Ако трябва да посочите най-голямото постижение на медицината през последните два века, какво бихте избрали? Ваксината срещу едра шарка е първото, за което се сещам, докато не осъзнах, че тя е открита около 1700 г. Британският медицински журнал съставя списък от 15 претенденти, но кой ще вземе короната? Дали това ще е анестезията – някак си е хубаво да се спи по време на операция. Дали ще са антибиотиците? Едно от тези 15 неща е изненадващо. Медицинското чудо вода със захар и сол.
Откритието, че захарта и солта се усвояват заедно в тънките черва е вероятно най-важният медицинско постижение на века, защото отваря пътя на оралната рехидратираща терапия, което означава обикновени пакети със захар и сол в правилното съотношение, които могат да се добавят към водата, за да се спаси живота на деца със загуба на електролити при тежка диария от болести като холера. Тук просто ще ви сложат система, да ви направят интравенозна рехидратираща терапия, но евтината, лесна рехидратация през устата спасява милиони и милиони детски животи всяка година, така че УНИЦЕФ вече може да покаже доклади като този, който да помогне да се свърши работата.
Това обаче струва само стотинки. Ако само имаше начин да се предлага сладко-солена вода за 2 долара бутилката. Спортните напитки са индустрия за милиарди долари, подкрепяна от Кола и Пепси и дори фармацевтичните компании сега се включват в действието. Изследователите проверяват в интернет, за да видят какви съвети за хидратация получават хората. Тест! Вярно или грешно? Консумацията на течности по време на тренировка трябва да се основава върху жаждата. Дали това е вярно или грешно? Консумацията на течности по време на тренировка трябва да се основава върху нивото на жаждата. Вземете лист хартия, запишете отговора си. Добре, готови ли сте? Следващ въпрос: По време на тренировка приемът на електролити обикновено не е необходим. Поддържаме ли резултата? Вярно или грешно? Дехидратацията обикновено не е причина за мускулните спазми, свързани с тренировката. И последно: мускулните спазми, свързани с тренировката, обикновено не са свързани със загуба на електролити. И отговорите са: Вярно, вярно, вярно и вярно. Ако сте отговорили грешно на някой от тях, грешите, но имате хубава компания. 93% от водещите уебсайтове сгрешили първия въпрос, 90% сгрешили втория въпрос, 98% сгрешили третия и всички те грешили последния въпрос. И за да влошим нещата, тези уеб сайтове, които по принцип се възприемат като по-надеждни от обществеността, като медицинските или професионалните организации, не изглежда да се справят по-добре. Така че, не бива да се чувствате зле, ако сте сгрешили на някой въпрос. Нищо чудно, че спортистите често имат недоразумения относно правилната хидратация по време на тренировка.
Дали дехидратацията влияе негативно върху представянето? Изненадващо, когато разгледали триатлетите, не видели връзка между дехидратацията и времето за завършване на маратона. Всъщност, някои, които изгубили най-голямо количество вода, всъщност били сред тези с най-бързото време, както е отбелязано в други проучвания.
Тялото ви не е глупаво; то ще ви каже, когато трябва да пиете. Сега има изобилие от доказателства, че можем да пием вода, когато сме жадни. И не е нужно да пиете електролити. Но чакайте, ако се потите и пиете само чиста вода, не рискувате ли да измиете прекалено много сол, прекалено много натрий и да се окажете с „хипонатремия, свързана с тренировка“, твърде малко натрий? Това се причинява от пиене на твърде много от каквото и да било – вода или спортни напитки. В един от примерните случаи, един спортист в гимназията, който умрял от това, изпил 2 литра Геторейд. И така, как да предотвратим такива смъртни случаи? Просто като пием според това колко сме жадни. Така че тези твърдения: „не чакайте да се почувствате жадни“, които чуваме, може всъщност да причиняват повече вреди, отколкото ползи.
Знаем това от началото на 90-те години, но сме го пренебрегвали. Американският колеж по спортна медицина вместо това започнал да казва на спортистите, че трябва да пият „толкова, колкото могат“ по време на тренировка. И това, което последва, е епидемия от случаи на хипонатремия. Търговските интереси може и да играят роля в забавянето на признаването на тези открития в продължение на десетилетия.
Настоящото изявление на ACSM вече не казва това, всъщност подчертава колко опасно може да е, ако пиете прекалено много, но те все още пробутват спортните напитки като че понякога са за предпочитане пред водата. Хмм, чудя се кои са тези автори? Финансиране, получено от Института по спортна наука на Геторейд или бюрото на говорителите на Института по спортна наука на Геторейд, научен институт Геторейд, още Геторейд, бърза стъпка към компанията Кока-кола, и после обратно към Геторейд.
Както и да е, кое от тези 15 чудеса на медицината спечели? Дали е устната рехидратация, която предотврати смъртните случаи от холера? Или антибиотиците, които убиха бактериите, пренасящи холера? Не. Най-голямото чудо на медицината през последните 2 века е… хигиената, предотвратяването на холерата от навлизането й в нашата питейна вода, преди да е станало късно.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-sports-drinks-safe-and-effective
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев