Досега сме разгледали доказателствата за кокосовото масло и мляко, които предполагат, че нито едно от двете не е полезно, но какво ще кажете за кокосовата вода? Когато за първи път научих, че спортистите използват кокосова вода като естествен заместител на Геторейд, потърсих в медицинската литература информация за спортистите и кокоса, и намерих само това, едно проучване върху кучета спортисти. (Оказва се, че при кучетата, които надушват наркотици или бомби, кокосовото масло може понякога да заличи способността им да подушват миризма напълно). Но какво ще кажете за кокосовата вода и хората спортисти?
Изследванията върху кокосовата вода като напитка, заместваща електролитите, датират от преди десетилетия, когато кокосовата вода се сравнява с други напитки и е установено, че е по-подходяща, но другите напитки, с които я сравняват, са Пепси, Кола, Спрайт и 7-Up. Наистина няма как да разберем, докато… не направим проверка. Установено е, че кокосовата вода помага в случаи на лека дехидрация, поради детска диария, въпреки че има небалансиран състав на електролитите, с което се има предвид, че съотношението между натрий и калий не е оптимално.
Кокосовата вода има толкова много калий, че хората с бъбречни заболявания могат да се окажат с животозастрашаваща хиперкалиемия – твърде много калий в кръвта, ако изпиете около 2 литра кокосова вода и нямате нормална бъбречна функция, като в противен случай просто ще изхвърлите излишното количество. Хората може и да не осъзнават, че кокосовата вода има толкова калий; така че дори и вашият лекар да ви е предупредил да стоите далеч от храни с високо съдържание на калий, може и да не осъзнаете това и да се сблъскате с проблеми. Дори един литър на ден може да се окаже прекалено много за човек, чийто бъбреци са се влошили вследствие на диабета, например. Калиевият хидроген тартрат е същото нещо. Хората не осъзнават, че това си е 20% чист калий. Така че, когато виждате разни уебсайтове да твърдят, че е някакво естествено лекарство, дори млади хора със здрави бъбреци могат да се сблъскат с проблеми, ако приемат големи количества от това нещо, като има смъртни случаи от предозиране с калиев хидроген тартрат, които датират от 1800 г.
Ами хидратацията след тренировка със свежа вода от млад кокосов орех? Да, може да помогне при загуба на течности от диария; но какво ще кажете за загуба на течност вследствие на тежка тренировка? Не знаехме… до излизането на това изследване. 90 минути при около 32 градуса по Целзий докато не загубили до около 3% от телесното си тегло. И тогава започнали да пият кокосова вода, сравнена със спортна напитка и само обикновена вода, оказало се, че няма значителна разлика в хидратацията при нито едно от тези средства. Последващите проучвания са с по-смесени резултати. Някои установяват, че спортната напитка побеждава водата за хидратация, за разлика от кокосовата вода. Или че и двете побеждават водата, но не и помежду си. Но причината, поради която спортистите се грижат за хидратацията си, е, че те се интересуват от представянето си, но никога не е имало никакви проучвания, които да покрият не само нивата на хидратация, но и физическото представяне до… това проучване.
Изследвали вода, сравнена с кокосова вода кокосова вода от концентрат, и стандартна спортна напитка. След това поставили хората на пътека за бягане и засекли колко дълго ще издържат, преди да колабират. И не установили никаква значителна разлика между никое от тях. Обикновената вода се справила също толкова добре, колкото кокосовата вода, всъщност дори още по-добре, тъй като хората, които пиели кокосовата вода се почувствали по-подути с разстроен корем. Сега всичко това било направено в стайна температура, около 21 градуса. Ами при над 32 градуса? Кокосовата вода се оказало, че наистина надделяла над обикновената вода, но времето до изтощението не е същото както представянето Това е нещо, което рутинно се използва в лабораторните изследвания, но провеждането на нещо като тест за време би могло всъщност да измери скоростта и представянето. Но никога не е имало проучване едно към едно вода срещу кокосова вода до… сега.
Пиейки кокосова вода, колоездачите достигат 10 километра за 971 секунди, а на чиста вода за около 5 секунди по-бързо, с други думи, няма значителна разлика. Първото проучване относно употребата на кокосова вода по време на тренировка установява, че не е по-полезна отколкото обикновената вода.
Как индустрията за кокосова вода ще извърти това? Именно те са финансирали това проучване. Не открили никаква разлика между обикновена вода, кокосова вода и спортни напитки. И така, дали авторите заключили, че VitaCoco не е по-добра от водата? Не, те казали, че кокосовата вода… е също толкова добра, колкото спортните напитки! Откритие, което спортистите и треньорите вероятно ще установят за много важно, като няма да могат да отбележат, че не само, че обикновената вода се справя не просто също толкова добре, но и по-добре, защото имало два пъти повече хора с разстроен стомах в групата с кокосова вода. Но почакайте… ако всички напитки се справят еднакво добре, то тогава това не е опровержение само на всякакви специални свойства, приписвани на кокосовата вода, но и на спортните напитки. Ако те не се справят по-добре от водата, дали спортните напитки не са просто пари на вятъра? Ще разберем в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/coconut-water-for-athletic-performance-vs-sports-drinks
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев