Авокадото е описано като основен източник на антиоксиданти от храната, а това може и да е вярно, ако го сравним с много от нещата, които хората ядат, но в сравнение с други често срещани плодове, авокадото не е непременно нещо забележително.
То обаче съдържа тези две каротиноидни хранителни вещества за очите, които се съдържат в тъмнозелените листни зеленчуци, лутеин и зеаксантин, което може да обясни защо американските мексиканци обикновено побеждават други етноси. Важните каротеноиди са концентрирани в най-тъмната зелена част, близо до обелката. И поради това на потребителите трябва се препоръчва да използват метода „разрязваш и белиш“, за да се сдобият с богатата на хранителни вещества външна част на авокадото. В статията по хранене и здраве на университета Тафтс се разяснява какво означава това:
разрязвате авокадото наполовина по дължина около семката му, завъртете с една четвърт и отново режете по дължина, за да направите отделни четвъртинки от авокадото. След това отделяте четвъртинките и отстранявате семката. И накрая, като се започне от върха, разрязвате и внимателно обелвате, така че да запазите тази богата на хранителните вещества най-тъмнозелена част, която се намира непосредствено под кожата.
Авокадото може също така да увеличи усвояването на каротиноидните фитонутриенти и в другите зеленчуци, защото каротеноидите, като бета каротина, са мастноразтворими. Въпреки това, много от най-добрите храни за набавяне на каротеноиди, като сладките картофи, морковите, зеленолистните, не съдържат почти никакви мазнини, така че, ако ги приемате директно, без някакъв източник на мазнина в стомаха си, накрая може да изхвърлите голяма част от тези хранителни вещества в тоалетната.
Помнете, не е важно това, което ядете, а това, което усвоявате. Ето и количество бета каротин, което накрая отива в кръвта 2, 3, 4, 5, 6 часа след изяждане на малко повече от една чаша салса. Има съвсем леко повишение, същото е и с червения пигмент – ликопена. Добре, ето сега същото количество салса с добавено авокадо, което утроява усвояването. Това означава, че ако ядете домати без някакъв източник на мазнина със същото ядене – авокадо или ядки и семена – по-голямата част от този яркочервен красив ликопен ще се окаже накрая в тоалетната, а не в кръвта ви.
Същото нещо се случва когато ядем салата, съставена от маруля, спанак и моркови. Без дресинг с някаква мазнина почти никакъв бета каротен не влиза в тялото, но ако добавите едно авокадо, 15 пъти повече бета каротин започва да циркулира в тялото ви. Трябва ли обаче да използваме цяло авокадо? Не може ли половин авокадо? На практика един и същ ефект; действа също толкова добре. Ами една четвърт авокадо? Не знаем какво е минималното количество мазнини от храната, необходими за оптимално усвояване на каротеноида. Може би просто няколко грама на една порция, в който случай една осма от авокадото ще се вмести в сметката, или само един или два ореха.
Интересното е, че консумацията на авокадо може не само да подобри усвояването на каротеноидите, но и след това да подобри последващото им превръщане във витамин А в тялото. Изследователи дават на група хора бейби моркови с или без гуакамоле и се случва същото нещо, както и преди – далеч повече бета каротин в кръвта в часовете след приема на храна в групата с гуакамолето, в сравнение със същото количество моркови без нищо. Всъщност, над 6 пъти повече, и тъй като бета каротинът се превръща във витамин А в тялото, би трябвало да има и 6 пъти повече витамин А, нали? Не. Накрая се оказало, че има 12 пъти повече витамин А.
Също така голямо увеличение на нивата на витамин К, друг мастноразтворим витамин, въпреки че това отчасти е, защото самото авокадо съдържа витамин К. Не чак толкова много, обаче, твърди този преглед, спонсориран от индустрията за авокадо, че хората на антикоагулантното лекарство Кумадин да трябва да се притесняват, но това не е истина. Знаем от десетилетия, че въпреки че няма необичайно голямо количество витамин К в авокадото, той все пак повлиява работата на лекарството Кумадин, известно също като варфарин, макар че не сме сигурни точно защо. Той може да стимулира детоксикиращите ензими в черния дроб или да пречи на усвояването на лекарството, но по един или друг начин хората, които приемат разредителя на кръвта Кумадин, биха могли вместо това да използват орехи в салатата си.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-avocados-good-for-you
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев