Да, алкохолът е невротоксин, който може да причини увреждания в мозъка. Да, алкохолът може да причини рак и затова може би консумацията на алкохол не може да се счита за избор на здравословен начин на живот, тъй като това е пристрастяващ канцероген и така нататък. Но ракът е само убиец номер 2. Убиец номер 1 са сърдечно-съдовите заболявания, така че какво да кажем за френския парадокс? Нали умереното пиене предпазва от сърдечно-съдови заболявания?
Както съм обяснявал и преди, очевидно няма никакъв френски парадокс; изглежда, че всичко е било измама. Но именно тук започна цялото това фиаско с ресвератрола. Един епизод от „60 минути“, който предполага, че една съставка на червеното вино, наречена ресвератрол, може да обясни френския парадокс и изследванията започнаха. Дори и след като се оказа, че няма никакъв френски парадокс, научните изследвания продължават, достигайки до 10000 научни публикации до момента.
И какво откриха? След повече от 20 години добре финансирани изследвания, ресвератролът няма никакво доказано влияние върху хората. Един важен въпрос, който постоянно възниква в цялото това обширно работно поле, подчертава факта, че данните от изследванията върху хората са крайно недостатъчни, въпреки популярността на ресвератрола като хранителна добавка. Шумът в известните медии по отношение на ресвератрола може и наистина да не се окаже нищо повече от едно леко маркетингово устройство, което използва изследвания не върху хора за прикритие.
Когато видите графики като тази, ще разберете, че те са основани върху проучвания с лабораторни животни с прием в огромни дози, десетки милиграми на 0,5 кг. И така, ако направите изчисленията, ще видите, че ето тук така наречените „експерти“ стигат до предложението за 1 грам дневно за хората. Добре, колко червено вино ще трябва да изпиете, за да си набавите това количество? О, само 5000 чаши на ден или няколко хиляди литра бяло вино на ден, или 2268 кг. ябълки или грозде, може би 22680 кг. фъстъци, един голям сандвич с желе и фъстъчено масло, няколко хиляди килограма шоколад. Започнете с един милион бутилки бира на стената.
Разбира се, не е добре, когато водещият изследовател на ресвератрола е признат за виновен за 145 измислени и фалшифицирани данни, което хвърлило цялата област на изследвания в размирици. „Виното може да е полезно само“, се казва тук, „за тези, които го продават.“
Фиаското относно ресвератрола не е единственият случай, при който хранителните добавки не успяват да изпълнят обещанията си. Известни примери включват хапчетата с бета каротин и капсулите с рибено масло, при които проучванията от 90-те години доказали, че приемът на бета каротин под формата на хапче всъщност увеличава риска от рак. И през 2013 г. промяната относно добавките с рибено масло от „Няма доказателства за ефективността им“ към „Има доказателства за липса на ефективност“. Основният извод е, че това, което има биологичен смисъл и действа в епруветки и върху лабораторни плъхове, невинаги работи при хората.
В края на краищата, ресвератролът е само една от десетките хиляди идентифицирани съставки. Идеята за целите храни може би е по-добър подход по отношение на здравето и превенцията на заболяванията. Като вместо едно химично вещество във виното, извлечено от гроздето, какво ще кажете да ядем самото грозде? За превенция на заболяванията гроздето като цяла храна изглежда е най-добрият вариант.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/the-best-source-of-resveratrol
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев