Когато става въпрос за рекламиране на недоказани лечения на рак, интернетът се е превърнал в Дивия запад. Измамниците могат да се възползват от хората, както никога досега. „Пациентите с рак се натъкват на шарлатани в интернет“, оплаква се Националният институт по рака. Знаете ли, че има повече от 200000 документа за рака в мрежата? Какво? Кога е публикувано това? О, 1996 г. Това са само няколко години след появата на интернета. Не се безпокойте, казва авторът на Ръководството на д-р Линдън за онлайн медицина. Нужни са много време и пари за поддръжка на интернет страница. Така че не се притеснявайте, масата информация в интернет ще намалее през следващите няколко години, докато интернетът се развива.
Точно така! Намалява от 200000 до почти една четвърт от милиарда. И едно от най-често препоръчваните „алтернативни лечения на рака“ в популярните сайтове е хрущялът от акула.
През последните години се е направило много по отношение на мистичната аура, приписвана на тези неща. Очевидно едната причина е вътрешният страх от рака, съчетан с уважението към едно здраво същество, което е оцеляло непроменено от праисторическите времена. Съобщено е, че акулите рядко получават рак, а скелетът им е изграден от хрущял и така логиката е накарала някои хора да вярват, че това трябва да е причината за относително доброто здраве на акулите. Не е съвсем сигурно, че това е логично, но те наистина имат много хрущяли. Хрущялът като цяло има много малко кръвоносни съдове, а кръвоносните съдове са важни за растежа на рака, и всичко допринася, чрез притеснението на болните от рак пациенти, към възмутителната експлоатация от страна на псевдонауката и индустрията за хранителни добавки с допълнението само на един мит, а именно, че акулите не се разболяват от рак. Но в крайна сметка те наистина се разболяват от рак. Просто още един слой от измамни аргументи, които успешно убеждават пациентите с рак да купуват неефективни продукти. Но чакайте, няма как да знаем дали е неефективен докато не го изпробваме.
Шестдесет пациенти с различни видове рак в напреднал стадий, получават по десетина дози хрущял от акула на ден и нито една, дори частична реакция не е отразена в нито един тумор. Неефективен, без да оказва влияние върху качеството на живот. В действителност всички преживяват значителна стомашно-чревна токсичност заради това, като през цялото това време туморите се развиват при всички пациенти. Но какво липсва от тази графика на процента оцелели? Какво се случва в контролната група? Не е имало никаква контролна група. Така че докато именно това се очаква да се види при пациенти с напреднал стадий на рак, как да разберем, дали ракът не би се развил всъщност по-бързо без хрущяла от акула? Ето защо се нуждаем от рандомизирани контролирани проучвания, но нямаше такива, докато не се намеси клиниката в Майо. Рандомизирано тайно клинично проучване, контролирано с плацебо група, за пациенти с нелечим карцином на гърдата или на дебелото черво.
Били анализирани данните за общо 83 пациенти и не е открита никаква разлика в процента преживяемост между пациентите, които приемали хрущял от акула и тези, които приемали плацебо, нито пък някакво подобрение в качеството на живота. Очевидно е имало и проучване за рак на простатата. Едва 5 пациенти са успели да завършат проучването, като при всички 5 ракът продължил да се развива необезпокояван. И така, за съжаление твърденията за ползите от хрущяла на акула са напълно неоснователни от никакви обективни данни от контролирани клинични проучвания.
Не бързайте толкова, казват производителите на добавки. Може би тези сурови комерсиални изсушени на прах хрущяли от акула нямат достатъчно високи нива на активните им съставки, каквито и да са те, така че пациентите с рак трябва вместо това да приемат хапчета с екстракт от хрущял на акула. И така, Националният институт по рака казал, добре, ще проверим и това, за да сме абсолютно сигурни. И те финансирали едно рандомизирано тайно проучване с плацебо контролна група, за да проверят.
За разлика от другите проучвания върху добавките от хрущяли на акула, тук използвали пречистен екстракт и резултатите от проучването били недвусмислени. То се провалило. Групата, приемала хрущяли от акула, живяла 14 месеца, а плацебо групата – 15 месеца. Така че няма значителна разлика в процента преживяемост, времето за развитието на рака или степента на реакция на тумора. Така че тези клинични проучвания предполагат, че хрущялите от акула са не просто непотвърдено средство за лечение на рака, но и доста опровержимо средство. И все пак, въпреки огромните доказателства за противното, такива твърдения продължават да съществуват. Например, продавачът, от който започна всичко, написа продължение на книгата си „Акулите все още не се разболяват от рак“. Може би единственият лек за този мит е да се разпространи слухът, че хрущялът от носовете на такива шарлатани също се бори срещу рака.
Както и да е, ако наистина искате да ядете инхибитори на ангиогенезата, защо да седите с купа с хрущял на прах, като можете просто да изядете една ябълка, да изпиете един зелен чай, да ядете куркума, нар, горски плодове и ядки, соя, ленено семе, броколи – всички, от които е доказано, че имат антиангиогенни ефекти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/shark-cartilage-supplements-put-to-the-test-to-cure-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев