След комерсиализирането на марихуаната в Колорадо употребата й сред подрастващите и младите хора се е увеличила значително, увеличение с 50% е отчетено само за една година. И според Американската педиатрична асоциация марихуаната не е доброкачествено лекарство за тийнейджъри. Мозъкът на тийнейджърите все още се развива, а марихуаната може да причини необичайно развитие на мозъка, поради което, както те, така и Академията по детска и юношеска психиатрия официално се противопоставят на легализирането й. Докато възрастните потребители изглежда са сравнително имунизирани срещу предизвикани от канабиса дълготрайни промени във функцията и структурата на мозъка, не може да се каже същото за тези, които са в началото на своите тийнейджърски години, когато последиците са, както по-тежки, така и по-дълготрайни. По време на пубертета някои части от мозъка се реорганизират, което прави това уязвим период. Забележително е, че мозъкът не приключва развитието си до навършване на около 25-годишна възраст.
Добре, но това просто преразглеждане на филма „Безумието на марихуаната“ ли е? Покажете ми данните. Да, проучванията върху дългогодишни сериозни потребители обикновено показват, че те се представят по-зле на различни тестове, но от къде да знаем дали те не са си били такива още преди да започнат да използват марихуана? И разбира се, ето ни тук, опитваме се да докажем, че имат увреждане на паметта и разчитаме на техните отговори по отношение на това кога са започнали, колко са пушили през годините. И така, това, от което се нуждаем, са перспективни надзорни разследвания, което означава проследяване на децата с течение на времето, преди и след, за да видим какво наистина се случва.
Дори още по-добро, може би си мислите, ще бъде рандомизирано контролирано проучване, в което принуждаваме половината деца да пушат и дори и това да беше етично, то просто ще покаже, че канабисът има потенциал да влоши познавателната функция. Само едно проспективно, дълго проучване може наистина да разбере дали всъщност се нарушава функцията на мозъка в реалния свят и колко точно.
Това е първото проучване, публикувано някога, около сто млади хора, проследявани от ранна детска възраст и след проверка на други фактори, като например употребата на алкохол и мозъчната им функция, преди да започнат да пушат, лошата новина е, че наистина установили, че редовните потребители наистина се справили значително по-зле по отношение на коефициента на интелигентност като цяло, скоростта на обработка и паметта. Но добрата новина е, че ефектите изглежда са временни. Мозъкът на онези, които пушели редовно, но после са спрели, изглежда започва да функционира нормално отново след около 3 месеца. Така че, да, ако сте в училище, разбира се, че ще искате да сте в най-добрата си форма, но поне няма дълготрайно увреждане на мозъка, или поне така си мислехме. Средната употреба на тези бивши пушачи е само около 2 години; изследвали ги, когато били на около 18 години.
В това проучване се проследяват не сто, а хиляда деца, от раждането чак до 38-годишна възраст. Какво открили? Открили същия спад в мозъчната функция, потвърдена от докладите на доверени приятели и семейството, особено сред тези, които започнали да пушат по-млади, но ето я уловката: спирането на употребата на канабис не възстановило напълно мозъчната функция сред тези, които започнали да пушат в тийнейджърските си години, дори и ако впоследствие са спрели. Така че това предполага истински дълготраен невротоксичен ефект върху подрастващия мозък, което оправдава въпроса защо органите за обществено здраве са толкова загрижени.
И се наблюдава цялостен спад на мозъчната функция във всички 5 тествани категории: изпълнителна функция, памет, скоростта на обработка, сетивни възприятия и вербално разбиране, в съответствие с мисълта, че има много важен период от време за развитие на мозъка, с който не бихте искали да се забърквате. Спадът в коефициента на интелигентност с около 6 точки е видът мозъчно увреждане, което се наблюдава и при излагане на влиянието на ниски нива на олово, като и двете неща са предотвратими. Но как?
Нуждаем ли се от образование относно злоупотребата с наркотици? Може би, ако не беше пълен провал. Никакви благоприятни ефекти по отношение на промяна в употребата на наркотици или дори нагласата към употребата на наркотици, която като че ли става все по-толерантна с времето, в съчетание с по-ранна възраст на започване на пушенето. И така, усилията трябва да бъдат насочени към забавяне на началото на употребата на канабис от младите хора поне до достигане на зряла възраст.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-marijuana-cause-permanent-brain-damage-in-teens
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев