Може ли употребата на марихуана за развлечение да причини когнитивно увреждане? Ъъъ, да – това е идеята като цяло. Хората очевидно не използват канабиса само заради вредите му. Какво ще кажете за стимулиране на творчеството? Това е една от причините, поради които хората пушат. Но няма как да знаем докато не проверим. Разглежда се различното мислене, способността за създаване на творчески решения на проблемите, а при доза, която обикновено се използва за напушване, креативността на хората ударила на камък. Така че може и да е само илюзия. Хората си мислят, че са по-креативни, когато са напушени, но това може и да не е най-добрата стратегия, а дори може и да се окаже с обратен ефект.
Но няколко часа след пушене познавателната способност, паметта и вниманието на човека също могат да бъдат нарушени, но въпросът е: причинява ли някакви трайни проблеми? С други думи, невротоксичен ли е канабисът за здравия мозък? Изследователите са установили, че потребителите на канабис имат значително по-малък хипокампус, центърът на паметта в мозъка, в сравнение с тези, които не употребяват. Да, но проучване само в един определен период от време не може да докаже причинно-следствена връзка. Това, което трябва да се направи, е да проследим хората във времето. Само тогава можем да разберем кое стои в началото.
И това, което установяват, е, че и двете. Има предварително съществуващи структурни аномалии в частите на мозъка, които контролират забрани и вземане на решения, а това може да направи някой по-склонен да вземе лекарството, но свитият хипокампус наистина изглежда като последица от хронично излагане на влиянието на канабис. Добре, но това трайно увреждане ли е?
Има едно известно проучване, публикувано за таксиметровите шофьори в Лондон преди епохата на GPS навигацията, които прекарвали буквално години в това да научат и да запомнят как да се движат из града и имали тежки хипокампуси, с които да го докажат, свързани с времето, прекарано като таксиметров шофьор, което предполага, че структурата на мозъка е в постоянен поток на работа. И така, ако спрете да използвате марихуана, връща ли се хипокампусът към пълния си размер? Изследователите изследвали потребители шест месеца след като спрели марихуаната и все пак установили свиване, ами години по-късно? Не знаехме до сега.
Да, обемът на хипокампа се намалява при дългогодишните потребители на канабис, но тази атрофия може да се възстанови след продължително въздържание. Дори след 15 години употреба, 29 месеца след спиране размерът на хипокампуса изглежда си връща размера. Същото е и с когнитивните увреждания – изчезват месец или два след спиране, освен не сте започнали редовна употреба като тийнейджър.
Тези с най-продължителната употреба на канабис, започнала в подрастваща възраст, могат да изгубят до 8 IQ точки, значително повече, отколкото ако са започнали в зряла възраст. И дори и да спрат, това, че са започнали толкова млади, изглежда причинява трайно увреждане на мозъка. Но за да има такива трайни щети, е необходимо, както започване от юношеска възраст, така и почти две десетилетия непрестанна употреба.
Звучи така, сякаш, ако започнете да използвате марихуана като възрастен, няма да има някакви необратими неврологични проблеми, освен ако може би не изпушвате по 16 джойнта на ден. През 2017 г. е публикувано едно проучване върху екстремна хронична и тежка употреба на канабис, което установява, че горкият мозък наистина се влошава. Дълготрайна мозъчна дисфункция при повече от половината и дори дълготрайни психотични симптоми: халюцинации, заблуди и не само проблеми с паметта, но и трудности в рисуването на основни фигури. Но отново, това е 10 пъти по-голяма от средната дневна доза в Колорадо, например, общото потребление за целия живот e около 75000 джойнта.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-marijuana-cause-permanent-brain-damage-in-adults
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев