Акционерите се опитват максимално да увеличат печалбите си на всяко тримесечие, това корупция ли е? Не, така именно работи системата, нали? Системата е направена така, че да стимулира продажбите на боклуци. Има ли чиста печалба от броколи? Не, това е нетрайна продукция, разваля се, ако искате да печелите, това е най-лошият начин, трябва да търсите нещо, което да е издръжливо на рафтовете, например кексчетата Twinkie, които стоят на рафтовете със седмици, нали? Можете да спечелите пари от това.
Миналата година беше невероятна за отбора на д-р Грегър, Вашата книга „Можем да сме здрави“ беше сред първите десет най-продавани книги според Ню Йорк Таймс, как се чувствате след като сте помогнали на толкова много хора? Да, и всъщност точно сега, двадесет месеца по-късно, книгата е сред десетте най-продавани книги според Ню Йорк Таймс, това е невероятно. Знаех, че винаги ще се харесвам на онези, които оценяват работата ми, но фактът, че има такова наистина огромно въздействие, че е станала направо културен феномен, това е наистина вълнуващо и просто показва, че хората са жадни за тази информация, хората искат да вземат решения, основани на науката за тяхното собствено здраве и това на близките им, което разбира се е логично.
Защо мислите, че има такава жажда за информация? Мисля, че има такова голямо корупционно влияние на комерсиализма в областта на храненето – най-вече по отношение на медицината – но на кого можем да се доверим? Човек се сблъсква с противоречиви съобщения през цялото време и те винаги изглеждат така, например, индустрията за мляко ще ви каже да се храните с млечни продукти, а индустрията за яйца ще ви каже да ядете яйца и те си имат техните си проучвания, които финансират, за да се публикуват и после плащат на журналистите и така, ето как се появи nutritionfacts.org, но честно казано трябва да има поне двадесет души екип от nutritionfacts.org, така че със сигурност има около стотина хиляди статии, публикувани в медицинската литература за здравословно хранене за една година, ние – нашият екип – може да прочете толкова, колкото… Имам предвид, че има просто огромно количество информация, а какво ще кажете за fitnessfacts.org (факти за фитнеса) или за sleepmedicinefacts.org (факти за съня)? Нали знаете как когато някой ви предложи някакъв нов фитнес, който е подходящ за вас, дали е така, защото ви го продават или таксуват хората или е защото това, което казват, е вярно и причината, поради която го продават, е, защото смятат, че е полезно, няма как да разберем, ето защо това е толкова разочароващо, истина ли е или е някакъв номер? Ето защо аз правя това, което правя.
Кой мислите, че има по-голямо влияние върху медицинската индустрия? Фармацевтичната индустрия или животновъдството? Биг Фарма очевидно, това именно е тяхната запазена марка, нали? Искам да кажа, че по дефиниция няма как да си купите повечето лекарства на Биг Фарма, въпреки че са в индустрията с медикаменти и са на рафтовете на магазините, не можете да си купите повечето лекарства, освен ако не са предписани от лекар, така че целият им икономически модел е лекарите да бъдат убедени да ги предпишат – не които и да било лекарства – а техните собствени лекарства и има много известни книги и изложения относно подлите неща, които правят много от тези фармацевтични компании, така че това е прякото влияние. Лекарите не получават много съобщения относно храненето така или иначе, но е интересно, когато хората… Говоря за липсата на образование по отношение на храненето в обучението по медицина. Вижте, по-малко от една четвърт от медицинските учебни заведения имат един-единствен курс на обучение, посветен на храненето и затова хората казват, че има нужда от повече наука за храненето в медицината. Ако това е наука за храненето, основана на научни доказателства изцяло, а лекарите ще получават образование като това на диетолозите, това е всичко, което правят диетолозите, преминават през години образование само за храненето, но не излизат с повече от… Те завършват със способността да смесват дози за парентерално хранене, което е като интравенозните лекарства, но не знаят нищо за клиничното хранене, храната като средство за лекуване на заболяванията, защо ли? Защото техните материали са написани от млекопреработвателните компании и от… Отивате на тези конференции и те са спонсорирани от Макдоналдс и Кока Кола и това е, което оказва влияние върху тяхното образование, така че ако повече образование за лекарите ще означава провеждане на някакви семинари, спонсорирани от Кока Кола, то аз бих предпочел по-малко образование относно храненето, това, от което се нуждаем, е обучение за храненето, основано на научни доказателства в областта на медицината и навсякъде другаде.
Кой е най-шокиращият пример за предубедено проучване, който някога сте виждали? Вероятно индустрията, която наистина има най-лош опит, има едно проучване с говеждо месо, проучването BOLD, с говеждо месо и яйца, Националната асоциация на едрия рогат добитък финансира така нареченото проучване BOLD и след това борда на яйцата продължава да финансира това наистина подмолно… знаете, че проучването се съставя по такъв начин, за да се получи резултата, който те искат и това е просто очевидно… Е, не е очевидно за някой, който просто чете документа, той ще си каже: „о, това не е проблем“, но тогава ще забележите как е направено проучването, ще разпознаете същността му и ще осъзнаете: „О, това е скандално, това никога не трябва да се публикува“. Искам да кажа, че това е просто един очевиден опит за заблуда на научната общност.
Когато говорим за такава дезинформация и фалшиви проучвания, съгласен ли сте, че това ни кара да си мислим, че цялата система е корумпирана? Корумпирана е погрешна дума, това е просто начинът, по който системата работи. Добре, акционерите се опитват максимално да увеличават печалбите си на тримесечие, това не е ли корупция? Не, така просто работи системата, нали? Президентът на Кока Кола няма някакъв таен злонамерен план да направи децата дебели, те не мислят за това „как да направим децата по-болни?“ Това, за което мислят, е „как максимално да увеличим печалбите за нашите акционери?“ Това е системата и така, как се правят много печалби? Ами, мръсни, евтини съставки, ние субсидираме захарната индустрия с парите на данъкоплатците, мръсни, евтини съставки, продавани за по няколко долара бутилката, това си е чиста печалба, нали? Броколите чиста печалба ли са? Не, това е нетрайна продукция, разваля се, ако искате да печелите, това е най-лошият начин, трябва да търсите нещо, което да е издръжливо на рафтовете, например кексчетата Twinkie, които стоят на рафтовете със седмици, нали? Можете да спечелите пари от това. Има си име на марката, един производител на броколи няма да сложи реклама по телевизията за броколите, защото е възможно да купите броколите на неговия конкурент, няма никакъв финансов смисъл в това, системата е създадена, за да стимулира продажбата на боклуци и разбира се ние не само субсидираме захарта, ами субсидираме и фуражните култури, за да можем да имаме менюта в ресторантите за по 1 долар бургера, нали? Цялата система е направена така, не е корумпирана, не е като да се промъкват тайно куфари, пълни с пари. Не, просто така си работи системата, системата работи благодарение на това, че разболява хората. Как болниците печелят пари? Здрави хора? Не, чрез операции… Цялата система е създадена така, как лекарите правят пари? Най-често срещаното посещение при лекаря се нарича проверка на кръвното налягане, най-лесният преглед на света, пациентите влизат, проверява им се кръвното налягане и след това се лекуват с медикаменти. О, Господи, това е като една мечта за лекарите, няма нужда да мислите за прегледа, бихте могли да мислите за списъка си за пазаруване вечерта, докато провеждате прегледа, защото няма какво друго да се прави, просто… твърде високо кръвно, увеличавате лекарството, твърде ниско кръвно, намалявате лекарството, и това са парите в обръщение, именно от там идват повечето пари. Сега, ако изведнъж хората вече нямат кръвно, Биг Фарма губи, докторът губи, болниците губят, цялата система губи, никой не купува нищо, от което акционерите да печелят, това не е корупция, така просто работи системата, но ние можем да поемем лична отговорност за собственото си здраве и за това на нашето семейство, няма нужда да чакаме системата да настигне науката, можем да променим себе си, защото, вижте, това е въпрос на живот и смърт.
Какво може да направи научната общност? Научната общност, не ги виждам в ролята на убеждаващи, тяхната роля е да правят наука, ролята им е да правят добра наука и да сведат до минимум конфликтите на интереси, може би да не взимат пари от тези корпоративни интереси, които се опитват да изкривят науката, да разкрият дезинформацията и вижте, те продължават да правят наука, но всички могат да се пенсионират още тази вечер, не е необходимо да се публикува друга статия, ние вече разполагаме с информацията, в много случаи се оказва, че сме я имали от десетилетия, доктор Дийн Орниш публикува своето проучване върху сърцето и начина на живот през 1990 г. в най-престижното медицинско списание в света, доказвайки, че убиецът номер едно на мъжете и жените може да бъде спрян, сърдечно-съдовото заболяване може да бъде спряно с помощна на хранене на растителна основа и други здравословни навици в ежедневието. След този доклад никой не трябваше повече да умира от сърдечно-съдово заболяване и все пак стотици хиляди хора продължават да умират от това предотвратимо, контролирано и разрешимо състояние, докато поредният човек умира от сърдечен удар, защо да правим повече изследвания? Като убиец номер едно, вече имаме изследванията, от които се нуждаем. Вижте, познавате ме, обичам проучванията, очевидно, всъщност, ако не се занимавах с това, сигурно щях самият аз да провеждам проучвания. Аз всъщност започнах да уча медицина, защото обичам проучванията, но да се оттегля в някоя лаборатория и да изучавам някакви ензими в продължение на 40 години, докато хората умират с милиони от предотвратими болести, това не можах да го оправдая и ето защо се занимавам с това, за да изкарам информацията наяве.
Каква е най-голямата погрешна информация за здравето в стандартната медицина? Най-голямата погрешна информация за здравето в медицината е, че хапчетата и процедурите помагат за повечето болести. За остри състояния, като счупване на крак, инфекция или нещо подобно, съвременната медицина е просто невероятна, благодарение на антибиотиците и други смайващи постижения, но когато става въпрос за хронични заболявания, ние се проваляме страшно много в професията си. Когато става въпрос за много често срещани ракови заболявания, сърдечни заболявания, диабет тип 2, хипертония, хронично бъбречно заболяване, много от тези неща, това, което можем да предложим има твърде малка или никаква полза или дори само вреди, убиваме 106000 американци всяка година заради нежелани лекарствени реакции, от странични ефекти от лекарствата, отпускани с рецепта, така че лекарите са всъщност, само според тази статистика, шестият водещ убиец в САЩ, медицинската професия, и така, вие се надявате, че ползите ще надвишат рисковете, така и казвате, но липсата на признание, че тези болести са до голяма степен болести на начина на живот, че са предотвратими, хората просто не го знаят това, това е наистина най-голямото погрешно схващане, че е просто неизбежно, неизбежно е, че ще получа x, y, z рак или сърдечно-съдово заболяване или ХОББ, не. В по-голямата част от случаите тези заболявания са болести на начина на живот и с промените на начина на живот те могат да бъдат предотвратени преди да са се появили.
Значи казвате, че лекарите като цяло позволяват на фармацевтичната индустрия да диктува техния подход към лечението на болестите? В повечето случаи става въпрос за невежество, честно казано. Причината, поради която хората се захващат с медицина, не е да правят пари, ако искате да печелите пари, отивате на Уол Стрийт или нещо подобно, това е по-лесен начин да си купите БМВ, хората се захващат с медицина поне в началото, защото са идеалисти и млади и искат да помогнат на хората, да се грижат за болните хора, това е този прекрасен порив на съпричастност, който мисля, че подтиква повечето студенти по медицина да се захванат с това. Сега, част от това един вид бива потушавано по време на обучението им по медицина и те завършват, настоявайки за репарации и се отказват от мечтите си да основат някаква клиника за бездомни и в крайна сметка подхващат пластична хирургия или нещо подобно, но мисля, че поне в началото лекарите искат да помогнат на хората и единствената причина те да нямат тези инструменти в техния медицински инструментариум, е, че те просто не са наясно с влиянието, което храненето може да има за предотвратяване, спиране и излекуване на около 80% от заболяванията, с които хората идват в медицинското заведение, 80% и това са заболявания, свързани с начина на живот, така че лечението е промяна на ежедневните навици, а не хапчета и процедури, това не са болести, свързани с недостиг на лекарства, това са болести на начина на живот, ние всъщност имаме огромна власт над нашето здраве и дълголетие, по-голямата част от случаите на преждевременна смърт и увреждане могат да бъдат предотвратени с хранене на растителна основа и други здравословни навици в начина на живот, така че това са огромни добри новини и когато лекарите осъзнаят това, те са развълнувани, как разбират? Това е интересно, така точно сега сме на международна лекарска конференция за клиничното хранене и ако тръгнете да разпитвате хората как са дошли тук, защото вероятно не са разбрали от медицинския университет, тъй като Биг Фарма контролира голяма част образованието и практиката по медицина, можете да попитате лекаря си кога за последно е канен на вечеря от Биг Броколи, вероятно е минало известно време, това е просто начинът, по който получаваме информация, както в медицинското учебно заведение, така и в следдипломната квалификация, продължаващо медицинско образование, повечето от които са спонсорирани от фармацевтичната индустрия, така че, разбира се, че ще слушаме за лекарства, а не за хранене.
Добре, и така, питате го от къде…? Искам да кажа, очевидно е, че не сте учили за това в университета, защо сте тук, защо променихте цялата си практика, за да се занимавате с медицина, свързана с начина на живот? И често пъти всъщност се оказва, че причината е някой пациент, и така, някой негов пациент е гледал филма Forks Over Knives или What the Health или някой друг документален филм и се взема в ръце, за да изчисти храненето си, също както посланието за спиране на цигарите, казват си: „О, ще спра да пуша“, не казват на лекаря и изведнъж посещават лекаря си 6 месеца по-късно за нещо друго, примерно проверка на кръвното налягане и изведнъж пациентът е отслабнал толкова много, чувства се много по-добре, кръвното му налягане е спаднало, в действителност кръвното му налягане може и да е твърде ниско, ако продължат да приемат хапчета и изведнъж започвате да лекувате първопричината и вече нямате високо кръвно налягане, може да е опасно, ако кръвното спадне прекалено много, така че лекарят трябва да спре лекарствата на хората, те се връщат при лекаря и той казва: „Уау, какво става? Вече нямате нужда от тези лекарства, холестеролът е добре, нека спрем лекарствата, няма да ви подлагаме на тях повече, ще анулираме операцията, какво сте направили?“ И пациентът отговаря: „Гледах този документален филм, прочетох тази книга, видях този уеб сайт, чух за това, опитах и подейства за мен“ и това е всичко, толкова е иронично, затова говоря с тези лекари и всичко това прилича на анекдот, това е сякаш най-ниското ниво на доказателства, което имаме, но все пак това е, което имаме, защото те имат лична връзка, ние сме социални създания и когато някой, когото познавате, някой в семейството ви е бил с наднормено тегло през целия си живот, имал е всички тези хронични проблеми, диабет или каквото и да е, и изведнъж се оправи, а хората с хронични заболявания не би трябвало да се оправят, по-скоро да стават по-зле и по-зле и по-зле и накрая умират, това е един вид традиционната траектория за повечето хора с хронични заболявания и изведнъж някой човек се подобрява, какво се случва? Тук бих казал да изчакате малко, има цял куп доказателства, публикувани в продължение на десетилетия, хиляди изследвания, които са в подкрепа на това, но някак този набор от изследвания не е съвсем – ние не сме рационални същества, хората просто не мислят по този начин и именно тази лична история е това, което ги преобръща, това просто толкова ме ядосва, защото ви говоря за науката от цяла вечност, а този един човек изведнъж се появява и променя всичко, ами рандомизираните контролирани проучвания, при които имаме стотици хора? Това би трябвало да е много по-убедително от един човек, нали? Но на страницата има само цифри, графики, какво означава този Х процент хора, които са спрели приема на инсулин за диабет тип 2 или нещо такова? Всеки един от тях е история на един човек, всеки от тях е някой, на който няма да му се ампутира крака, няма да ослепее, няма да преминава на диализа, това е наистина… Не мисля, че хората… Хората не четат, не правят тази връзка, но когато чета статии, това е, което виждам, виждам човешки животи, които са засегнати от тези забележителни интервенции и се опитвам да изкарам тази информация наяве, доколкото мога.
Накратко искам да споменем критиките на филма What the Health, какво мислите за тях? Каква критика по-конкретно? Например няколко статии пишат, че филмът предлага тесен поглед върху науката само с подбрани проучвания, как вие, като лекар, ще опровергаете това? Това обвинение, че някой си подбира проучванията, както например със сърдечно-съдовите заболявания, убиец номер едно в САЩ, има само една диета, за която е доказано някога, че лекува сърдечно-съдовите заболявания при повечето пациенти, така че не е като да сме избрали само това проучване, трудно е да подбираме черешите, когато има само една, никога не е било доказвано друго, единствената диета, за която е доказано, че подобрява настроението в тези рандомизирани контролирани проучвания или че лекува сърдечно-съдовите заболявания, не е като да не показваме и всички онези хора, които са на нисковъглехидратната диета и сърдечните заболявания и при тях биват излекувани, не, няма такова нещо, това е критично, нали? Така че не става въпрос за подбор на череши, ако имаме само една череша, мисля, че това е най-важното, което трябва да се отбележи, вижте, има едно проучване, ето това проучване – еднорог, което се предполага, че доказва, че ако поставим хората на диета с бекон и яйца, то при повечето от тях сърдечно-съдовото заболяване изчезва, ще направя видео за това, защото хората трябва да знаят истината. То не съществува, така че не е като да си подбираме черешите, да, аз си подбирам само науката, която съществува в тази вселена. Какво можем да кажем на хора като Бен Голдракър, който казва, че е много много трудно да се получат добри данни за храненето, само заради начина, по който… не е като с лекарствата, при които можете да провеждате тайни проучвания, където става въпрос за едно лекарство или за друго и никой не знае какво приема… В идеалния случай хората биха могли да се подложат или само на плодове и зеленчуци, или на месо и преработени… – Не, не, има рандомизирани контролирани проучвания върху храненето, поставяте хората на различни видове диети и наблюдавате какво се случва, това именно прави Орниш в своето проучване върху сърцето и начина на живот, можете да разделите хората на случаен принцип и да ги подложите на диета на растителна основа и да накарате сърдечно-съдовото им заболяване да изчезне, какво повече ви трябва? Е, това проучване например включва физически упражнения и определени хора, които приемат статини, така че, това, което се опитвам да кажа, е, че с проучванията върху храненето нещата не са само черни и бели… Има статини и в двете групи, но в едната група хората направили промени в начина си на живот, а в другата група не са си променили начина на живот, науката е в действие, искам да кажа, какво друго ви трябва?
Какво е мнението ви за всеобщото твърдение, че средиземноморската диета е оптималният начин на хранене за здравето? Вижте, ако попитате… Когато аз, когато вие отидете на някоя от тези големи медицински конференции като Tedmed или нещо подобно, те би трябвало да знаят, те са умни хора, нали? Обикновено ръководители на отдели и аз казвам: „Какво мислите за работата на Орниш?“ Която вече е на десетилетия и никой не поставя под съмнение достоверността й, строгостта на тези научни изследвания, а те казват: „о, пациентите няма да го направят, о, да, знам, можем да излекуваме сърдечно-съдовите заболявания, пациентите ми няма да го направят, аз дори не мога да накарам пациентите си да спрат да пушат, дори няма и да повдигна въпроса.“ Какво покровителствено отношение, не вие вземате това решение, вие вземате решение вместо пациентите си, че те са прекалено слаби, че те са прекалено какво и да е, няма да го направят, така че дори няма да им дадете шанса и затова ще трябва да се направи, да, сърдечна операция или там каквото е. Сега им кажете, да, има и още един вариант, при който можете да се храните с вкусна храна и също да излекуваме заболяването си и една част от това се дължи на… Следващият въпрос е: „Как да го направя?“ И в състоянието им на невежество те може и да не знаят, може и да не могат да съветват пациентите си, но знаят как да отменят операции и да спират лекарства, така че проучванията не се засягат, става въпрос за спазване, те не знаят дали пациентите ще го направят, по-лесно е човек да приема хапчета, да, по-лесно е да вземете хапчета, но хапчетата не действат толкова добре, растителното хранене не само е по-безопасно и по-евтино, но може да действа по-добре от най-доброто, което традиционната медицина може да ни предложи.
Какво можем да направим, за да накараме властимащите хора да предприемат смислени действия? Просто трябва да споделите информацията, просто трябва да изкарате наяве тази информация за пред хората, това е най-важното нещо, невежеството. Мисля, че много от нас в движението ще кажат, че всеки знае, че преработеното месо причинява рак, нали? Всеки знае, Световната здравна организация, която стои в пощенската ми кутия в продължение на две седмици, защото хората постоянно ми изпращат това, не, обзалагам се, че сте провели проучване, обзалагам се, че сте направили публично запитване: причинява ли рак беконът? Месото за обяд, деликатесните филета, филето от пуйка, надениците причиняват ли рак на хората, знаем ли, че причиняват рак? Какъв процент от хората мислите, че знаят? Обзалагам се, че е малък процент. Вижте, дори и да беше бяха 99% и само 1% да не знаеше, трябва да работим в тази насока, но се обзалагам, че процентът знаещи е 1.5% или нещо такова. Повечето хора не знаят, че Международната агенция за проучвания върху рака е официалният орган, който определя кое е канцерогенно и кое не, така че какво повече ви трябва? Най-престижният медицински орган в света що се отнася до рака казва, че преработеното месо е категория канцероген номер, ние сме толкова сигурни, че преработеното месо причинява рак, колкото сме и сигурни, че плутоният причинява рак, както и че азбестът причинява рак и че цигареният дим причинява рак, точка. Няма научни дебати, това е консенсус, така че какво трябва да направим? Трябва да кажем на хората, защо това го няма по интернет страниците? Защо не казваме на хората за това? Защо продължаваме да храним така децата си в училище? Една кутия мляко, една кутия цигари. Какво? Какво правим? Това е невежество. Сега, в нашия растителен свят като че ли всички знаят това, но защо не всички го следват? Не, хората на традиционното хранене не го знаят, те не гледат уеб сайтове, посветени на храненето, те просто не знаят, че може да навредят на децата си.
Но защо няма никакви или почти никакви големи рандомизирани контролирани проучвания, д-р Грегър? Това е 2017 г. На първо място, кой ще ги финансира? Причината, поради която фармацевтичните компании имат тези огромни, искам да кажа, те буквално могат да дават милиарди и милиарди долари за проучвания, защото ще възстановят разходите си. Най-продаваното лекарство в историята, Липитор, този медикамент, понижаващ холестерола, носи десетки милиарди долари, така че можете да си позволите да похарчите един милиард, защото ще го възстановите, нали? Но ще вложите ли един милиард долара, за да накарате хората да ядат броколи? Кой ще плати за това проучване? Така че има проблем с плащането. Сега, предложението ми е, че трябва да провеждаме проучвания, които да се финансират от самите хора, мисля, че би било чудесно, ако някой проектира проучване с добър дизайн и каже: „Вижте, ще взема пациентки с метастази от рак на гърдата и искам да ги разделя на групи, едната да бъде на растително хранене, а другата – на някаква друга диета и просто да се види коя група е подобрила шансовете си за оцеляване, коя има по-нисък процент на рецидиви, защо не е направено такова проучване? Да, скъпо е, но кой не би дал десет долара? Само защото искате да помогнете на хората, защото може би знаете някой с рак на гърдата, всъщност благотворителните организации за рак, благотворителните организации за хронични заболявания като цяло, независимо дали става въпрос за Асоциацията на белите дробове, това са наистина богати организации. Защо? Защото хората им дават, защото те имат член на семейството, който се разболява и те искат да помогнат на други хора с това състояние, ето, защо не правим за науката кампании за финансиране от хората? Не мисля, че това непременно трябва да бъде непреодолима бариера, а имаме и науката, която ни трябва, отново, имаме науката, която ни трябва. Сега, имаме ли проучване за рак на гърдата с метастази, не, затова бих искал да се проведе такова проучване, но това, което имаме за сега, е за ранен стадий рак на простатата, всъщност дори за късен стадий рак на простатата и се оказва, че това действа за всички, предотвратява смъртността от причина номер едно, какво повече ви трябва? Има само една диета, за която е доказано, че лекува сърдечно-съдово заболяване при повечето пациенти и това е диетата, основана на растително хранене. Някой опитвал ли се е някога да ви предлага други диети? Направете ми услуга и го попитайте един прост въпрос: доказано ли е за тази нова диета, че лекува сърдечно-съдово заболяване, причина номер едно и номер две, поради която аз и всички мои близки биха могли да умрат? Ако отговорът е „не“, защо изобщо бихте си помислили да я започнете? Ако това е всичко, което растителното хранене може, да спира убиец номер едно на всички мъже и жени, не трябва ли това да се превърне в стандартния ни начин на хранене докато не се докаже обратното? И фактът, че може също да предотврати, спре и излекува другите водещи убийци, като например диабет тип 2 и високо кръвно налягане, изглежда това би направило яденето на изцяло растителна храна масово явление.
За какво не може да помогне растителната диета? С много неща не може да помогне. Количеството изследвания, които имаме, колко заболявания съществуват? Хиляди, за колко болести е доказано, че са излекувани с хранене на растителна основа? Само една шепа, нали? Ние просто не разполагаме с науката, но дори ако за растителното хранене няма данни, които да предполагат, че действа за заболяване Х, човек все пак би трябвало да бъде на растително хранене, защото това, че имате Х заболяване е достатъчно гадно, не бихте искали да имате Х заболяване и още десет други неща, нали? И вижте, това е водещата причина за смърт, разбира се, че трябва да имате здравословно хранене, независимо от всичко, това е като въпроса дали ако спра пушенето, това ще помогне с фибромиалгията ми? Вероятно има данни за това, но нека да приемем, че няма никакви данни, просто никога не е имало проучване, което разглежда спирането на пушенето и фибромиалгията, бихте ли казали: „не се притеснявайте за спирането на пушенето“? По-скоро бихте казали, че може да помогне, може и да не помогне, но спирате да пушите, защото не е полезно за вас, има и други неща, какво ще кажете за фибромиалгия и рак на белите дробове, как ви се струва? Това би било по-лошо, така че няма да пушите. Независимо дали помага пряко или непряко за заболяването.
Има ли някакви доказателства, които да установяват, че растителното хранене може да лекува, да помага или дори да предотвратява инфекциозни заболявания? Ами, инфекциозните заболявания имат различни причини и така определено има проучвания например, които показват, че ако вземете по-възрастни мъже и жени, на 50, 60 или 70 години, разделите ги на две групи, на едните давате повече пресни продукти, повече плодове и зеленчуци, можете значително да увеличите реакцията на антителата им към ваксината срещу пневмония, в сравнение с другата група, така че можете да подобрите имунната функция, сега това означава ли по-малко случаи на пневмония и заболявания, нямаме такива данни, би било добре да се направи такова проучване. Как бихте искали да изглежда наследството ви? Моето наследство е просто… това да достигне до хората, сериозно, веднага щом хората бъдат изложени на тази информация и разберат, че е от надежден източник, тогава изцяло ще зависи от тях и тогава ще го оставя на други хора, други хора, които ще кажат: „Нека ви покажа как да правите хубави рецепти.“ „Нека ви покажа колко е лесно да се храните навън.“ „Нека ви покажа… какво да си направите за вечеря.“ Добре, стига хората да имат това разбиране, това е… Веднага щом всички в света узнаят истината… – Каква е истината? – Аз се пенсионирам, отивам на някой пустинен остров, ще пия смутита с кейл на плажа.
— Каква е истината обаче за хората, които се появяват и могат да послушат само за 30 секунди? – 30 секунди. Причината номер едно за смърт, причината номер едно за увреждания, в момента изследването върху глобалното бреме на заболяванията, най-голямото проучване върху рисковите фактори за заболяванията в човешката история, финансирани от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, причина номер едно за смърт, причина номер едно за уврежданията, е начинът ни на хранене, тук, в САЩ, пушенето на цигари сега убива само половин милион американци всяка година, докато начинът ни хранене убива стотици хиляди повече.

Източник: https://youtu.be/AlWvy1mN2DI
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев