Какво стои зад драматичното увеличаване на случаите на деменция в Япония през последните десетилетия? Може би нарастващите темпове на затлъстяване или повишаването на холестерола, наситените мазнини и желязото или увеличаването на приема на животински продукти и месо. Като цяло приемът на калории се е вдигнал с около 10% в Япония, докато потреблението на животински мазнини и месо се е увеличило с 500%, около 10 пъти повече от увеличението на захарните вредни храни. Сега, по време на този период консумацията на ориз намалява, но мнението е, че вместо оризът да има някаква защитна роля, може би те просто са се хранели с нещо по-вредно. Същото е когато откриете, че консумацията на риба е свързана с по-малко заболявания, чудите се дали е, защото хората ядат това, вместо някакъв по-вреден вид месо.
Ако разгледате положението в няколко държави, ще видите подобрен модел, като най-важната връзка на храненето с болестта на Алцхаймер изглежда се изразява в консумацията на месо, като яйцата и високомазнинните млечни продукти може също да допринасят. Изглежда има много тясна връзка между Алцхаймер и консумацията на месо на глава от населението. А проучванията в рамките на държавите откриват подобни неща, като Алцхаймер и влошаването на когнитивната функция са свързани с диети на основата на месо, сладки неща и мазни храни, докато повечето растителни храни са свързани с намаляване на риска.
Това може да се дължи на различни причини. Животински продукти обикновено имат повече мед, живак, олово и кадмий и нямат никакъв фолат, но съдържат наситени мазнини и холестерол, както и крайни продукти на гликацията, причиняващи възпаление; толкова много механизми, че промените в режима на хранене могат да бъдат най-добрият ни залог за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер. Но откъде знаем, че има причинно-следствена връзка – доказателство, че консумацията на месо е причинно свързана с болестта на Алцхаймер? Е, имаме силата на връзката, съгласуваността между различните видове проучвания, факта, че промените в режима на хранене предшестват риска от деменция, реакцията на дозата – повече месо се свързва с по-голям риск – куп правдоподобни механизми. Знаем, че месото е рисков фактор за други хронични заболявания, но никога не е имало рандомизирано контролирано проучване, което да провери.
Когато четем прегледи относно вредните ефекти на високомазнинните диети за мозъка и когнитивната функция, се предлагат редица фактори, които да оправдаят предизвиканото от високомазнинната диета увреждане на мозъка. Оксидативният стрес, инсулиновата резистентност, възпалението и промените в кръвоносните съдове и в целостта на кръвно-мозъчната бариера. Но всички те се основават най-вече на изследвания върху гризачи. Да, диетите с високо съдържание на мазнини могат да причинят енергийна дисфункция в мозъка, въз основа на изследвания с модерни ядрено-магнитни техники, но ако ги разгледате и си мислите, че това е странно изглеждащ мозък, това е така, защото това са мозъци на плъхове.
Нека ви покажа два комплекта човешки церебрални артерии, артериите, които се намират дълбоко в черепа. Това са мозъчните артерии, видени при аутопсия на възрастни хора без деменция. Това са артериите на пациенти с Алцхаймер, почти напълно запушени с атеросклеротична плака, пълна с мазнини и холестерол. Чрез компютърна томография може да се проследи тази стеноза на вътречерепната артерия, това запушване на мозъчната артерия с течение на времето, и да се види развитието от леко когнитивно увреждане към болест на Алцхаймер. Тези хора, които имали само ниска степен на стеноза, били доста стабилни във времето по отношение на тяхната когнитивна функция, способността да се обличат и други дейности от всекидневния живот, докато тези с по-големи запушвания започвали да се подхлъзват с течение на годините. А тези, които в началото имали най-сериозна мозъчна атеросклероза, бързо се влошили и били с два пъти по-голяма вероятност да развият болест на Алцхаймер.
Хроничното следване на стандартния начин на хранене на Западния свят, както и консумацията на храни, богати на мазнини и холестерол, могат да компрометират нашата цереброваскуларна цялост, да компрометират кръвоносните съдове в мозъка ни. Така че, разбира се, препоръчват се лекарства, „фармакологична модулация“ на дисфункция, предизвикана от храненето. Но защо просто не се опитаме да ядем по-здравословно… преди да се е стигнало до там?

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-alzheimers-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев