Акнето засяга около 1 на всеки 10 души в света, което го прави може би осмото най-разпространено заболяване в света. Каква е ролята на храненето? Е, нека се върнем един век назад, когато учебниците по дерматология препоръчвали различни ограничения в диетата. Например, хората с акне било препоръчително да избягват храни като свинско, наденица, сирене, кисели краставички, тестени изделия, сладкиши, какао и шоколад.
Да, но старомодната медицина е пълна с шантави теории. Д-р Келог, например, обвинява мастурбацията за появата на акне. Това не е нещо обаче, което да не може да се разреши с малко корнфлейкс…
Изследванията върху населението са открили връзка между акнето и консумацията на храни като млечни продукти, сладкиши и шоколад, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка… докато не проверим. Има доклади с високо качество, като например харвардското проучване на медицинските сестри, което разглежда почти 50000 жени и открива връзка между пиенето на мляко от подрастващите и акнето, особено обезмасленото мляко, нещо, което е установено и при момчетата тийнейджъри.
Първоначално мислели, че причината може би са хормоните в млякото, но може и е млечният белтък, суроватката, от която се слага допълнително в обезмасленото мляко, за да го направят не толкова воднисто, което може би играе пряка роля в образуването на акне или пък е хормонален носител. Това би обяснило случаи като този: където суроватъчният белтък на прах е замесен в ускоряването на внезапните изблици на акне при тийнейджърите с акне, което просто не изчезвало докато не спрели да приемат суроватката. Това не изглежда, че е ефект само от протеините, тъй като соевите протеинови добавки например не изглежда да причиняват същите проблеми.
Но за млечните продукти, по отношение на интервенционалните проучвания, всичко, което имаме, са тези поредици от случаи. Ако направим системен преглед на въпроса с акнето и храненето, ще получим резултати като тези за млечните продукти: от около 20 документа относно акнето и млечните продукти, около три четвърти установяват нежелани ефекти, а останалите не отчитат никакви ефекти, като няма проучвания, които да установяват благоприятни ефекти на млечни продукти върху акнето; така че можем да разгледаме и да стигнем до заключението, че безмлечната диета си заслужава да се опита. Но това се основава на доказателства от нисък клас, доказателства от степен C и D, където под C спадат проучванията върху населението, а D е нещо като тези поредици от докладвани случаи. Това, което искаме в идеалния случай, са рандомизирани интервенционални изследвания, степен на доказателства A и B, с които не разполагаме за млечните продукти, но имаме такива за шоколада.
Когато става въпрос за акне, няма храна, която да е по-заклеймявана по целия свят от шоколада. Така че, ако сте асоциацията на производителите на шоколад, как ще проведете проучване, за да накарате продукта ви да не изглежда чак толкова зле? Е, винаги можете да използвате стария трик на фармацевтичните компании да поставите продукта си срещу нещо още по-лошо; и така, изследователи давали на една група от хора шоколадови блокчета, а на друга – фалшиви шоколади, направени от частично хидрогенизирано растително олио: транс мазнини. И така, нека има повече захар, сложете малко млечен протеин и го превърнете в 28% чисти трансмазнини, преработена мазнина в стил марката Crisco. И изненада, изненада, хората имали също толкова пъпки, колкото и тези, които приемали фалшивите шоколади, което им позволява да заключат, че приемът на голямо количество шоколад не е проблем, когато става въпрос за акне.
И медицинската общност подкрепила това твърдение. „Ние ли сме виновни, че отнемаме сладките от бебетата?“ „Твърде много пациенти поддържат заблудата, че здравето им може някак мистериозно да се увреди от нещо в диетата им.“ Това първоначално проучване, „което открива, че консумацията на шоколад вероятно не причинява акне, продължава да е на практика неоспорвано в продължение на десетилетия и продължава да бъде цитирано“ дори и в съвременните прегледи. Например това списание за педиатрия. Преди години беше демонстрирано, че консумацията на шоколад няма никакъв ефект върху акнето.
„Това служи за предупреждаващ пример как „доказателствата, основани върху научни изследвания“ трябва внимателно да бъдат проучени преди да бъдат включени в клиничната практика.“ Само защото нещо е публикувано в журнала на американската медицинска асоциация, това не означава непременно, че е добро проучване, особено когато става въпрос за интересите на индустрията.
Може би трябва да казваме на пациентите с акне да се опитат да намалят не само сладките и млечните продукти, но и транс мазнините, които се намират в частично преработените растителни олиа, но не можем да звучим недвусмислено в съветите си към страдащите от акне по отношение на това кои храни да включат и кои да изключат докато… те не бъдат подложени на тест в добре проектирани рандомизирани контролирани клинични проучвания. Но не е имало никакви такива проучвания върху акнето, до… СЕГА, което ще покрием в следващото видео.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/does-chocolate-cause-acne
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев