Това е д-р Грегър в кухнята, където взимам науката и я прилагам на практика. Днес ще споделя с вас моята нова любима напитка, зеленчуково смути – знам, че звучи гадно, но почакайте малко.
Идеята за това дойде от моето проучване относно зеленчуците, богати на нитрати, както червеното цвекло и спанака, за които е установено, че подобряват, както доставянето на кислород до тъканите като отварят кръвоносните съдове, както и удивително, ефективността на кислорода, увеличавайки количеството енергия, което можем да извлечем от всеки дъх, което води до подобрението на постиженията на спортистите, но най-важното е, че подобряват белодробната функция при хора с емфизем, понижават кръвното налягане, подобряват симптомите на периферната артериална болест, повишават когнитивната функция и дори могат да удължат живота чрез забавяне на скоростта на базалния метаболизъм, но неща като сок от цвекло са нетрайни, труднонамираеми.
Мислех си, че може би нещо като V8 ще свърши работа, което съдържа, както червено цвекло, така и спанак, но очевидно в толкова малки количества, че ще трябва да изпивате по 12 литра на ден, за да си набавите ежедневната доза нитрати, която ви препоръчвам, така че реших, че ще направя моята собствена комбинация.
В новата ми готварска книга рецептата се казва „Моят 12-валентов зеленчуков взрив“, който е по-богат на неща. Започваме напълно от нулата със свежи домати и махнах някои неща, за да го направя приемлив за начинаещите. Искам да ви покажа версията, която реално използвам, винаги когато съм на любимото си екзотично място – у дома, а не забит в някоя будка за храна на летището някъде.
Започваме с 5 торбички за многократна употреба и по едно стъбло целина във всяка от тях. Всички тези зеленчуци са предварително измити. След това по 1 морков във всяка торбичка; няма нужда да ги обелваме. Може просто да използвате гърба на ножа и да изстържете част от най-външния горчив слой. След това половин червена, оранжева или жълта чушка във всяка. Какво да правим с другата половинка, която остава? Изяжте я с някакъв хумус, естествено. Ммм…
След това един стрък зелен лук като изрежете малките къдрави краища. След това една пета от едно малко червено цвекло във всяка (ако сложите повече, наистина ще започне да има вкус на червено цвекло), и след това една пета сурова люта чушка, което е напълно по желание, но аз обичам всичко да е подправено. Един половин сантиметър пресен корен от куркума във всяка торбичка. Ако не можете да намерите пресен корен наоколо, купете си от eBay, сериозно. Прилича на някакъв боклук, но после… отваряте го и цветът отвътре е просто прекрасен.
Оставяме най-хубавото за последно, най-здравословната храна на планетата? Зеленолистни. Сега, както сигурно предположихте, това, което правя, е предварителна заготовка за смути за 5 дни, за да го направя възможно най-удобно и възможно най-здравословно и така, дори нещо като руколата има дори още повече нитрати – всъщност, мисля, че това е най-богатата с нитрати храна – и мисля, че е дори още по-вкусно с нея, но няма как да издържи 5 дни. Започва да пожълтява и да става лигава, така че това, което използвам, са наистина наситени зеленолистни, като кейл и къдрав магданоз. Освен това, кейлът има нещо, което спанакът няма, а това е… кръстоцветност.
И така, ще сложа по една чаша от всяко във всяка торбичка. След това всички торби отиват в хладилника и чакат своя ред, после, когато сте готови, ето какво правите:
Във високоскоростен блендер изсипвате една чаша зеленчуков сок без добавена сол или доматен сок без добавена сол. След това 1 чаша кубчета лед, една осма чаена лъжичка прясно смлян пипер, след това половин чаена лъжичка хрян – всъщност използвам вече готов хрян тук, но бихте могли и вие да си го смелите сами. Всъщност си купувам корен от хрян, никога не съм опитвал свеж, или бихте могли да накълцате малки парченца и да ги сложите във всички торбички. Ако някой опита това, кажете ми после как е станало. И после накрая сокът от половин лимон. За да получите бонус, всъщност можете да настържете кората от лимона. После нарежете и изстискайте едната половина и оставете другата половина за утре.
И това е, което трябва да правите всеки ден, значи само няколко минути. И последната стъпка е просто да хвърлите една от торбичките със зеленчуците в блендера. Сега, за да спестите дори още повече време, това, което всъщност можете да направите, е да подготвите предварително всички мокри съставки, което е около 4 чаши, така че можете изстискате сока от два лимона тук, 2 чаени лъжички от хряна, добавяте достатъчно черен пипер, и така, остава само три неща, три стъпки всеки ден. Чаша от сока, чаша лед и след това една от торбичките със зеленчуци, и след това сте готови за деня.
Добре, последната стъпка е просто да блендирате, в продължение на 10 клякания и скачания.
Количеството става за един буркан. Да, вижте това. След това слагате сламка за многократна употреба и… Студено, освежаващо, пикантно… ооо, пикантно…
И помислете какво има в това нещо. Това са просто всички зеленчуци; това е като планина от хранителни вещества. Трудно е да си представим по-здравословна напитка.
В идеалния случай го пийте докато хапвате малко орехи, тиквени семки или малко авокадо или нещо подобно; някаква форма на мазнина, която да ви помогне максимално да усвоите всички онези мастно разтворими каротеноидни хранителни вещества.
Ако искате повече рецепти като тази, включващи някои от най-здравословните храни на планетата, вижте новата ми готварска книга, „Можем да сме здрави – готварска книга“, сега налична за предварителна поръчка. Ще излезе този декември, точно навреме за празниците. Бих казал, че това е добър пълнеж за коледен чорап, но всъщност е доста голяма, така че вашите приятели и семейство ще трябва да имат наистина големи крака, но това е и страхотен подарък от вида „Нова година – нова самоличност“. Също така всички приходи, които получава от всички мои книги, DVD-та, лекции, всичко отива за благотворителност. Просто искам вие да се по-здрави.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dr-greger-in-the-kitchen-my-new-favorite-beverage
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев