Знаем за възможната връзка между консумацията на алкохол и прекомерната смъртност от рак от над сто години. Въпреки че се натрупват все повече доказателства, че пиенето на алкохол също се свързва с рак на панкреаса, рак на простатата и меланома, сигурни сме, че алкохолът увеличава риска от рак на устата, рак на гърлото, рак на хранопровода, колоректален рак, рак на черния дроб, рак на ларинкса и рак на гърдата. Текущите оценки показват, че алкохолът причинява около 5,8% от всички смъртни случаи от рак в тези органи по целия свят.
Ето как изглежда това при мъжете и при жените по отделно. При мъжете алкохолът причинява предимно рак на главата, шията, и стомашно-чревни ракови заболявания, докато при жените най-често се появява рак на гърдата. Алкохолът изглежда причинява повече от 100000 случаи на рак на гърдата всяка година. Да, но дали това е само сред редовните алкохолици? Не, всякакви видове доказателства установяват рискова връзка между консумацията на алкохол и риска от рак на гърдата, дори и при не толкова голяма консумация.
Сега, здравословното хранене може и да помогне да се намали малко този риск. Да, алкохолът увеличава риска от рак на гърдата, но богатата на фибри диета може да има обратен ефект. И така, приемът на повече цели растителни храни може да бъде в състояние да облекчи неблагоприятните ефекти на алкохола. Установено е, че е алкохолът увеличава нивата на половите хормони, какъвто е естрогенът, което може да увеличи риска от рак на гърдата, а наблюдаваме обратното, когато се храним с храни, богати на фибри. Фибрите изглежда свързват естрогена в дебелото черво и спомагат за изхвърлянето му от тялото. Но дори и така да е, не изглежда да има ниво на консумация на алкохол, което да е напълно безопасно от гледна точка на рака.
Ето защо виждаме коментари, като този в медицинската литература, удивителен знак накрая и така нататък, че консумацията на пристрастяващ канцероген не може да се счита за избор като част от здравословния начин на живот. Така, окончателното послание по отношение на алкохола трябва да е ясно: той е токсичен, канцерогенен, причинява вродени увреждания и е потенциално пристрастяващ. Като твърдят обратното, учените могат да дадат на лобитата на алкохола и на рекламодателите възможността за манипулиране на научните доказателства, за да поставят печалбата над общественото здраве.
Те правят това чрез отричане на доказателствата, изкривявайки доказателствата и опитвайки се да отклонят вниманието на обществеността. Алкохолната индустрия изглежда е замесена в същото широко погрешно представяне на доказателствата, което е най-характерно за тютюневата промишленост.
И все пак те са в състояние да поддържат тази илюзия за праведност. Компаниите за алкохол, цигари и вредни храни все повече се стремят да се представят като обективни доставчици на здравна информация относно техните продукти, но здравната информация трябва да дойде от здравните власти, а не от най-успешните продавачи на наркотици през 21-ви век.
Алкохолната индустрия прави огромни печалби от тази липса на връзка обаче и понякога дори си присвояват каузата по предотвратяване на рака, за да промотират техния собствен канцерогенен продукт. Примерен случай: твърдата розова лимонада на Майк. Канцерогени от вида „Присъединете се към борбата, пийте розово“, които свързват розовата панделка на своята марка алкохол със смъртта на една от служителките си поради рак на гърдата. По ирония на съдбата, допринасят към риска в името на превенцията. Кой в крайна сметка може да забрави кофите за кампанията за лечение на KFC?
Рискът от рак е едно от нещата, за които алкохолната индустрия няма да ви каже нищо. Но защо лекарят ви не ви го казва? Има относително малко обществено знание относно връзката и медицинската общност до голяма степен мълчи. Лекарите може и да са свикнали с корпоративните конфликти на интереси, но защо пренебрегваме алкохолната индустрия?
С други думи, защо алкохолът е най-строго пазената тайна на рака? Може би защото самите лекари пият алкохол; и така, те искат да продължават да отричат истината за нещата.
Не само, че повечето лекари пият, значителна част от тях признават, че пият когато са на работа и докладват свои колеги, които са били на смяна, макар и очевидно не в състояние да работят. Въпреки че повечето лекари се чувстват задължени да кажат на пациентите си, ако възникне такава ситуация, познайте колко всъщност го правят? Само 12% съобщават, че информират пациентите си, когато са пили.
Индустрията определя съобщенията, че алкохолът причинява рак, като значителна заплаха. Те имат „неотменен интерес в това да поддържат статуквото на относителното невежество, несигурността и отричането сред населението и неговите доверени здравни съветници. Пред лицето на това е време здравните специалисти да изоставят всякакви наклонности, които могат да произтичат от собственото им пиене… и да предадат безрезервно на своите пациенти и на общността, на която служат, че алкохолът причинява рак.“

Източник: https://nutritionfacts.org/video/can-alcohol-cause-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев