Много неща се изискват от нашата имунна система. От една страна тя трябва да реагира бързо и нападателно на нашествениците, но в същото време ограничава както реакцията, така и съпътстващите щети за домакина. Анафилактичният шок, както когато човек с алергия към фъстъците, пада мъртъв, след като е изял един фъстък, е пример за свръх активна имунна реакция. Нежеланият ефект е неактивен имунен отговор, което може да ви изложи на риск от инфекция.
Ако страдате от някаква тежка травма например, не е достатъчно само да стигнете до център за травми първо ниво, смъртта, свързана със сепсис, инфекция на кръвта, все още е основен проблем, а основен фактор е депресията на нашата имунна система, причинена от стреса от травмата. И така, това, което тези изследователи се опитали да направят, е да се опитат да стимулират имунната система на хора, преживели травма, като им инжектират бета глюкани, един вид фибри, които се намират в маята, предимно жертви на автомобилни катастрофи, но също така и преживели изстрели и промушвания с нож, и не само че групата с бета глюканите страда като цяло от по-малко случаи на сепсис, но и имала 5 пъти по-малко усложнения и никакви смъртни случаи, в сравнение с почти 1 на всеки 3-ма, които умирали в контролната група.
Говорил съм и преди за ролята на бета глюканите, приемани през устата под формата на хранителна мая за засилване на имунната система при възрастни и деца, но ако тя е толкова имуностимулираща, тогава дали би могла да увеличи възпалението и да влоши алергиите? Всъщност хранителната мая може да предложи най-доброто от двата свята, защото притежава, както противовъзпалителни, така и антимикробни свойства. От една страна активира имунната система за да предотврати инфекции; от друга страна може да намали възпалителните реакции. Като се има предвид наличността на най-доброто от двата свята, засилване на имунната защита, докато едновременно с това се регулира възпалението, за бета глюканите се предполага, че са заместител на имуносупресиращите лекарства за лечение на възпалителни заболявания, като възпалително заболяване на червата. Оказва се, че е лоша идея да се приложи за болестта на Крон, тъй като може да влоши нещата; същото е и с друго заболяване, наречено hidradenitis suppurativa, а какво да кажем за алергиите, като например сенната хрема?
Учени провели назален тест с провокация с дървесен прашец и след това взели секрет за изследване, оказало се, че хората, приемали бета глюкани, имали по-ниски нива на някои възпалителни съединения, или по-скоро… безразборни съединения? (изчиства гърлото) И само въз основа на това се предполага, че може да помогне на хора със сенна хрема. Но няма как да знаем… докато не проверим.
Рандомизирано, двойно тайно проучване с плацебо контролна група сравнява ефектите от ежедневния прием за един месец на бета глюкани, равни на около една чаена лъжичка хранителна мая спрямо плацебо върху физическото и психологическото здраве на хората, описващи себе си като умерено страдащи от алергия към полени от амброзия. Семейството на амброзията е една от водещите причини за сенна хрема. Ако дадем на хората плацебо, нищо особено няма да се случи, но в групата с бета глюкани има значителен спад на симптомите и тяхната сериозност. По-малко течащи носове, по-малко сърбящи очи и по-малко проблеми със съня. Така че не е чудно, че има и по-малко напрежение, депресия, гняв, умора и объркване и по-голяма сила; и така, подобрение на симптомите на алергия, цялостно физическо здраве и емоционален баланс с бета глюканите, които се съдържат в една-единствена чаена лъжичка хранителна мая, която би ви струвала по около 5 цента на ден.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-for-hay-fever-seasonal-allergies
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев