? Използвали цели боровинки – количество от около 1 чаша – но изсушени и стрити на прах срещу подобно изглеждащ плацебо прах, който съдържал същото количество захар и калории като истинските боровинки, но без боровинките. Хората в плацебо групата: няма никаква промяна по време на 8-седмичното проучване. Започнали с кръвно 138 на 79 и завършили с кръвно над 139 на 80, докато истинската група на боровинките паднала от 138 на 80 на 131 на 75, значителен спад. Сега, 131 е все още твърде високо. Бихме искали да видим поне горна граница от 120 или дори 110, така че боровинките сами по себе си може да не ви излекуват. Фактът обаче, че можете да получите клинично значимо подобрение на заболяване – убиец, само като добавите едно-единствено нещо към храната си, това е доста впечатляващо.
По-добре ли е да се приема повече? Какво ще кажете за два пъти по-голяма доза, около 2 чаши свежи боровинки на ден? Същият значителен спад, но не се оказва, че действа по-добре, така че и една чаша стига. Дори още по-малко може да подейства. Но това никога не е било тествано.
Като цяло до сега е имало пет интервенционални проучвания до ден-днешен, които засягат въздействието на боровинките върху кръвното налягане. Ако вземем всички изследвания заедно, ще видим, че резултатите не показват никаква клинична ефективност. Чакайте, чакайте, какво? Току-що ви показах две проучвания, при които се установява огромен ефект. Дали не си подбирам проучванията, така както си подбирам боровинките? Ами, ако погледнете по-отблизо проучванията, ще видите, че боровинките в тези две, които ви показах и които установяват значителен ефект, са приготвени с вода; просто смесват сушени боровинки на прах с вода. Боровинките в проучванията, които не показват значителен ефект, били приготвени обаче с кисело мляко или блендирани на смути с обезмаслено мляко.
Ако си спомняте видеото от преди около 8 години, усвояването на хранителните вещества от горските плодове може да бъде блокирано от млечните продукти. Ако смесите ягодите с вода, ще получите много добро увеличение на фитонутриентите от ягодите в кръвта си в рамките на няколко часа след консумация. Но ако вместо това изберете ягоди със сметана – смесване на същото количество ягоди с мляко, вместо това – значително по-малко количество фитонутриенти навлиза в кръвта. Смята се, че възпрепятстващите ефекти на млякото се дължат на взаимодействието между пигментите на горските плодове и млечния протеин. Да, но същото ли се случва и с боровинките? Нека разберем.
Трудно е да се поддържа напрежението, когато заглавието издава резултата. Но действително антиоксидантната активност на боровинките бива нарушавана от млякото. Група доброволци изяждат по чаша и половина боровинки с вода или мляко и се оказва, че млякото блокира усвояването на някои фитонутриенти, но не и на всички. И така, наистина ли има такова значение? Ето и скока на нивата в кръвта след прием на боровинки с вода, а ето колко се усвоява с млякото. Добре, по-малко, но вижте какво се случва с общия антиоксидантен капацитет в кръвта. Ако ядете боровинки само с добавена вода, то антиоксидантната сила в кръвта се увеличава рязко в рамките на един час и остава висока 5 часа по-късно. Добре, така че с млякото човек би си помислил, че има по-малко увеличение, нали? Можете да го кажете отново; не само по-малко, но и по-малко от началото. Току-що сте изяли една цяла купа боровинки и се оказвате с по-малко антиоксидантен капацитет в тялото, защото сте ги смесили с мляко. Нищо чудно, че смесването на боровинки с кисело мляко или прясно мляко може да премахне ползите за понижаване на кръвното налягане.
Интересното е, че пълномасленото мляко може да възпрепятства най-много усвояването на хранителните вещества, подобно на това, което се установява, когато се добави мляко към чая: два пъти по-голямо намаляване на антиоксидантните стойности с пълномаслено мляко, в сравнение с обезмасленото мляко, което е странно, защото винаги сме си мислели, че именно протеинът в млякото е виновникът. Това предполага, че може да има някаква активност на блокиране на хранителните вещества и от страна на мазнините в млякото.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-blueberries-for-blood-pressure-may-be-blocked-by-yogurt
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев