Преди един век диетата била често използвано средство като част от лечението на акне. През 60-те години на миналия век обаче връзката хранене-акне отпаднала. Защо? Заради едно проучване, за което се твърди, че „доказва“, че шоколадът няма никакво въздействие върху акнето, като се сравнява блокче шоколад с псевдо шоколад, съставен от 28% чисти транс мазнини, натоварен с частично хидрогенизирано растително олио, за което е известно, че увеличава признаците на възпаление. В сравнение с това, не е чудно, че шоколадът не се оказва чак толкова лош.
И след това има още едно друго проучване, при което малки групи студенти по медицина различни предполагаеми заподозрени и само около една трета от тях се обринали с пъпки, но не е имало контролна група, с която да се прави сравнение и все пак тези две проучвания, въпреки своите „големи недостатъци“, били достатъчни, за да се прекъсне връзката диета-акне в съзнанието на повечето дерматолози. Учебниците били ревизирани, за да отразят този нов академичен консенсус, а дерматолозите взели позиция, че всички приказки за асоциацията между храненето и акнето нямат научна основа и са един от многото митове около тази повсеместна болест.“
Коментари като „Връзката на храненето с акнето е запратена към категорията мит“ са често срещани и в миналото и в настоящата медицинска литература, но все пак основните учебници по дерматология, които поддържат това мнение, че храненето и акнето не са свързани, разчитат само на тези две проучвания с недостатъци. Така че това мнение сред дерматологичната общност, че храненето и акнето не са свързани, не е подкрепено с почти никакви факти.
И има причина да подозираме, че консумацията на шоколад може и да е проблем. Ако вземете кръв от хора преди и след хранене, няколко блокчета млечен шоколад, изглежда, че това подхранва някои от гнойните клетки, които освобождават допълнителни възпалителни химикали, когато бъдат изложени на причиняващите акне бактерии в съд на Петри. Така че може би това е един от механизмите, който би могъл да обясни въздействието на шоколада върху акнето, но как да разберем дали причината е шоколадът, а не добавената захар или мляко?
Да, ако направите проучване сред тийнейджърите относно сериозността на акнето им и хранителните им навици, изглежда, че има връзка с консумацията на шоколад, но същото ли става, ако поръсим какао на смутито си и ако хапваме тъмен шоколад, или е просто заради добавените захар и мляко?
Само премахването на захарта и рафинирани зърнени храни може да намали броя на пъпките наполовина след няколко месеца, което е значително по-добре от ситуацията при контролната група, допълнено с убедителни снимки преди и след.
За да разберат дали причината е в захарта, изследователите дали на хората млечен шоколад, а на останалите – желирани бонбони. Ако е само заради захарта, тогава акнето вероятно ще се влоши по еднакъв начин и в двете групи, но вместо това, групата с шоколада се влошила повече – удвояване на лезиите от акнето, докато не се забелязала никаква промяна в групата с желираните бонбони. Така че очевидно причината не е само захарта, може би има нещо в шоколада или само в млечния шоколад?
До сега не е имало проучвания, които да направят оценка на въздействието на чистия 100% шоколад върху акнето, тоест, докато… не се появиха! 57 доброволци с леко до умерено акне били разделени на три групи, на първата се дава бял шоколад, на втората черен шоколад, а на третата – никакъв шоколад всеки ден в продължение на един месец. И това не е просто черен шоколад, а 100% шоколад, което означава кулинарен шоколад. За разлика от чистия тъмен шоколад, белият шоколад е пълен със захар и мляко. И наистина, лезиите от акнето се влошават в групата с белия шоколад, но не и в групата с черния шоколад или в контролната група. И така, в това проучване консумацията на бял, но не и на тъмен шоколад била свързана с влошаване на лезиите от акне.
Но други проучвания наистина установяват влошаване на състоянието при прием на черен шоколад. Изследователите дават еднократно на хората един голям кулинарен шоколад марка Гирардели и те се обринали в рамките на няколко дни. Значително увеличение на общия среден брой лезии от акне в рамките на 4 дни. И същото нещо се случва с по-редовна консумация на черен шоколад: половин малък шоколад на ден за един месец и увеличаване на сериозността на акнето в рамките на 2 седмици, като снимките преди и след изглеждат така.
Добре, но какво липсва в тези две проучвания? Ако хората ядат шоколад всеки ден, акнето им се влошава, ако изядат еднократно голямо количество шоколад, акнето им пак се влошава. Какво не включват тези проучвания? Дългогодишните последователи на NutritionFacts трябва да са се сетили до сега. Точно така, липсва контролна група.
Ако погледнете проучванията, повечето хора вярват, че шоколадът причинява акне; така че, ако дадете на хората един голям шоколад, може би само стресът и очакването, че ще се появят пъпки, допринася действително за появата им. За да стигнем до дъното на всичко това, ще трябва да имаме проучване, при което хората да получават маскиран шоколад. Излагаме хората на влиянието на шоколад без те да го знаят и наблюдаваме дали все пак ще им се появят пъпки. Също можем да сложим какао на прах в непрозрачни капсули, така че те да не знаят дали получават какао или плацебо и това би имало допълнителна полза за елиминиране на фактора мазнина от какаовото масло. Без мляко, без захар, без мазнини, само чисто какао на прах в капсули спрямо плацебо, но никога не е имало такова проучване до… СЕГА!
Двойно тайно проучване, контролирано с плацебо, което оценява въздействието от консумацията на шоколад, консумацията само на какао на прах при пациенти, които имат проблеми с акне – трябвало е да гълтат капсулите, които съдържат или неподсладено 100% какао, или плацебо, което прилича на неароматизирано, неподсладено желе на прах. Само един кратък период от време, който изисква поглъщане до 240 капсули в опит хората тайно да приемат няколко унции на какао на прах и… същото значително увеличение, същото удвояване на лезиите от акне в рамките на 4 дни, подобно на проучването с кулинарния шоколад. И така, за съжаление наистина изглежда, че при лица, които са податливи на акне, консумацията на какао може да причини увеличаване на акнето.
Сега, проучването включва наистина само мъже; така че да не се налага да се занимават с циклични хормонални промени, и е трудно да си представим, че групата с истинското какао, след поглъщане на стотици капсули, не се е оригвала на вкус на какао и не е знаела, че не е в плацебо групата. Но най-добрият наличен набор от доказателства установява, че ако ви измъчва акнето, може би е добре да се откажете от шоколада, за да видите дали симптомите ще се подобрят.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-cocoa-powder-cause-acne
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев