„Лошият“ LDL холестерол е лош, но окисленият LDL може да е още по-лош. Каква роля може да играе режимът ни на хранене? За повишената консумация на плодове и зеленчуци се съобщава, че намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, сърдечни удари и инсулт. Е, може би това е от части поради всички антиоксиданти в здравословните растителни храни, което предотвратява окисляването на LDL холестерола. И наистина, устойчивостта на окисляването на LDL холестерола се оказва, че е най-голяма сред онези, които ядат повече растителни храни. Така че това ще бъде в допълнение към пониженото кръвно налягане и като цяло по-ниския общ LDL холестерол по отношение на благоприятните ефекти. Но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка докато не проверим. Ако подложим хората на пълноценна растителна диета с цели храни само за 3 седмици, се оказва, че процентът и степента на окисляване на LDL холестерола спадат.
Въздействието на кейла върху окисляването на LDL холестерола биват подложени на проверка. Кейлът е най-добрата от всички храни на света, с ниско съдържание на калории и пълен от всякъде с хранителни вещества – витамини, минерали, противовъзпалителни съединения, антиоксидантни фитонутриенти и т.н. Следователно не е изненадващо, като се има предвид високият антиоксидантен капацитет, че кейлът оказва защитен ефект върху окисляването на LDL холестерола дори при ниски концентрации. Но това е изследвано ин витро, в епруветка. Кейлът също така е изследван и при мишките, но какво да кажем за хората?
Направих видео относно това проучване за това как сокът от кейл подобрява рисковите фактори за заболяване на коронарната артерия при мъжете с висок холестерол. Изключителни резултати, 20% спад на LDL холестерола сред непушачите; но те пиели количество, равно на около 10 чаши кейл на ден. И все пак, фактът, че са способни да видят такова подобрение, въпреки че почти всички фибри са премахнати, защото е просто сок, показва, че изглежда има нещо специално в растението. Но може ли да получим същите ползи само като чрез яденето му? Нека да разберем!
Въздействието на черното и червеното зеле върху окислен LDL, като под черно зеле се има предвид кейл сорт лакинато, известен също като динозавър или тоскански кейл. Накарали хората да изяждат по един пакет замразен кейл и зеле на ден само за 2 седмици, което е страхотно, защото така просто ги държите във фризера, предварително измити, предварително нарязани – просто ги слагате във всяко ядене, което приготвяте – и хората получили значително намаление на общия LDL холестерол и дори нивата на кръвната захар, а антиоксидантният капацитет на кръвта им се повишил; така че не е изненада, че се установява значително намаление също на окисления LDL холестерол.
Щеше ли да бъде по-добре, ако бяхме взели това червено зеле и го бяхме ферментирали, за да го превърнем в кисело зеле? Червеното или лилаво зеле е един от любимите ми зеленчуци, които са пълни с антиоксиданти, но все пак са невероятно евтини и изглежда така, сякаш могат да изтраят вечно в хладилника, красиви са, сочни и вкусни – опитвам се да отрязвам парченца и да ги слагам във всяко ястие, което приготвям. Но когато го ферментирате, не само добавяте твърде много сол, но и в крайна сметка губите част от хранителните вещества. Ето го голямото увеличение на антиоксидантния капацитет на кръвта в часовете след като сте яли свежо червено зеле, които спадат с почти 30%, ако изядете същото количество във ферментирала форма. Трябва ли зелето да е сурово обаче?
Не, някои техники за готвене могат да подобрят антиоксидантната активност в кейла и червеното зеле. Въздействието от процеса на готвене може да бъде положителен, тъй като готвенето омекотява тъканите на зеленчука, което помага на тялото ви да извлече активните компоненти. Готвенето обаче може да има и отрицателен ефект, тъй като топлинната обработка може да разруши някои от съединенията. Разглеждат се различни начини на готвене и се стига до заключението, че готвенето на пара може да се счита за най-добрата техника за готвене вкъщи, за да се приготвят кейл и червено зеле. Но с храни, които са толкова здравословни, най-добрият начин да ги приготвите, е този начин, който ще ви накара да изядете най-големи количества от тях.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-benefits-of-kale-and-cabbage-for-cholesterol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев