Понастоящем не знаем точно степента на увеличение на риска от рак и други неблагоприятни ефекти върху здравето в резултат на излагането на влиянието на радиочестотните полета от мобилните телефони. Разглеждали сме и преди данните за мозъчните тумори. Какви други възможни неблагоприятни последици за здравето може да има? Например какво ще кажете за последиците върху мозъчната функция?
Драстичното нарастване на използването на мобилни телефони създава притеснения относно възможните отрицателните ефекти на радиочестотните сигнали, които достигат до мозъка. Въпросът обаче дали силното въздействие на мобилните телефони засяга човешкия мозък не е изяснен. Така че, учените са решили… да направят изследване, използвайки ПЕТ-скенер технология и наистина открили повишена мозъчна активност в тази област на мозъка най-близо до антената след 50 минути от провеждане на разговор с мобилен телефон. Но какво всъщност означава това? Е, това са доказателства, че човешкият мозък има поне някаква чувствителност към въздействието на радиацията от мобилните телефони. Увеличаването на метаболизма в областите на мозъка, най-близо до антената, през която се абсорбират емисиите от мобилните телефони, може да подобри възбудимостта на мозъчната тъкан.
Потенциалните последици за здравето от това не са известни, отбелязва придружаващата редакционна статия, въпреки че са възможни ефекти върху работата на мозъка, което има потенциал да засегне невротрансмитерите и неврохимични мозъчни дейности. Може би това може да обясни промените в резултатите от психологическите тестове, наблюдавани след излагане на радиация от мобилен телефон. Чакайте, какво?
По-ранните проучвания не успяват да открият въздействие от краткосрочното излагане на влиянието на мобилните телефони върху когнитивното представяне при хората, но този преглед от 2017 г. отбелязва, че няколко проучвания сега установяват нарастване на неща като възбудимост на мозъчната тъкан, което може да се превърне в измерими когнитивни ефекти. Тази кортикална възбудимост – възбудимост на външния слой на мозъка, може да породи смущения в съня, свързани с излагането на мобилни телефони, например, но може също и да подобри времето за реакция.
Ако поставите хора в контакт с активно работещи мобилни телефони, докато играят компютърна игра, те могат всъщност да реагират по-бързо, в сравнение с измамния контакт, т.е. контакт с плацебо – същият сценарий, но с изключен мобилен телефон. Така че индустрията може и да си каже, добре, добре; значи радиацията от мобилните телефони все пак се отразява на мозъчната функция, но ефектите са положителни! Намаляването на времето за реакция след излагане на влиянието на микровълновата радиация от мобилните телефони може да помогне на хората да реагират по-добре на различни застрашаващи ситуации, вероятно изчистване на грешките, намаляване на разрушителните произшествия. Но разликата във времето за реакция е само няколко хилядни от секундата. Ако вземем заедно всички проучвания, ефектите изглеждат толкова малки, че последиците за човешкото поведение във всекидневния живот могат практически да се изключат.
Има едно проучване, което открива, че редовните потребители на мобилни телефони се справят по-добре на тест за способност за филтриране на неподходяща информация, но това подобрение в съсредоточеността може просто да се дължи на факта, че редовните потребители на мобилни телефони имат много практика в провеждането на разговори в пренаселени места. Като цяло, електромагнитните полета от мобилните телефони изглежда не предизвикват подобрение в когнитивните умения или фината моторика. Въпреки всичко трябва да се притесняваме от съществуването на спонсорства и публикационни пристрастия, което означава, че може би проучванията, финансирани от компаниите за мобилни телефони, са проектирани така, че да изкривят резултатите или биват покрити и никой не ги публикува, ако установяват нещо отрицателно.
И наистина, ако сравните източника на финансиране и резултатите от проучванията за последствията върху здравето от използването на мобилните телефони, за проучванията, финансирани изцяло от индустрията, е значително по-малко вероятно да докладват сериозни последици за здравето. Би изглеждало обаче подозрително, ако всички проучвания от индустрията не установяват никакви ефекти. Затова някои хора обвиняват индустрията, че пренася еквилибристиката на нови висоти. Въпреки че, да, за проучванията, финансирани от индустрията, има значително по-голяма вероятност да не докажат никакви ефекти, както може да се очаква, няма дори две проучвания, които да установят едни и същи ефекти, а малкото опити за пресъздаване на някое се провалят. По този начин очевидното послание на проучванията се вписва добре в позицията на индустрията, че няма никакви възпроизводими биологични ефекти.
Така че те не просто отричат съществуването на ефектите. Ако всички проучвания, финансирани от индустрията, просто не намират никакви ефекти, за разлика от независимите изследвания, програмата за изследвания в индустрията щеше да бъде по-лесно прекратена. Разбира се, никой не успява да излезе напред и да покаже наличие на ефекти върху здравето – това би било лошо за бизнеса; така че, вместо да изкарат този миш-маш от противоречиви резултати, те могат по-добре да защитят себе си, може би като част от добре проектирана законна стратегия за борба със съдебните дела, но ние може и никога да не узнаем това.
Това, което знаем, е че Световната здравна организация излезе напред, заявявайки, че мобилните телефони могат да причинят тумори в мозъка, след което индустрията за мобилни телефони отиде в контрол на щетите, за да атакува агенцията, подобно на когато СЗО се изказа против излъчвания от пушачите тютюнев дим. Посяване на объркване и съмнение за производството е точно това, което индустриите обикновено правят.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-mobile-phones-affect-brain-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев