Бобовите растения, които включват всички видове боб, нахут, грах, леща, са отличен източник на много важни хранителни вещества – витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, и не само отличен източник, но и може би най-евтиният източник също така. По отношение разнообразието на хранителни вещества за една стотинка, четирите вида, които наистина се отличават от групата, са боб „Пинто“, леща, черен боб и червен (бъбрековиден) боб.
И цялата тази хранителна стойност може да има благоприятно въздействие върху наднорменото тегло, инсулиновата резистентност, високия холестерол, възпалението и оксидативния стрес – всички основни рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания. И така, дали мъжете и жените, които ядат повече боб, имат по-малко сърдечно-съдови заболявания? Да, което предполага, че увеличаването на приема на бобови растения може да бъде важна част от подхода по отношение на храната към важната превенция на коронарната болест на сърцето на населението, което означава и превенция на сърдечните заболявания преди да е станало твърде късно. Но може би тези, които ядат повече бурито с боб, просто ядат по-малко бурито с говеждо месо? Това също се взима предвид, контролиране на приема на месо, плодове, зеленчуци, пушене и физическа активност и все пак хората, които ядат бобови растения, изглежда имат по-голяма защита.
Забележете, че най-високата категория тук е приемането на бобови растения 4 или повече пъти в седмицата. В приложението на Daily Dozen аз препоръчвам хората да ядат бобови три пъти на ден! В Коста Рика успели да намерят достатъчно хора, които да ядат боб всеки ден и така, дори след контрол на много от същите неща, като например приема на наситени мазнини и холестерол, една порция боб на ден била свързана с 38% намаляване на риска от сърдечен удар. Да, но дали всъщност това води и до по-дълъг живот? Да, очевидно, 8% по-ниска смъртност от всички причини, отново след коригиране на други фактори, свързани с храненето. Човек не може да контролира всичко обаче. Не може да се докаже причинно-следствена връзка докато не… се направи проучване.
Рандомизирани контролирани интервенционални проучвания са установили, че приемът на боб значително намалява нивата на лошия холестерол, като те датират от преди половин век до 1962 г. Измерват се нивата на холестерола в началото на проучването, после се добавя боб към диетата на хората и след това се премахва боб от диетата им.
И вижте, бобът има нисък гликемичен индекс и съдържание на наситени мазнини, а и е богат на фибри, калий и растителен протеин, всяко едно от тези неща поотделно има свойства на понижаване на кръвното налягане. Но дали има достатъчни доказателства, които да подчертаят потенциала на боба сам по себе си за намаляване на кръвното налягане, не е ясно. Ето защо това, от което се нуждаем, е систематичен преглед и мета-анализ на контролирани проучвания върху храненето и… ето ги. Това, което установяват, е че бобът наистина понижава кръвното налягане, без значение от къде започвате.
Добре. Значи бобът може да има способността да предотвратява артериалната болест, но какво можем да кажем за нейното излекуване? Може ли ежедневната консумация на боб – освен соята, да излекува съдовото увреждане, дължащо се на периферната артериална болест? Периферната артериална болест произхожда от намаляване на кръвния поток към краката поради натрупване на атеросклеротична плака нагоре. Да, соята може да помогне, но какво да кажем за другите бобови? И така, 26 души с периферна артериална болест консумират по една порция на ден комбинация от боб, грах, леща и нахут за 8 седмици.
Като цяло начинът, по който се диагностицира и проследява заболяването, е чрез глезенно-раменния индекс, който представлява просто съотношението на кръвното налягане на глезена ви към това на ръката ви. Веднъж, след като падне под 9 като стойност, това означава, че със сигурност имате някакъв вид запушване на кръвопотока към долната част на тялото ви, но ако хапнете малко боб, може да получите значително увеличение, достатъчно, за да накара четири от 26-те участници да стигнат до нормалния диапазон след само 8 седмици на ядене на боб! Сега, тук нямаме контролна група, но хората обикновено се влошават, а не се подобряват. Изследователите стигат до заключението, че диетата, богата на бобови растения, може да доведе до голямо подобрение на артериалната функция.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-beans-for-peripheral-vascular-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев