Един преглед на уебсайтове за допълваща и алтернативна медицина за рак установява, че мнозина подкрепят недоказани терапии, а някои от тях са си направо опасни, като по този начин силно уязвими пациенти биват експлоатирани, а безотговорните продавачи на змийско масло забогатяват, същото важи и за търговците на хрущяли от акула, които отчитат милиони долари продажби всяка година. Защо точно хрущяли от акула?
Интересът към хрущялите на акула като противораково средство възниква, защото много хора смятат, че акулите не развиват рак. Защо биха си помислили такова нещо? Защото някой си дребен търговец на добавки с хрущяли на акула написал книга, наречена „Акулите не се разболяват от рак“. Но това просто не е вярно. Акулите се разболяват от рак. Съобщава се както за доброкачествени, така и за ракови лезии при 21 вида акули от над 9 семейства. Например този тумор в устата на една голяма бяла акула.
Сега, някои дистрибутори на хрущяли от акула настояват, че акулите просто рядко се сдобиват с рак, но действителните нива на рак при акулите никога не са били определяни. Просто няма системни туморни проучвания върху акулите, за да направят такова твърдение. Но вижте, дори и акулите да бяха по-малко податливи на рак, как може човек логически да скочи от това към онкоболните пациенти, които да имат полза от ядене на хрущял на акула на прах?
Знаем, например че има определени протеини, които позволяват на някои бактерии да оцелеят в кипящи горещи извори. Е, това означава ли, че ако ядем тези бактерии, ние също ще оцелеем в кипяща вода? Няма смисъл. Нелогичният подход при упражняването на терапии с хрущяли на акула има последици отвъд намаляването на популацията от акули и неправилното насочване на пациентите към неефективни терапии за рак. Това може и да е вредно, като аз не говоря само за редките случаи на чернодробно възпаление, предизвикано от хрущяли на акула. Продуктите от акула може да съдържат невротоксина БМАА, за който съм говорел и преди. Той е открит в повишени нива в мозъка на болни от Алцхаймер и пациенти с АЛС и може би играе роля в развитието на невродегенеративните заболявания.
Така че консумацията на супа от перка на акула може да представлява сериозен риск за здравето, но какво да кажем за добавките от хрущяли на акули? Изследвали 16 добавки от хрущяли на акули на пазара, директно от рафтовете и открили наличие на ВМАА в петнадесет от шестнадесетте. Но вижте, дори и добавките с хрущяли на акула да имат възпалителни свойства, които да представляват възможен риск за здравето на потребителите, тук става дума за рак. Има химиотерапевтични медикаменти, които са животозастрашаващи, но понякога ползите могат да надделеят над рисковете, когато човек се сблъсква с рака. Така че въпросът е: има ли някакви ползи от хрущяла на акулата?
Искам да кажа, че идеята не е напълно смахната. Хрущялът като цяло е силно устойчив на нападение от туморни клетки, така че може би има някакъв предпазващ от нападение фактор, получен от хрущяла? По-малко интересните алтернативни обяснения са, че е просто трудно за рака да проникне в хрущяла или може би поради лошото кръвоснабдяване в хрущяла, ракът не го счита за особено плодородна почва за развитие. Но може би тази липса на кръвоносни съдове в хрущяла може да се използва. Причината, поради която няма кръвоносни съдове в хрущяла, е защото хрущялните клетки произвеждат инхибитори на ангиогенезата, инхибитори на създаването на кръвоносни съдове. И така, може и да успеем да уморим растежа на туморите от глад като чрез вливане на тези хрущялни фактори. Това, което правят учените, е да имплантират тумори в очните ябълки на зайци, така че да могат да видят колко кръвоносни съда туморът може да привлече към себе си.
И наистина, хрущялът от акула съдържа инхибитори на туморната ангиогенеза. Подобни открития накараха продажбите на хрущяли от акула да скочат до небето, довеждайки два вида акули до ръба на изчезването. Но хрущялът от крава върши същата работа. Тук са използвали говежди хрущял. Същото важи и за човешкия хрущял. Така че защо се продава хрущял от акула? Ами, звучи много по-екзотично, а акулите имат 10 пъти повече хрущял на животно. Една 6-метрова акула има около 22 килограма хрущял.
Само защото хрущялът съдържа химикали, които потискат кръвоносните съдове, обаче, не означава, че ако пациентите с рак го ядат, това ще им помогне. Това е нещо като мисленето в магически свят: хрущялът на акулите спира растежа на кръвоносните съдове, ето защо, ако консумираме хрущял от акула, хората ще сме по някакъв начин защитени. Искам да кажа, че протеиновите молекули на хрущяла от акула изглеждат прекалено големи, за да се усвоят от червата. Не е като да инжектирате хрущял от акула в кръвта си интравенозно.
Но има едно изследване върху плъхове, което наистина установило, че само приемането на хрущял от акула от други животни може да намали растежа на кръвоносните съдове вътре в тялото им. Добре, но това означава ли, че спира растежа и разпространението на рака? Очевидно не, тъй като нито една от изследваните дози на хрущяла от акула не е имала някакъв забавен ефект върху растежа на рака или разпространението му в мишки с тумори, но само защото не работи при гризачи, не означава, че няма да подейства при хората. За да разберем това, трябва да се направи проучване, което да оцени влиянието на хрущяла на акула върху пациенти с рак, което ще разгледаме в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-risks-of-shark-cartilage-supplements
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев