Една-единствена порция боровинки може да подпомогне за облекчаването на артериалната дисфункция, причинена от пушенето на цигари. Учени изследвали ефекта на една-единствена порция замразени боровинки върху млади пушачи. Ако пушите по една цигара на ден, способността на артериите ви да се отпускат естествено спада с 25% за два часа. Но ако изяждате по 2 чаши боровинки 100 минути преди това, то същата тази цигара ще причини по-малко от половината вреда, което показва, че една голяма порция замразени боровинки може да противодейства на артериалната дисфункция, предизвикана от тютюнопушенето. Разбира се, обаче, трябва да се отбележи, че консумацията на боровинки не може да се счита за средство за предотвратяване на последствията за здравето от пушенето; това може да бъде постигнато само, ако спрете да пушите или дори още по-добре, изобщо да не започвате.
Две чаши боровинки е голямо количество обаче. Да, лесно бихте могли да ги напъхате в някое смути, но каква е минималната доза? Не знаехме, докато група британски изследователи не реши да провери. За да могат да проведат двойно тайно проучване, те трябвало да сформират контролна група с плацебо – фалшива напитка с боровинки. И така, те използвали замразени и изсушени види боровинки на прах, за да дадат на хората еквивалента на три четвърти чаша пресни боровинки, една и половина чаши, една и три четвърти, около 3 чаши или 4 чаши. Те стигат до заключението, че приемът на боровинки значително подобрява артериалната функция по начин, зависим от приема.
Добре, какъв е оптималният прием? След плацебото нищо не се случва. Но след прием на 1 и три четвърти чаши боровинки се забелязва голям скок в подобряването на артериалната дисфункция само един час след консумацията. И това изглежда е мястото, където ефектът е максимален. По-малко от една чаша пак е добре, но по-добре е количество между 1 и 2 чаши, без ползата да надхвърля тази в едно хранене.
Можем ли да готвим с тях? Ами ако ги сложим в пай с боровинки например? Същото забележително подобрение в артериалната функция при печене, само че се случва един час по-късно, тъй като твърдата храна минава по-бавно през стомаха.
И ако приемате боровинки седмица след седмица, ще получите и хронични ползи, изразени в намаляване на артериалната скованост и увеличаване на естествените ви клетки-убийци, които стоят на първа линия като естествената защита на организма ви срещу вирусни инфекции и рак. Но почакайте малко, как могат боровинките да имат такъв невероятен ефект, ако антоцианините, синият пигмент в боровинките, за които се предполага, че са активната съставка, почти не навлизат в системата ни? Група жени приемали повече от една чаша боровинки на ден, но почти нищо не се откривало в кръвообращението им или през урината.
Ето това се нарича хроматограма, като най-високите точки показват всичките малки увеличения на антоцианините в боровинките. Ето как изглежда кръвта ви, преди да ядете боровинки, очевидно никакви признаци на пигменти. След един час започвате да ги виждате и няколко часа по-късно те започват да стават по-забележими, но, накратко, само няколко милиарда от един грам на милилитър се показват. Така че или антоцианините са изключително мощни и следователно са активни при ниски концентрации в кръвта от типа на едно на милиард или някак си бионаличността им е подценена. И така, изследователите решили да ги маркират с радиоактивно вещество и да ги проследят в тялото.
Това, което се случва, е, че пигментите от боровинки се метаболизират от черния ни дроб и нашия микробиом, добрите бактерии в червата ни, и се превръщат в тези активни метаболити, които след това се абсорбират в кръвта. Така че това е един вид екипно усилие, за да извлечем ползи от боровинките.
И това също би разрешило загадката. Някой забеляза ли това второ увеличение от ползите тук, на шестия час? Как е възможно това? Ами някои от метаболитите имат завишение в кръвта в рамките на един час, докато други се изкачват по-бавно, особено ако плодовете трябва да стигнат чак до дебелото черво. И не само повишенията на 1 и на 6 часа. Ако проследите процеса още по-дълго, някои се повишават дори още повече. И така един ден по-късно все още е възможно да имате полза от боровинките, тъй като нашите чревни бактерии продължават да извличат хубави неща, които се абсорбират обратно в кръвта ни и ни хранят докато ние ги храним. Яденето на боровинки може така да захрани нашите добри бактерии, че да наподобява приемане на естествен пробиотик, печеливша ситуация отвсякъде.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-blueberries-for-artery-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев