Около 1 на 4 жени в крайна сметка страда от миоми, които най-често се проявяват като прекомерно тежка менструация и болка или натиск. Защо е възможно да почувствате натиск? Защото може да носите около 11 кг. тумори в матката си. Миомите са най-честата причина, поради която жените се подлагат на хистеректомия – пълно премахване на матката, сериозна операция, свързана с инвалидност и смърт, но всички операции носят риск. Шансовете да умрете в рамките на месец след операцията може и да са само 1 на 1200, което я прави една от най-безопасните операции, по-безопасна от премахването на жлъчния мехур например. Но разбира се, губите способността да имате деца и струва милиарди долари годишно. И все пак, въпреки голямото разпространение, значителната болка, страдание и огромно икономическо въздействие, относително малко се знае за причината и болестният процес, който води до миомни тумори.
Избягването на взривове от атомни бомби винаги, когато можете, вероятно е добра идея по отношение на намаляването на риска от миоми, но какво да кажем за по-лесно променливите рискови фактори? Ами, консумацията на алкохол е свързана с повишен риск, особено бирата, и винаги, когато чуете, че, когато чуете бира по-специално, мислете за хормоналното въздействие, характерно за бирата, по-специално мощния фитоестроген, открит в хмела. Е, ако този фитоестроген увеличава риска от фиброиди, какво да кажем за фитоестрогените в соята?
Е, това беше разгледано в проучването на здравето на чернокожите жени. Миомите са 2 до 3 пъти по-разпространени сред афроамериканските жени; и така, може би приемът на млечни продукти допринася към несъответствието, като се имат предвид техните по-високи нива на непоносимост към лактоза. И наистина, консумацията на мляко е свързана с намален риск. Смятало се, че причината е съдържанието на калций или може би витамин D, но може би жените са пиели соево мляко вместо това и това е увеличавало риска? Не, приемът на соя се оказва несвързан, същото се установява и в една група от преобладаващо бели жени, въпреки че наистина се отбелязва защитна връзка с количеството лигнани, които протичат през тялото им. Лигнаните са друг клас фитоестрогени, които се съдържат предимно в лененото семе, но и в цялото растително царство. Трудно е да се правят някакви обобщения за соевите фитоестрогени, обаче, тъй като консумацията на соя е доста ниска. Това е направено в щата Вашингтон.
Ако отидете в Япония, където е най-голямата консумация на соя в света на глава от населението, можете да видите по-голямо разпространение на приема. Изследователите вече са открили, че приемът на соя е обратнопропорционално свързан с риска от хистеректомия, което означава, че жените, които ядат повече соя, имат по-малко случаи на хистеректомия, което предполага възможен защитен ефект на соята срещу миоми в матката, тъй като това е основната причина, поради която жените се подлагат на премахване на матката си. Това би било в съответствие с инвитро проучванията, които установяват, че основният соев фитоестроген изглежда възпрепятства пролиферацията на миомната тъкан в съд на Петри. Но когато разгледали по-подробно, не открили никакви доказателства за връзка със соята като цяло, защитна или някаква друга. Същото се установява в едно проучване от Китай. Приемането на плодове и зеленчуци е свързано със значително по-нисък риск от миоми, но не и консумацията на соеви храни.
Но второ проучване от Китай, публикувано същата година, установило важна връзка между приема на соево мляко и миомите. Това е в съответствие с трите тревожни докладвани случаи на жени със симптоматични миоми, които твърдят, че приемат „необичайно“ много соево мляко, редовно консумират „прекомерно“ количество соя или „изключително висок“ прием на соя всеки ден в продължение на десетилетия. Трудно е да се вземат тези случаи на сериозно, при положение че никъде всъщност не се казва каква точно е била консумацията. Единственото споменато количество е 40 грама изофлавони, което приблизително се равнява на 1500 литра соево мляко всеки ден – това би било прекомерно количество, но също и невъзможно.
Единственият начин да знаем със сигурност, е да го подложим на проверка. Не просто проучване върху населението или анекдоти, а разделяне на жени, при които едната група приема соеви фитоестрогени за две години – количеството, което се равнява на 3 до 5 чаши соево мляко на ден – и не се установява никакъв значителен ефект върху честотата на поява или растежа на миомите.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-women-with-fibroids-avoid-soy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев