Редовният прием на ябълки е свързан с всякакви полезни неща, като например по-дълъг живот, особено по-малък риск от смърт от рак. Ето кривата на оцеляване на по-възрастните жени, които не изяждат по една ябълка на ден. Десет години по-късно почти една четвърт починали, а 15 години по-късно почти половината вече са си били заминали. Но тези, които средно консумират по половин ябълка на ден, не се предават толкова бързо, а тези, които изяждат по една ябълка на ден – над 100 гр. – около една чаша резенчета ябълка, живеят дори още по-дълго. Да, но може би хората, които ядат ябълки всеки ден, просто практикуват други здравословни навици, като това да се движат повече или да не пушат, а това е истинската причина, поради която те живеят по-дълго. Направени са проучвания за повечето фактори – затлъстяване, пушене, бедност, заболявания, движение – както и сравнение на ябълки с ябълки (така да се каже).
Но това, което не проверили, е здравословното хранене като цяло. Проучванията показват, че хората, които редовно ядат ябълки, консумират не само хранителни вещества, като фибри, които се съдържат в ябълките, но и ядат по-малко добавена захар, по-малко наситени мазнини – с други думи те се хранят като цяло по-здравословно; и така, нищо чудно, че хората, които ядат ябълки, живеят по-дълго. Но дали яденето на ябълки е просто показател за здравословно хранене или има нещо друго в самите ябълки, което е полезно? Няма как да знаем, докато… не проверим.
Има всякакви видове забавни проучвания като това, при което участниците на случаен принцип получават сутрин или нищо, или кофеинова енергийна напитка, или черно кафе, или ябълка, като се има предвид, че спортистите използват разнообразие от често използвани стратегии за стимулиране на възбудата си, познанието и изпълнението преди сутрешната тренировка. Дали ябълката удържала потеклото си? Да, изглежда, че действа също толкова добре, колкото и кофеиновите напитки. Проблемът с тези проучвания обаче е, че те не са тайни. Хората от групата на ябълката знаели, че ядат ябълка, и така, може би е имало някаква предубеденост към очакванията, плацебо ефект, който ги е накарал несъзнателно да положат допълнителни усилия по време на изпитанието и да изкривят резултатите. Няма как да напъхаме една цяла ябълка в хапче.
Ето защо изследователите вместо това, изследвали конкретни компоненти на ябълките; така че те могат да направят двойно тайно проучване, контролирано с плацебо, където половината хора приемат елементи, съдържащи се в плода, другата половина получават захарно хапче и до края не се знае кой какво е приемал. Проблемът тук обаче е, че вече не се използва цяла храна, което премахва симфонията от взаимодействия между хилядите фитонутриенти в цялата ябълка.
Повечето то тези специални хранителни вещества са концентрирани в обелката обаче. Вместо да изхвърлят милиони килограми храна в коша за боклук, защо изследователите просто не опитат да сложат изсушени и стрити на прах обелки в непрозрачни капсули, за да ги прикрият и след това да проведат двойни тайни проучвания с това? Дори само малко количество би могло да увеличи доста съдържанието на фитохимикали и антиоксидантната активност.
Индустрията за месо схвана извода: сушените ябълкови обелки на прах намаляват микробните атаки в месото и защитават срещу появата на канцерогенни вещества при готвене. И един от карциногените, които се образуват по време на печене на месото, е един бета-карболинов алкалоид, невротоксин, който може да допринесе към развитието на неврологични заболявания, като Паркинсон. Правил съм видео за това преди време. Суровото месо няма никакви; невротоксинът се образува, когато месото се готви, но нивата могат да се намалят на половина, ако първо месото се маринова с изсушени обелки от ябълка на прах.
Това също така намалява количеството на замърсяване с фекални бактерии в месото. Фекалните бактерии, които се развиват преди и след добавянето на сушени обелки от ябълка на прах в свинско, говеждо и пуешко месо. Ябълковите обелки могат също да възпрепятстват формирането на генотоксични, увреждащи ДНК, хетероциклични амини, като се намаляват нивата на тези канцерогенни вещества в сготвеното месо с повече от половината. С оглед на рисковете, свързани с консумацията на тези съединения в месото, причиняващи рак, съществува необходимост от намаляване на излагането, като се спре образуването на HCA, например чрез добавяне на сушени ябълки на прах по време на готвенето на месото, за да предотврати тяхното производство. Не мога да се сетя за нито един друг начин за намаляване на контакта. (подигравателно)
Какво ще кажете за директна консумация на обелки от ябълки? Установено е, че изсушените обелки от ябълки на прах проявяват силно противовъзпалително и антиоксидантно действие, но при мишките. Имат ли същите противовъзпалителни свойства при хората? Няма как да знаем… докато не проверим.
Няколко човека с умерена загуба на диапазон на движение на ставите и свързана с това хронична болка получават по една супена лъжица изсушени обелки от ябълка на ден в продължение на 12 седмици и болката намалява месец след месец, а диапазонът на движение се подобрява в областта на врата, раменете, гърба и бедрата. Заключение: консумацията на сушени обелки от ябълка на прах е свързана с подобрение във функцията на ставите и намаляване на болката. Защо просто „свързана“? Защото не е имало контролна група; така че всички те може би са се подобрили от само себе си или може би е имало плацебо ефект. Но хей, нека дадем шанс на обелките от ябълки, като ядем повече ябълки.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/apple-peels-put-to-the-test-for-chronic-joint-pain
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев