Алое Вера е един от най-популярните домашни лекове, използвани в днешно време, но все пак повечето лекари не знаят почти нищо за него. Всъщност, повечето го отхвърлят като безполезно, докато пациентите им твърдо вярват в неговите лечебни свойства. Обичайната тенденция на повечето лекари е да отхвърлят като безполезно всяко популярно лекарство, което може да бъде закупено без рецепта. Растението алое обаче заслужава да бъде разгледано по-отблизо, защото, колкото и да е изненадващо, може да има научна основа за някои от неговите приложения. В края на краищата то е било използвано с медицински цели в продължение на хиляди години от редица древни цивилизации. Едва наскоро обаче бива подложено на проверка.
Но изследванията са били като това, което иска да разбере дали може да се използва алое за смекчаване на уврежданията на тестисите на плъховете албиноси или дали може да се повлияе на холестерола и естрогена на младите златни рибки.
Да, ако инжектирате алое в кръвта на плъховете, кръвното им налягане спада, но ако го давате на хората като храна, не изглежда да има някакъв ефект върху намаляване на кръвното налягане. При плъховете пиенето на алое вера причинява образуване на колоректални тумори, докато при хората изглежда, че има противовъзпалителни свойства за чревната лигавица – в съд на Петри. Но след провеждане на изследване за синдрома на раздразнените черва, не са открити никакви ползи за подобряване на симптомите или качеството на живот при пациенти с това заболяване.
Ами хроничните възпалителни болести на червата? И за тях не са открити никакви ползи.
Ами ползотворните ефекти на алоето при зарастването на рани? Явно са толкова чудотворни, че изглеждат по-скоро мит, отколкото факт. Действа, ако разрежете морски свинчета или когато опитате да откъснете измръзнали уши на зайчета, но при хората може дори да се влошат нещата, алоето причинява забавяне в зарастването на рани. Били изследвани 21 жени, които имали усложнения след цезарово сечение или друг вид коремна операция, като едните се възстановили от само себе си средно за 53 дни, докато при другите мазането с гел от алое вера отнело 83 дни, с 50% повече. Смятало се, че ще помогне въз основа на изследванията върху животни, но когато направили изследвания върху хората, алоето не успяло да отговори на очакванията.
На този етап от изследването изглежда така, сякаш единствените ползи от алоето са за подобряване качеството на евтините телешки бургери, но какво можем да кажем за изгарянията? Алоето се използва за третиране на изгаряния от древността, но с безразсъдната си мъдрост хората също са прилагали и екскременти към изгарянията. Така че, аз не бих имал твърде много вяра на древните медицински традиции.
Ето защо имаме науката. Каква е ефективността на гела с алое вера в сравнение със сребърния сулфадиазин като мазило при рани от изгаряния втора степен? Въвеждането на местни антимикробни средства е довело до значително намаляване на смъртността от изгаряния, а най-често използваното е именно сребърен сулфадиазин. За съжаление той може да забави зарастването на раната и да стане токсичен за бъбреците и костния мозък. И така, опитали да го сравнят едно към едно с гел от алое вера, оказало се, че с алоето изгарянията заздравели с 50% по-бързо, а болката отшумяла с 30% по-бързо. Изследователите стигат до извода, че алоето има забележителна ефикасност в лечението на наранявания от изгаряне. Някой вижда ли недостатък в тази логика? Какво му липсва на това проучване? Да, контролна група с плацебо. Защо? Защото току-що ви казах, че един от страничните ефекти на лекарството е забавено заздравяване на раните. Така че, може би алоето е подействало по-добре, просто защото не е забавило заздравяването, но нямаше да подейства по-добре в сравнение с нищо.
Когато бива изпробвано в сравнение с нищо, алое вера с вазелин срещу само вазелин, алоето наистина изглежда помогнало, като ускорило процеса на заздравяване с около една трета. И наистина, ако вземем заедно всички проучвания, се оказва, че алоето значително ускорява зарастването на изгаряния втора степен. Добре, но изгарянията с мехури са за щастие по-рядко срещани, отколкото слънчевите изгаряния, при които кожата ви просто се зачервява. Каква е ефикасността на алое вера при предотвратяване и лечение на слънчеви изгаряния? Крем с алое вера се прилага 30 минути преди, непосредствено след и преди и след като се подлагат хора на UV лампа и изненадващо е, че алоето изглежда не осигурява никаква защита от слънчево изгаряне и няма никакъв ефект при лечение на слънчево изгаряне в сравнение с плацебо.
Но хей, поне действа при сериозни изгаряния, така че трябва ли да държим някакво количество гел с алое вера в медицинската аптечка? Проблемът е, че алоето от магазина може и да не съдържа никакво алое вера в себе си.
Казват, че алое вера е първата или втората съставка, но очевидно лъжат. Вижте, няма никаква гаранция, че продуктите с алое вера са това, което твърдят, че са. Това означава, че доставчиците работят на основата на система за честност, а когато здравето и храненето се смесват с печалбата, много често честността бива изхвърлена през прозореца.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/is-aloe-effective-for-blood-pressure-inflammatory-bowel-wound-healing-and-burns
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев