Продуктите за почистване на дома могат да бъдат опасни, в САЩ стотици хиляди деца се озовават в спешното отделение. А продуктът, който най-често се свързва с произшествия, е белината, която може да бъде токсична, дори и ако се използва според указанията.
Знаем, че хората с астма, които работят ежедневно с почистващи продукти, могат да страдат от сериозни последствия за дихателната им система, влошаване на симптомите, намаляване на белодробната функция, възпаление на дихателните пътища. Но дори и чистачите без астма могат да бъдат засегнати. Дори и под така наречените приемливи нива на излагане, чистачите с или без чувствителни дихателни пътища могат да страдат от значително намаляване на белодробната функция.
Добре, но това са хора, които почистват, за да се издържат. Въпреки че знаем, че професионалното използване на белина може да има неблагоприятни странични ефекти за дихателната система, не беше известно дали честата употреба на белина в домашни условия може да изложи на риск белите дробове досега.
Използването на белина се свързва с почти пет пъти по-голяма вероятност от развиване на неалергична астма при възрастни, както и продължителни симптоми на долните дихателни пътища като хронична кашлица. Начинът, по който работи белината, до такава степен подпомага окисляването, че се смята, че може да доведе до пропускливи бели дробове и да позволи на алергените да проникнат.
Този феномен с астмата, предизвикана от почистващи продукти, е известен от десетилетия насам. Над три четвърти от десетките проучвания върху населението, които разглеждат това, са открили повишен риск от астма или назално възпаление. В идеалния случай трябва да са достъпни по-безопасни продукти за почистване. За съжаление този набор от доказателства до голяма степен бива игнориран от производителите и компаниите, предлагащи почистващи продукти. И повечето работници, изложени на риск, са жени. Всъщност това може да помогне да се обяснят някои от половите разлики при астмата. Сравнително високата честота на употребата на белина за почистване на дома от жените по света, заедно със силната асоциация между употребата на белина и неалергичната астма, подчертават необходимостта от преразглеждане на употребата на белина за почистване.
Има естествени, екологично чисти почистващи продукти, които могат да предложат по-безопасна алтернатива. По-безопасни може би, но дали са също толкова ефективни? Не знаехме досега. Ефективността на три продукта в дома за почистване и дезинфекция на Staphylococcus aureus, бактерията, която причинява стафилококова инфекция, и Е. coli на повърхности в дома. Първият доклад за работата на предполагаемите по-безопасни алтернативи.
В домашни условия някои хора биха избрали конвенционални продукти, като белина, заради известността им; тя има миризма, която някои хора свързват с чистота. Други търсят по-безопасни и екологични зелени, органични или естествени дезинфектанти, които можете да закупите или направете себе си, така наречените рецепти „направи си сам“, които обикновено включват съставки като оцет, сода и растителни етерични масла, като масло от чаено дърво, известно със своите антимикробни свойства.
И така, изследователите сравняват едно към едно белината Клорокс с естествен дезинфектант на основата на тимол, което е етерично масло от мащерка, наред с една рецепта в стил „направи си сам“ – една част сода, една част оцет с няколко капки масло от чаено дърво. По принцип белината се продава за около $3, естественият продукт по-скоро за $7, а сместа „направи си сам“ за по-малко от 1$. Да, но работи ли?
На бутилката се казва, че белината може да убие 99.9% от микробите, което е стандартът на Американска агенция за опазване на околната среда за дезинфекция на повърхности, които не влизат в контакт с храна, като мивката в банята например. Твърди се, че убива 99,9% от микробите, но когато бива подложена на проверка, белина всъщност убила 99,9999% от микробите, като напълно заличава бактериите E. coli и стафилококите, който дори надхвърля стандарта за повърхности, влизащи в контакт с храни, като кухненския плот, същото е и със скъпия естествен продукт – подействал също толкова добре, колкото и белината. Но содата, оцетът и маслото от чаено дърво се провалили напълно, позволявайки на няколко процента от стафилококите да продължат да се развиват.
Сега, може би не използвали достатъчно масло от чаено дърво, само по около една капка на чаша, но от гледна точка на представянето, екологичният продукт е ефективна алтернатива на конвенционалната белина и дори бих казал, че е по-добър, тъй като белината е добре известна като дразнител на дихателните пътища, а и разяжда и може накрая да увреди повърхностите. Това, което би било интересно, е да се изпробва колко ефективен ще е домашно приготвен разтвор с масло от мащерка.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-natural-and-diy-tea-tree-oil-cleaning-products-disinfect-as-well-as-bleach
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев