Във войната за мамографиите рационалното мислене може лесно да се изгуби. Да, мамографията е голям бизнес с приходи около 7 милиарда долара на година. Но би било твърде цинично да вярваме, че отдръпването на критиците на мамографията произтича само от личния интерес на радиолозите и хирурзите, чиято ежедневна прехрана зависи от продължаването на рутинния мамографски скрининг. Просто е логично, че мамографиите би трябвало да са ефективни. Но ето защо имаме наука, така че да можем да проверим. Длъжни сме на пациентите да се основаваме „на науката“, а не на „вярата“. Те заслужават обективен анализ на данните.
Не успяхме да информираме точно хората и въпросът е защо? Една от причините е, че самите лекари не са информирани. Например, едно запитване на рентгенолози е установило, че 96% от тях надценяват риска на една жена в средна възраст от развиване на рак на гърдата. В едно прикрито проучване изследователите призовават група гинеколози и се преструват, че са притеснени членове на семейството и молят за онлайн консултация относно ползите и вредите от мамографиите. „Въпреки че всички гинеколози изглеждат мотивирани и загрижени за това да отговорят изчерпателно на въпросите ни, те [просто изглежда, че нямат] информацията, както и познанията за това как да предадат информацията относно рисковете.“
Когато лекарите се спречкат с цифрите. „Не можем да приемем за даденост способността на лекарите да разбират и тълкуват [данните и да ги използват] в името на здравето на пациента.“ Слабо място в образованието на лекарите, което е идентифицирано преди повече от 80 години. В това проучване например на 151 практикуващи лекари им били зададени серия от въпроси с няколко избора като отговори или с отговори „вярно или невярно“, с цел да се оцени практическото им разбиране на някои ключови понятия. И те се провалят главоломно: само 55% верни отговори, само с около 20% повече отколкото биха получили, ако избираха отговорите си на случаен принцип.
Ако лекарите не разбират здравната статистика, как могат изобщо да консултират правилно пациентите? Има едно известно проучване, при което сто лекари били попитани какви са шансовете една жена действително да развие рак на гърдата, ако резултатите от мамографията се окажат положителни. Дали им всички данни, за да могат самите те да изчислят, и 95 от общо 100 души не само, че сгрешили, но сгрешили зрелищно: с хиляда процента.
Дори лекарите в Харвард имали проблеми. Факултетът, персоналът и студентите в Харвардското училище по медицина били попитани един прост въпрос и 82% дали грешен отговор. Това обаче било преди няколко десетилетия. В едно актуализирано проучване в Бостън само 77% дали грешен отговор, средно с около 3000% отклонение, което демонстрира постоянния проблем на медицината с математиката.
Само 12% от хилядите гинеколози успели да отговорят правилно на два прости въпроса по отношение на медицинската статистика. „Какво ще кажат останалите неинформирани 88% от тези хора когато първата им пациентка попита относно шансовете й наистина да се разболее от рак на гърдата, ако резултатите от мамографията се окажат положителни?“ И това, което е особено плашещо, е че в някои проучвания тези лекари, „които са най-уверени в своите оценки, са най-далече от правилния отговор,“ така че те дори не знаят, че не знаят. „Всички тези проучвания отразяват един и също феномен: значителен брой лекари са статистически неграмотни, т.е. те не разбират статистиката на собствената си област на работа.“
Така че, когато лекарите кажат, че нямат време да информират своите пациенти за ползите и вредите от теста, може би е добре, че не знаят за какво говорят. Вместо това те може и да говорят само за ползите и да пропуснат частта за вредите. И така, не бива да сме изненадани, когато 9 от 10 жени кажат: „Вреди от мамографиите? Какви вреди?“, докато едновременно с това преувеличават ползите, докато в действителност ползите и вредите могат да бъдат толкова равномерно балансирани, че може би ние просто трябва да информираме жените и да ги оставим да решат сами за себе си. Но не това е, което виждаме в рекламните кампании. Те просто казват на жените да се подложат на процедурата, като надценяват ползите, а понякога и напълно игнорират вредите, като използват убеждение вместо образоване – страх, вина, каквото и да е.
Лесно е да се „продава“ скрининга: просто увеличете важността на ползите, минимизирайте вредите, запазете реалните цифри в тайна. Проучванията са използвали стотици хиляди жени, които да се подлагат или не на мамографии, за да се изследва въпроса. Какъв е смисълът от това, ако няма да споделим резултатите на хората? Харчим милиарди за тези клинични проучвания, но не успяваме да гарантираме, че пациентите и лекарите получават информация за резултатите по прозрачен начин. Може би жените трябва да разкъсат розовата панделка и да изискват честна информация. Как иначе жените ще могат да вземат информирани решения?
Вместо това виждаме как болниците организират нещо като партита по мамография. Може би като допълнение към предястието те трябва да сервират на жените и балансирана информация, която да смилат по едно и също време.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/why-patients-arent-informed-about-mammograms
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев